Avrupa küresel krizle daraldı, Türkiye 400 milyar dolarlık Afrika’ya yöneldi

Güncelleme Tarihi:

Avrupa küresel krizle daraldı, Türkiye 400 milyar dolarlık Afrika’ya yöneldi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 29, 2009 00:00

Global ekonomik krizle en büyük ihracat pazarı Avrupa’da gerileme yaşayan Türkiye’ye alternatif pazar olarak ‘Afrika’ öneriliyor. Güney Afrika’nın en büyük ikinci kenti Johannesburg’da İnsan&Ev Giyim-Sıcak Sipariş Fuarı düzenleyen Türkel Fuarcılık’tan Bülent Erten, Güney Afrika’nın, 400 milyar dolarlık pazar olan kıtanın bütünü için büyük potansiyel barındırdığını söyledi.

TÜRKİYE en büyük ticari ortağı Avrupa’nın global ekonomik kriz karşısında yaşadığı gerileme ile ‘kara kıta’ olarak anılan Afrika’yı yeniden keşfediyor. Son aylarda çok sayıda Afrika ülkesinde fuarlar düzenleyen Türk girişimciler şimdi de Güney Afrika’ya çıkarma yaptı. Türkel Fuarcılık’ın düzenlediği Human&Home Dress Easy Order (İnsan & Ev Giyim-Sıcak Sipariş) Fuarı ile hazır giyimden ayakkabıya, züccaciyeden saraciyeye 46 Türk firması Afrikalı alıcılarla buluştu. Türkel Fuarcılık Yürütme Kurulu Başkanı Bülent Erten, Güney Afrika’nın kara kıtanın bütünü için büyük potansiyel barındırdığını belirtti.

400 milyar dolarlık pazar

Afrika kıtasının 400 milyar dolarlık bir ticareti temsil ettiğini belirten Erten şunları söyledi: “Buraya sadece Güney Afrika ülkesi olarak bakmamalıyız. 400 milyar dolar toplam ticareti olan kıtadan yüzde 1 pay alsak bu 4 milyar dolar demek. Şu anda Güney Afrika ile 2.7 milyar dolarlık ticaretimiz var. 2010’da 4 milyar doları yakalarız. Bu bölgeyi alternatif pazar olarak görmeliyiz. Afrika’da Türk ürünlerine ilgi yüksek. Biz Avrupa’ya ihracat yapan bir ülkeyiz ve ürünlerimiz kaliteli, uygun fiyatlı. Güney Afrika’nın çevresindeki 16 ülke ile Serbest Ticaret Anlaşması (STA) var. Buradan Botswana, Namibya, Zimbabve, Mozambik gibi ülkelere satış yapma imkanı var.”

Beko, Vestel burada olmalı

Tekstilciler için Güney Afrika’ya yapılacak ihracatın en büyük avantajının mevsimlerin tersliği olduğunu da kaydeden Erten “Sezon sonu ürünleri bu pazarda eritebilirler” dedi.Güney Afrika kıtanın yüzölçümünün yüzde 3’üne sahip olmasına rağmen toplam sanayi üretiminin yüzde 40’ını, elektrik ve maden üretiminin yarısını gerçekleştiriyor. Johannesburg bir ticaret ve finans merkezi. Türkiye’ye vize uygulanmıyor. Mobilya, hazır giyim, inşaat, yapı malzemeleri, mermer, otomotiv yansanayi ve gıdada büyük potansiyel var. Fuarın ikincisini 2010 yılında düzenleyeceklerini anlatan Bülent Erten, “Fuar ilanlarını gören yerel firmalar bizimle temasa geçerek gıda, inşaat ve yapı malzemeleri gibi sektörel fuarlar düzenlememizi istedi. Vestel ve Beko gibi firmalar da bu pazara gelmeli” dedi.

Afrika’yla ticaretimiz 17 milyar dolara ulaştı

PRETORIA Büyükelçisi Can Altan Human&Home Dress Easy Order Fuarı’nın Güney Afrika’da sadece Türklerin katıldığı ilk fuar olduğuna dikkat çekti. Afrika ülkeleri ile Türkiye’nin toplam ticaret hacminin 2008 yılı itibariyle 17 milyar dolara ulaştığını söyleyen Altan, bunun 2.7 milyar dolarının Güney Afrika ile yapıldığını kaydetti. Kıtanın ticaret pastasından en büyük dilimi Güney Afrika’nın aldığını kıtaya yapılan yatırımların yüzde 75’ini Güney Afrika’nın çektiğini kaydeden Altan, özellikle müteahhitlik hizmetleri, mobilya ve tekstil alanlarında büyük fırsatlar bulunduğunu vurguladı. 2008 yılında 14 bin Güney Afrikalının Türkiye’yi ziyaret ettiğini belirten Büyükelçi, Türkiye’den ise bunun yarısı kadar ziyaretçi geldiğini dile getirdi. Ticaret Müşaviri Emine Sönmez de son dönemde Güney Afrika’ya ilginin arttığını belirterek ayda 200 firmanın bilgi talebine yanıt verdiklerini kaydetti.

Teknoloji eksiğimizi Türkiye tamamlar

JOHANNESBURG Sanayi ve Ticaret Odası Uluslararası Ticaret Birimi Başkanı Nada Reyneke Türkiye’nin Güney Afrika’nın teknoloji ve mühendislik alanlarındaki bilgi eksiğini tamamlayacak önemli bir ticari partner olabileceğini söyledi. Reyneke iki ülkenin sadece ithalat, ihracat değil çok önemli ortaklıklar yapabileceğini bildirdi.

Dünya Kupası fırsatı

TÜRKEL Fuarcılık Yürütme Kurulu Başkanı Bülent Erten, 2010’da Güney Afrika’da yapılacak FIFA Dünya Kupası’nın ülke ve Afrika kıtası için çok önemli olduğunu, gelecek yıl dünyanın Güney Afrika’ya akacağını söyledi. Erten, “Herkes Dünya Kupası’nı referans alıyor. Otel, yol ve inşaatlar hızla devam ediyor. Türk yatırımcılar için de fırsatlar var” dedi.

G. Afrika’daki Türk firmaları

Sesli Battaniye
Rainbow
Ahlesa
Sumocoal
AGT Furniture
Bürotime
Çilek Mobilya
Korteks
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!