Avrupa'da cep telefonu baskını

Güncelleme Tarihi:

Avrupada cep telefonu baskını
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 13, 2001 02:11

Ulusal cep telefonu hatları üzerinden yapılan uluslararası görüşmeler için tahsil edilen ‘‘roaming’’ ücretlerinde rekabete aykırı gizli fiyat anlaşması yaptıkları iddia edilen Alman ve İngiliz cep telefonu şirketlerine düzenlenen ani baskınlarda deliller arandı.

Avrupa Birliği Komisyonu'nun talimatı ile Almanya ve İngiltere'de toplam dokuz cep telefonu şirketi şubelerine baskın düzenlendi. Telekomünikasyon alanındaki rekabetin denetlenmesinden sorumlu AB Komisyonu tarafından yapılan açıklamada, eşzamanlı olarak gerçekleştirilen ani baskınların, söz konusu cep telefonu şirketleri arasında, yurtdışı aramalarda kesilen ‘‘roaming’’ ücreti konusunda gizli anlaşmaya varıldığı yolundaki ihbarlar üzerine açılan soruşturmadan kaynaklandığı bildirildi. Soruşturmalardan elde edilen neticenin, bu alanda rekabeti ciddi bir şekilde engelleyici uygulamaların söz konusu olduğunu gösterdiğini ifade eden AB Komiseri Mario Monti, ‘‘Bunun sonucunda özellikle Almanya ve İngiltere'deki bazı cep telefonu şirketlerine baskın düzenlenmesi, zorunlu hale gelmiştir’’ dedi.

Ulusal GSM hatları üzerinden uluslararası görüşmeler yapma imkanını sağlayan ‘‘roaming’’ için ödenen fiyatların çok karmaşık olduğunu da sözlerine ekleyen Monti, aramalarda, şirketler arasında gizli ücret anlaşmasına varıldığına dair kanıtların arandığı ifade edildi. Bunun yanı sıra, Alman cep telefonu şirketlerinin, yabancı cep telefonu şirketlerinden tahsil ettiği ücretin tek elden koordine edilip edilmediğinin de incelendiği vurgulandı. Merkezi Brüksel'de bulunan AB Komisyonu'ndan yapılan açıklamaya göre, Almanya'da aranan cep telefonu şirketlerinin arasında, T-Mobil, D2-Vodafone, E-Plus ve Viag İnterkom yer aldı. İngiltere'deki başta British Telecom ve One2One olmak üzere, tüm cep telefonu şirketleri arandı.

AB Komisyonu tarafından aranan Alman ve İngiliz cep telefonu şirketleri ise, kendi aralarında fiyat ayarlaması yaptıkları yolundaki iddiaları reddediyorlar. Alman E-Plus şirketi sözcüsü, yaptığı açıklamada, ‘‘Bizim herhangi bir suçumuz yok’’ derken, aranan diğer şirketlerin de, baskına gelen gelen memurlara her türlü kolaylığı gösterdikleri kaydedildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!