Avrupa’da 16 oto fabrikası riske girdi Türkiye’yi kriz deneyimi kurtardı

Güncelleme Tarihi:

Avrupa’da 16 oto fabrikası riske girdi Türkiye’yi kriz deneyimi kurtardı
Oluşturulma Tarihi: Mart 06, 2009 00:00

Dünya otomotiv devleri Cenevre Fuarı’nda sergiledikleri yeni ürünleriyle moral bulmaya çalışırken, Avrupa’da 10-16 fabrikanın önümüzdeki süreçte kapanma riskiyle karşı karşıya bulunduğu belirtildi. Oyak Otomotiv Grubu Başkanı Celal Çağlar, "Türk otomotiv sektörü kriz deneyimleri sayesinde kapanma kararlarından etkilenmeyecek" dedi.

KÜRESEL krizin etkisiyle çok zor günler geçiren global otomotiv sektöründe bir taraftan üretimler düşüp, işçi çıkarılırken, bir çok fabrikanın da geleceği tehlikeye girdi. Özellikle Avrupa’da yüksek işçilik ve üretim maliyetleri nedeniyle üç yıl içinde 10-16 fabrikanın kapanabileceği belirtilirken, bunlar arasında Türkiye’nin yer almaması Türk otomotiv sektörüne moral verdi. Cenevre’de görüştüğümüz Oyak Otomotiv ve Çimento Grubu Başkanı Celal Çağlar, Türkiye’de otomotiv sektörünün geçmiş kriz tecrübeleri nedeniyle bu küresel krizde daha güçlü olduğunu belirterek, "Ekonomik, kaliteli ve rekabetçi üretim politikamız bizim fabrikaları riskli pozisyondan çıkardı" dedi.

Yüzde 20 daralacak

2008 yılında otomobil satışlarının yüzde 28 düştüğü Avrupa’da bu yıl yüzde 20’lik bir daralma öngörülürken, toplam 10.7 milyon otomobil satılması bekleniyor. Avrupa’da yüksek işçilik ve üretim maliyetleri nedeniyle krizden en fazla etkilenen fabrikalar Fransa, İtalya ve Almanya’da yer alıyor. Ancak bu ülkelerin otomotiv sektörüne diğer ülkelerden daha fazla siyasi ve sosyal destek vermesi, kapanma riski altındaki fabrika sayısını diğer Avrupa ülkelerine göre daha az seviyede tutuyor. Bu 3 ülkeye karşın Hollanda, İngiltere ve İspanya’daki fabrikaların kapanması ise daha yakın duruyor. Uluslararası analistler, 2009 yılında başta İspanya olmak üzere bir çok Avrupa ülkesinde kapanacak fabrikaların belirleneceğini belirtiyor. Bazı fabrikaların 1 yıl içinde bazı fabrikaların ise ürettikleri modellerin yeni versiyonları çıktığı zaman kapanacağı kaydediliyor.

3’ü kısa sürede kapanır

Uzmanlara göre kısa sürede kapanma riskiyle karşı karşıya 3 fabrika bulunuyor. Bunlardan biri PSA (Peugeot-Citroen) Grubu’nun İspanya Madrid’deki fabrikası, diğerleri ise Renault’un İspanya Valladolid ve Fransa Sandouville’deki fabrikaları. Renault’un Vallodolid fabrikasında Modus ve Clio modeli üretiliyor. Modus’la istediği başarıyı sağlayamayan Renault’un Clio üretimini ise Fransa ve Türkiye’ye kaydırabileceği söyleniyor. PSA’nın İspanya fabrikasında üretilen Citroen C3 ve Peugeot 207’nin ise halihazırda üretilen Fransa fabrikasına kaydırabileceği belirtiliyor. Renault’nun Fransa’daki Sandouville’deki fabrikasının ise bir sonraki Laguna modeline kadar dayanabileceği ifade ediliyor. İflasın eşiğine gelen GM’in Avrupa’daki 3 veya daha fazla fabrikasını kapatacağı kaydedilirken Fiat’ın ise 3 fabrikasının risk altında olduğu belirtiliyor. Ford’un ise Transit üretimi yapan Southapmton fabrikasını tamemen kapatabileceği vurgulanıyor. Ford bu fabrikayı kapatınca tüm Transit üretimini halihazırda üreten Türkiye’ye kaydıracak.

Kapanma riski bulunan fabrikalar

Fiat Mirafiori (Turin): İtalya

Fiat Pomigliano d’Arco: İtalya

Fiat Termini Imerese: İtalya

Ford Southampton: İngiltere

GM Antwerp: Belçika

GM Ellesmere Port: İngiltere

GM Bochum: Almanya

GM Zaragoza: İspanya

GM/Renault Luton: İngiltere

LDV Birmingham: İngiltere

Mitsubishi Born: Hollanda

PSA Mangualde: Portekiz

PSA Madrid: İspanya

Renault Valladolid: İspanya

Renault Flins: Fransa

Renault Sandouville: Fransa

Rusya pazarı daraldı, Honda Gebze’de sıkıştı

JAPON Honda, kriz nedeniyle Rusya ve Ukrayna’daki talebin düşmesine bağlı olarak Türkiye’deki fabrikasında operasyon başlattı. Geçen hafta tek vardiyaya inip, üretimi 50 binlerden 20 binli seviyelere çeken Honda, 500’e yakın çalışanını da tazminatlarını vererek gönüllü olarak işten çıkarmaya hazırlanıyor. Kriz öncesinde Türkiye’de fabrikasını 50 bin adetlik kapasiteye çıkaran Honda, kısa süre içinde bu rakamı da artırıp 100 bin adede ulaşmak istiyordu.

Renault Türkiye için yeni planlar yapıyor

OYAK Otomotiv ve Çimento Grubu Başkanı Celal Çağlar, Renault’un kriz döneminde Türkiye’den daha fazla faydanlanmak istediğini söyledi. Renault’un Türkiye’nin de içinde bulunduğu Euromed Bölgesinin Başkanlığına geçmişte Oyak Renault’un da Genel Müdürlüğünü yapan Jacques Chauvet’in atanmasının bunu net olarak ortaya koyduğunu kaydeden Çağlar, "Türkiye’yi ve Oyak Renault’yu tanıyan birinin başkan olması, Fransız şirketinin geleceğinde Türkiye’nin daha önemli rol alacağının bana göre bir göstergesi" diye konuştu. Çağlar, küresel kirizin etkilerini artıracağını ve Avrupa’da olduğu gibi Türkiye’de de hükümetin bir an önce destek olması gerektiğini belirterek, "Bu destek sektörün geleceği için çok önemli. Aksi takdirde gelecekte elimizde hiç bir şey kalmayacak" yorumunu yaptı. Çağlar, Oyak Renault tarafından üretilen ve Cenevre fuarında ilk kez sergilenen yeni Clio ve yeni Clio GrandTour’un kendisine gurur verdiğini belirterek, "Oyak Renault’un kısa bir süre sonra yeni süprizleri olacak. Yeni bir proje açıklayacağız" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!