Avrupa'da Euro tahvil satma yarışı

Güncelleme Tarihi:

Avrupada Euro tahvil satma yarışı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 07, 1999 00:00

Haberin Devamı

Almanya'nın dün piyasaya sürdüğü ilk Euro ağırlıklı bonolar Alman ve yabancı yatırımcılar tarafından ilgi ile karşılandı. Toplam 7.263 milyar Euro (8.5 milyar dolar) değerinde olan tahviller 10 yıllık ve yüzde 3.75 getirili olarak piyasaya sunuldu.

Frankfurt'ta kurulu bulunan Helaba menkul kıymetler şirketinin sabit gelir bölüm başkanı Thomas Werdman, Euro tahvillere özellikle Japon yatırımcılardan büyük talep geldiğini, Asya ülkeleri yatırımcılarının da tahvillerle yakından ilgilendiğini söyledi. Almanya'nın 27 Ocakta bir diğer Euro tahvil ihalesine çıkacağını belirten Werdman, ‘‘Almanya bu konuda merkez ülke olabilir'' dedi.

Almanya'nın Euro tahvil ile borçlanması diğer Avrupa ülkelerini de harekete geçirdi. Avrupa Birliği sürecinde Almanya'dan sonra en etkili ülke olan, Fransa'da bu gün 3.5 ve 3.8 milyar Euro'luk iki Euro Tahvil

paketini piyasaya sürecek. Fransa'nın piyasaya süreceği bonolar, 2009 ve 2029 yıllarına yönelik olacak.

Avrupa Birliği ülkeleri bürokratları, Euro tahviller konusunda hangi ülkenin tahvillerinin kıyas unsuru olarak kabul edilmesi gerektiği konusunda ise tartışmaya başladılar. Ancak Alman bürokratlarında içinde bulunduğu geniş ibr grup Euro tahviller konusunda bu tür bir tartışma yapmanın erken olacağını belirttiler.

JAPONLAR KAYGILI

Japonya Başbakanı Keizo Obuci, 11 ülkenin katıldığı Euro bloğunda 3 büyük devletin liderleriyle görüşmek üzere Avrupa'ya gitti. Obuci'nin Fransa, Almanya ve İtalya'ya yapacağı ziyaretinde Euro'nun uluslararası finans dünyasına etkilerinin de ele alınacağı sanılıyor.

Tokyo, dünya ticaret ve finansmanındaki doların egemenliğini tehdit eden Euro'nun yeni de olumsuz etkilemesinden kaygı duyuyor.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!