Avrupa, ‘Kriz yayılacak’ zirvesi topladı, İtalya ‘çıplak açığa satış’ı kıstı

Güncelleme Tarihi:

Avrupa, ‘Kriz yayılacak’ zirvesi topladı, İtalya ‘çıplak açığa satış’ı kıstı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 12, 2011 00:00

İtalya’nın finans piyasası düzenleyici kurumu Consob, geçen cuma Milano Borsası’nda görülen sert düşüşün ardından dün ‘açığa satış’ı sınırladı. Consob’un bu kararı, “Yunanistan, İrlanda ve Portekiz’den sonra krizde sıra İtalya’da mı” sorusunu gündeme getirdi. AB’nin ekonomi yönetimi Brüksel’de acil toplandı.

İTALYA’da finans piyasasını düzenleyen kurum olan Consob, Euro Bölgesi’ndeki borç krizinin İtalya’ya yayılabileceği endişesiyle geçen cuma günü Milano Borsası’nın son 5 ayın en hızlı düşüşünü kaydetmesi ve tahvillerin hızla değer kaybetmesinin ardından dün, ‘çıplak açığa satış’ları sınırlama kararı aldı. Consob, internet sitesinde yaptığı açıklamada, dünden itibaren geçerli olmak üzere çıplak açığa satışlarda şeffaflığı sağlamak üzere yeni bir uygulama başlattığını duyurdu.

Eylüle kadar sürecek

Yeni düzenlemenin 9 Eylül’e kadar süreceğini açıklayan Consob, hisselerin şirketin sermayesinin yüzde 0.2’sine ulaşması halinde ve ek yüzde 0.1’lik satışlarda pozisyonlarını açıklamak zorunda olduklarını belirtti. Consob, küresel finansal krizin en yoğun hissedildiği 2008 yılı ekim ayında da çıplak açığa satışları yasaklama kararı almış, yasak kararını Kasım 2009’da kaldırmıştı.

Avrupa Birliği’nin (AB) üst düzey ekonomi yönetiminin Brüksel’de acil toplanması İtalya’yla ilgili endişeyi artırdı. Avrupa Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy’un, Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Jean-Claude Trichet, Euro Grubu Başkanı Jean-Claude Juncker, Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso ve AB’nin Ekonomik İşlerden Sorumlu üyesi Olli Rehn’i acil toplantıya çağırması, “Krizin İtalya’ya yayılma endişesinin arttığı” şeklinde yorumlandı. Van Rompuy, gelişmeler karşısında birliğin üst düzey ekonomi yetkililerini bölgenin içinde bulunduğu borç krizini görüşmek üzere Brüksel’de topladığını açıkladı.

Üçüncü büyük ekonomi

Ancak Van Rompuy’un sözcüsü, İtalya’nın gündemin baş maddesi olduğu bir kriz toplantısı düzenlendiği yönündeki haberleri yalanladı. Euro bölgesinin üçüncü en büyük ekonomisi olan İtalya, Yunanistan’dan sonra borç oranı en yüksek ülke. Uzmanlar, küçük ülkeler Yunanistan ya da Portekiz’in borç sorununun üstesinden gelinebileceğini ancak krizin İtalya ya da İspanya gibi büyük ekonomilere sıçramasının endişe verici olacağını belirtiyor. Brüksel’de biraraya gelen AB ekonomi yönetiminin ağırlıklı olarak Yunanistan’a yapılacak ikinci kurtarma paketini ve bölgedeki diğer borç sorunu yaşayan ülkeler için gerekli tedbirlere yoğunlaşacağı kaydedildi.

Çıplak açığa satış nedir

AĞIRLIKLI olarak spekülatörlerin tercih ettiği çıplak açığa satış, mali piyasalarda sahip olunmayan ve kiralanmayan varlıkların (hisse senedi, tahvil, bono, emtia) daha düşük fiyattan yerine koyarak kâr elde etme beklentisiyle açığa satılması anlamına geliyor. Çıplak açığa satışta, yatırımcıların hisse senedi ve tahvil gibi enstrümanlarda baştan o kağıdı borçlanmasına gerek olmuyor ve kağıdı o günün fiyatından satıyorlar. Eğer fiyat öngördükleri gibi düşerse, vadesi geldiğinde yatırımcıya daha düşük fiyattan satışı gerçekleştiriyorlar. Bu durumda hiçbir maddi yükümlülük altına girmeden, sadece bir kağıdın değerinin ileride daha da düşeceği varsayımından yola çıkarak para kazanabiliyorlar.

İstikrar Mekanizması bütçesi 1.5 trilyon Euro’ya çıkıyor

AVRUPA İstikrar Mekanizması’nın (EFSF) krizi çözmek için yeterli olamayabileceği belirtiliyor. AB liderleri bir süredir EFSF’nin 700 milyar Euro tutarındaki acil durumlar için ayrılan daimi fonunun 1.5 trilyon Euro’ya çıkarılmasını tartışıyor.

Sıra gerçekten İtalya’da mı

AVRUPA piyasalarını sarsan Milano Borsası’ndaki ‘kara cuma’dan İtalya’nın en çok etkilenenler arasında yer almasının nedenleri şöyle sıralandı:
Yunanistan sendromu.
AB dışı bilinçli spekülasyonlar.
Hükümet içerisindeki istikrarsızlık.
Başbakan Silvio Berlusconi ile Ekonomi Bakanı Giulio Tremonti’nin 47 milyar Euro’luk (Sonradan 51.1 Milyar Euro’ya çıkartıldı) önlem paketi üzerindeki anlaşmazlığı.
Standard&Poors, Moody’s, Fitch Ratings gibi uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının sürekli not kırması.
Bankaların kendi tasarruflarını savunamaması.
Büyüme hızının yerinde sayması.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!