Avrupa ve ABD sorunu çözemezse olumsuz senaryolara hazır olalım

Güncelleme Tarihi:

Avrupa ve ABD sorunu çözemezse olumsuz senaryolara hazır olalım
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 21, 2011 00:00

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, ekonomik krizle ilgili uyarılarını sürdürdü. Dünya Bankası Başkanı Robert Zoellick ile yaptığı görüşmenin ardından bir basın toplantısı düzenleyen Babacan, Avrupa ve ABD’deki borç krizinin çözülememesi halinde ‘olumsuz senaryolara hazır olun’ mesajı verdi.

Haberin Devamı

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Bülent Gedikli’nin “Dünya ekonomisinde kara bulutlar gözükmeye başladı. Muhtemelen dünya ekonomisinde bir kriz olacak. Türkiye’ye olumsuz etkileri olacaktır. O yüzden tedbirli olun. Ne varsa onu tutun. Fazla harcamayın” sözlerini değerlendiren Babacan, şunları söyledi: “Önemli olan şudur; umuyoruz ki Avrupa’da doğru kararlar alınır. Umuyoruz ki ABD’de bu borçlanma limitiyle ilgili siyasi sorun aşılır. Bunlar eğer çözülürse sorun yok, ama problemler olduğu halde, sorunlar çözülemediği takdirde de olumsuz senaryolara da hazır olmamız gerekir.”

OVP konjonktüre göre

Önümüzdeki dönemde ekonomik programı, Orta Vadeli Programı (OVP) hazırlarken, dünyada ve Avrupa’daki konjonktürün de dikkate alınması gerektiği üzerinde durduklarını açıklayan Babacan, Türkiye’nin geçen yılki ekonomik performansının, son 2008-2009 krizinden hızlı bir şekilde çıkışının tüm dünyada örnek gösterilen, “parmakla gösterilen” başarı haline geldiğini hatırlattı. Babacan, burada özel sektörün rolünün de son derece önemli olduğunu, devletin para harcamasıyla, büyümeden öte özel sektörün yatırımıyla, özel sektörün aktivitesi ile elde edilmiş bir büyüme olduğunu vurguladı.

Haberin Devamı

Türkiye’ye ilişkin büyüme ve cari açık beklentilerinde revizyona giden Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) 2011 için yüzde 8.7, 2012 için de yüzde 2.,5’luk bir büyümenin öngördüğünün hatırlatılması üzerine Babacan, şöyle konuştu: “Ben tahminlerde herhangi bir küçülme gördüğümü hatırlamıyorum, büyüme hızı devam ediyor. Yalnız bu yıl çok hızlı bir büyüme, gelecek sene de daha makul daha düşük bir büyüme gibi bir tahminde bulunmuşlar. Fakat o çalışmalar yapılırken, bizim ekibimizle beraberce çalışılmış, beraberce oluşturulmuş bir çalışma değil. Bu IMF teknik heyetinin kendi yaptığı bir çalışma. Eylül ayında program sonrası izleme çalışmaları çerçevesinde IMF heyeti tekrar Türkiye’ye gelecek. Türkiye’de bir çalışma yapılacak. Bizim tahminlerimiz biraz daha farklı. Bu IMF teknik heyetinin kendi tahminidir.”

Dünya Bankası ile 21 ayrı proje yürüyor

Haberin Devamı

YÜKSEK büyüme oranının bu yılın ilk çeyreğinde de devam ettiğine işaret eden Ali Babacan, şunları söyledi: “Dünya Bankası Türk özel sektörünü de desteklediği için bundan sonraki dönemde özel sektörle yapacağı işbirliği de son derece önemli olacak. Şu an itibariyle Dünya Bankası ile yürüttüğümüz 21 ayrı proje söz konusu. 2012-2015 mali yıllarını kapsayan yeni bir ülke işbirliği stratejisi üzerinde de çalışıyoruz. Bu yeni ülke işbirliği stratejisi, hem yeni orta vadeli programımızla uyumlu olacak, hem de daha önce yayımlamış olduğumuz hükümet programımız, seçim beyannamemiz, kalkınma planlarımızla uyumlu olacak.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!