‘Avrupa 4’üncüsü olunca Toyoda sevindi, 85 milyon doları 8 yılda çıkaracak

Güncelleme Tarihi:

‘Avrupa 4’üncüsü olunca Toyoda sevindi, 85 milyon doları 8 yılda çıkaracak
Oluşturulma Tarihi: Eylül 06, 2010 00:00

Toyota’nın Türkiye temsilciliğini ekim ayında 85 milyon dolara Sabancı Holding’den satın alan ALJ Grup, daha bir yıl dolmadan rekor satışa ulaşıp, temmuz ayında Türkiye’yi Avrupa’nın 4’üncü büyük ülkesi yapınca Toyota Başkanı Akio Toyoda’dan teşekkür mektubu aldı. Dünya çapındaki geri çağırma krizine rağmen bu yıl 40, 2011 yılında 50 bin adetlik rekor satışa koşan Toyota Türkiye, bu performansla ALJ Grubu’nun yatırdığı 85 milyon doların 16 yıl yerine 8 yılda geri dönmesini sağlayacak.

TÜRKİYE’de otomotiv satışlarının beklenin üstünde büyümesiyle birlikte art arda rekor kıran firmalara yurtdışındaki merkezlerden teşekkür mektupları gelmeye başladı. Geçen yıl ekim ayında Japon Toyota’nın Türkiye distribütörlüğünü 85 milyon dolara Sabancı Holding’den alan ALJ Grup, dünya çapında geri çağırma krizine rağmen daha bir yıl dolmadan rekor satışa ulaşıp, temmuz ayında Türkiye’yi Avrupa’nın 4’üncü büyük ülkesi yapınca, Toyota Başkanı ve CEO’su Akio Toyoda’dan teşekkür mektubu aldı.

Güvenimizi kanıtladınız

Akio Toyoda, Toyota Türkiye CEO’su Ali Haydar Bozkurt’a gönderdiği mektupta, “Türkiye’nin önemini biliyorduk ve güveniyorduk. Bu güveni temmuz ayındaki rekorla kanıtladınız. Bu yılı da rekorla kapatacağınızı biliyoruz. Türkiye bugün Avrupa’daki en önemli pazarlarımızdan birisi. Temmuz ayında 4’üncü sıraya çıktı. Türkiye’ye sonuna kadar destek vereceğiz” mesajı verdi.

Hızlı kredi etkiledi

Ali Haydar Bozkurt, temmuz ayında tarihi satışa ulaşıp, pazar paylarını yüzde 6’dan 12.6’ya çıkardıklarını hatırlatarak, bunda devreye soktukları Toyota Finans sisteminin etkisinin büyük olduğunu söyledi. Bozkurt, “Yarım saatte düşük faiz, uygun vadeyle kredi verince satışlarımızda patlama yaşadık. Türkiye’de Toyota markasının ulaşılabilirlik sıkıntısı vardı. Biz bu finans sistemiyle Toyota’yı herkesin ulaşabileceği bir marka hale getirdik. Temmuz ayında satışların yüzde 75’i Toyota Finans üzerinden oldu” diye konuştu.

Toyota profesörüyüz

Bozkurt, şunları söyledi: “Bizim Türkiye’de Sabancı Grubu’ndan daha başarılı olarak görülmemizin en önemli sebebi, ana işimizin otomotiv olması. ALJ Grubu, tüm dünyadada artık Toyota profesörü gibi. Toyota’nın Türkiye temsilciliğini Sabancı’dan 85 milyon dolara almıştık. Bu yatırımın uzun vadeli kazandıracağına inanıyoruz. İlk aşamada paranın dönüşü önemli değil. Bir süre vermek gerekirse, biz bu yatırımın bize 16 yılda dönebileceğini öngörüyorduk. Ama bugünkü performans sonrası bu süre 8 yıla kadar geriledi.”

İstediğimiz 3 model Türkiye’de üretilirse liderliğe yükseliriz

TÜRKİYE’de liderliğe Toyota’dan Türkiye’de üretilmesini istedikleri 3 modelle ulaşacaklarını kaydeden Ali Haydar Bozkurt şöyle konuştu: “Filo pazarında etkin değiliz. Yerel ihalelere giremiyoruz. Türkiye’de filo pazarında güçlü olmadan liderlik olmaz. Bu liderlik içinde de B sınıfında bir sedan, bir hafif ticari araç ve Corolla Sedan’ın tekrar Türkiye’de üretilmesi gerekiyor. Bunun kararı kasım gibi verilecek. Bu modelin döneceğini düşünüyoruz. Eğer bu 3 model ürün portföyümüze girerse Türkiye’de kısa zamanda 100 bine yakın araç satabiliriz.”

Gemiler batmazsa rekor kırarız, 50 bin adede 2011’de ulaşırız

TOYOTA Türkiye CEO’su Ali Haydar Bozkurt, bu yıl başında 2010 için 26 bin 500 adetlik satış hedefi öngördüklerini hatırlatarak, şunları anlattı: “Bu hedefe göre araç istemistik. Pazar iyi gidince bu rakamı önce 32 bine, şimdi 36 bine çıkardık. Son 3 ayda 40 bin araç istedik. Eğer istediğimiz sayıda araç alırsak 40 bin adet satarız. Alamazsak en az 34-35 bin adetle yılı tamamlarız ki bu Toyota’nin Türkiye tarihinde bir rekor olur. Araçları getiren gemiler batmazsa rekor kesin. 50 bin adet hedefini 2011’e çektik.”

Haylaz Juke, 40 bin TL’ye kasımda geliyor

NISSAN’ın bir SUV ve spor otomobil dinamizmini birlikte sunan yeni modeli Juke, kasım ayından itibaren 39 bin 900 TL’den başlayan fiyatlarla satışa sunulacak. ‘Şehrin Haylazı’ olarak lanse edilen Juke, için şu anda bayilere ön sipariş vermek üzere başvurular yapıldığı söyleyen Nissan Genel Müdür Yardımcısı İlkim Sancaktaroğlu, “Bu yüzden de Ekim ayında ön sipariş almaya başlamayı planlıyoruz” dedi. Juke, Türkiye’de 1.5 dizel manuel vites ve 1.6 benzinli manual ve otomatik ve 1.6 benzinli 190 beygir manuel ve otomatik vites seçenekleriyle satışa sunulacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!