Avrupa yaşlanıyor, gelecek sizin

Güncelleme Tarihi:

Avrupa yaşlanıyor, gelecek sizin
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 03, 1999 00:00

Haberin Devamı

Garanti Bankası'nın davetlisi olarak ‘‘Rekabetin değişen dünyası’’ konulu bir konferans veren Lozan Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Stephane Garelli, ‘‘Genç ve girişimci ruha sahip nüfus, Türkiye'nin en büyük avantajı. Avrupa yaşlanıyor, gelecek sizin’’ dedi.

Dünya Ekonomik Forumu yöneticisi ve Lozan Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Stephane Garelli, genç nüfusun Türkiye'nin en büyük avantajı olduğunu söyledi. Garanti Bankası'nın davetlisi olarak geldiği İstanbul'da önceki gece ‘‘Rekabetin değişen dünyası’’ konulu bir seminer veren Prof. Garelli, Avrupa'da nüfusun giderek yaşlandığına işaret ederek, ‘‘Siz ise çok gençsiniz’’ dedi. Ülkesi İsviçre ile Türkiye'yi kıyaslayan Prof. Garelli, ‘‘İsviçre çok yaşlı, siz gençsiniz, İsviçre 7 milyon, siz 70 milyonsunuz. İsviçre küçük, siz büyüksünüz’’ diye konuştu.

Türkiye'nin genç nüfusunun girişimcilik açısından önemli olduğunu söyleyen Prof. Garelli, şöyle konuştu:

‘‘‘Türkler genç nüfusa sahip ve kazanmak istiyor. Doğal olarak da girişimci bir yapıya sahip. Bu girişimci ruh, iş olanaklarıyla biraraya gelirse Türkiye'den uluslararası çapta yatırımcılar çıkar. Türkiye, genç ve dinamik nüfusu, girişimci yapısı, hızlı büyüme oranı ile dünya çapında rekabet edecek ülkelerden biri. Hiçbir ülkeyi taklit etmeye ihtiyacı yok. Kendi özelliklerinizi öne çıkartan, kendi deneyimlerinizin ürünü olan bir sistem yaratabilirsiniz.’’

Türkiye'nin AB'ye alınmamasına anlam veremediğini söyleyen Garelli, şöyle devam etti:

‘‘Sorun Avrupalı'nın kafasında. Avrupa Birliği ülkeleri Türkiye'yi kafalarında bir yere koyamıyor. Türkiye'nin AB içindeki durumuna en kısa sürede açıklık getirilmeli. Türkiye, ekonomik ve politik durumundan dolayı kısa sürede AB'ye kabul edilemiyorsa, Türkiye'nin önüne açık bir takvim koyulmalı ve Türkiye bu takvimin sonunda mutlaka AB'ye alınmalı. Macaristan, Çek Cumhuriyeti gibi Orta Avrupa ülkelerinin AB'ye alınması için hazırlık yapılırken, Türkiye'ye olumsuz yaklaşılması kabul edilemez. Türkiye benim için AB üyesi. AB açısından sorun yaratacak bazı problemler Türkiye ile görüşülerek giderilebilir. AB Türkiye ile çok daha güçlü olur.’’

Dijital kıyametin faturası 1.2 trilyon dolar

Prof. Stephane Garelli, ‘‘1999'u atlatırsak 2000 yılı mükemmel olacak’’ dedi. 2000 yılına girişle birlikte yaşanacak en önemli problemin ‘‘Dijital kıyamet’’ olacağını belirten Garelli, dijital kıyamet nedeniyle en az 1 trilyon doların harcanacağını söyledi. Garelli, dijital kıyametin olası faturasını şöyle çıkardı:

Yazılım yenilemeleri: 200 milyar dolar

Donanım yenilenmesi: 250 milyar dolar

Eleman 400 milyar dolar

Yasal sorun çözümü: 400 milyar dolar

Garelli, şunları söyledi: ‘‘Dijital kıyamete neden olacak yazılımı ve donanımı üreten insanlar, Karayip Adaları’nda emekliliğin tadını çıkartıyor. Şimdi bu insanlar 'Gel, şu sorunu çöz' diyecekler. Onlar da, 'Ben emekliyim, balık tutuyorum, şu kadar verirseniz gelirim' diyecekler. Bu nedenle eleman faturası yükselecek.’’

Enflasyonu düşürün teknolojiye yönelin

PROF. Stephane Garelli, Türkiye'nin daha fazla yatırımcı çekmek ve ulusal ekonomisini güçlendirmek için yapması gerekenleri şöyle sıraladı:

ENFLASYONU DÜŞÜRÜN:

Türkiye'ye gelmek isteyen yabancı yatırımcıları en çok korkutan şey yüksek enflasyon. Dünyada deflasyon var, sizde yıllık enflasyon yüzde 63. Yüksek enflasyonla kalkınmayı uzun süre birlikte götürmek mümkün değildir. Enflasyonu kontrol altına alacak önlemler geliştirilmeli.

BORÇLARI AZALTIN:

Türkiye'de devlet yüksek miktarda iç ve dış borç almış, bu borçları ödemek içinde yüksek faizle para topluyorlar. Borçları azaltmak için uluslararası kuruluşlarla görüşün.

BÜTÇE AÇIĞINI KAPATIN:

Bütçe açığını kapatmak için hükümet harcamalarını azaltın, gelirleri yükseltin.

TEKNOLOJİYE YATIRIM YAPIN:

2000 yılında en önemli altyapı teknolojik altyapıdır. İçinde bulunduğumuz yüzyılda altyapı denildiğinde akla yollar, ağır sanayi kuruluşları gelirdi. Artık altyapı dendiğinde akla bilişim teknolojisi (IT) alanında elinizde olanlar geliyor. Hem bilişim teknolojisi olanaklarınızı geliştirin, hem de bu teknolojiyi en iyi şekilde kullanacak insanları eğitin.

YASALARINIZI ŞEFFAFLAŞTIRIN:

Uluslararası rekabette güçlü olmak için gerekli olan yabancı yatırımcıyı Türkiye'ye getirmek için yasalarınızı yabancı yatırımcı için anlaşılabilir hale getirin. Yasalarınız açık ve anlaşılır olmalı. Yasalarınızı sık sık değiştirmeyin. Yatırımcı belirsizlikten hoşlanmaz.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!