Avrupa pazarında kiraz savaşı

Güncelleme Tarihi:

Avrupa pazarında kiraz savaşı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 02, 2009 10:29

Bu yıl tarihinin en yüksek kiraz rekoltesini yakalayan İspanya'nın, Avrupa pazarına yüksek kaliteli ürünle girmesi üzerine Türkiye'nin ihracatı, mayıs-haziran döneminde 9 bin tonda kaldı. Türkiye, Temmuz ayında, Almanya, Polonya, Belçika, İngiltere ve ABD gibi ülkelerle rekabet edecek.

Haberin Devamı

Meyve-sebze ihratacı yapan Alara Tarım'ın Üs Yöneticisi (CEO) Kerim Taner, yaptığı açıklamada, Türkiye'de bu yıl temmuz tedarik doneminde kirazda ebat açısından istenen kalitenin yakalanamadığını ancak rekolte açısından bir sorun yaşanmadığını söyledi.

Kirazda piyasanın genel ekonomik duruma paralel şekilde durgun olduğunu ifade eden Taner, Avrupa'daki rakip kiraz üreticilerinde yüksek kalite ve rekoltenin Türkiye'yi etkilediğini anlattı.

Taner, özellikle bu yıl İspanya'nın tarihinin en yüksek rekoltesini yakaladığını dile getirerek, şöyle konuştu:

“İspanya, yüksek rekolte ve iyi kaliteyle Avrupa pazarına girdi. Türkiye, bu dönemde ciddi sorun yaşadı. Ülkenin yıllık kiraz ihracatının 55-60 bin tonlara ulaştığı dönemlerde mayıs-haziran ayında Avrupa pazarına 15-20 bin ton olan ihracat, bu yıl 9 bin tonda kaldı. Bunda İspanya'nın yüklü miktarda piyasaya girmesi etkili oldu. Temmuz ayı da kolay geçmeyecek.”

Afyonkarahisar, Akşehir ve Isparta bölgesinde hasadın başladığı haziranın son haftasında, Türk ihracatçısının, Yunanistan, Bulgaristan, Belçika, Polonya, Çek Cumhuriyeti, Almanya, İngiltere ve bu yıl rekor düzeyde rekoltesi (145 bin ton sofralık kiraz) bulunan Washingtonlu üreticilerle rekabet edeceğini vurgulayan Taner, durgun olan Avrupa pazarında bu yıl kiraz rekabetinin oldukça sert geçeceğini bildirdi.

Kriz sonucu yaşanan durgunluk ve rakip ülkelerin yüklü miktarda ürün arzıyla piyasaya girmesi gibi etkenlerin ihracatçıları zorladığını belirten Taner, şunları kaydetti:

“Temmuz, aynı zamanda Avrupa'da tatil döneminin başlangıcı olduğu için tüketici taleplerinin azaldığı bir ay. Türkiye'nin ayrıca, meyve ve sebze ihracatında geçmiş dönemlerde yasanan ilaç kalıntısı problemlerinden dolayı pazarda bir tedirginlik söz konusu. İhraç ürünlerinden sık aralıklarla yoğun analizler yapılıyor. Sektörümüz için en büyük ve öncelikli risk, kalıntı. Bu faktör yüzünden yurt dışından heyetler gelip incelemelerde bulunuyor.”

Taner, Türk ihracatçısının her şeye rağmen bu yıl Rusya'yla birlikte Avrupa pazarına toplam 40 bin ton civarında kiraz ihracatı hedeflediğini ifade eden Taner, “Bu aslında bir beklenti. Her şey rekolte ve kaliteyle olmuyor. Dışardan gelecek talep ve bizim girişimlerimiz çok önemli. Temmuz sonuna doğru her şey daha net ortaya çıkar. Durgunluğa girmiş bir pazarda diğer ülkelerle yoğun rekabetin sonucunu ileriki haftalarda daha net göreceğiz” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!