Avrasya Ekonomi Zirvesi 40’ı aşkın ülke ağırlayacak vites büyütüp Davos’u aşacak

Güncelleme Tarihi:

Avrasya Ekonomi Zirvesi 40’ı aşkın ülke ağırlayacak vites büyütüp Davos’u aşacak
Oluşturulma Tarihi: Nisan 10, 2011 00:00

Marmara Grubu Vakfı tarafından bu yıl 14’üncüsü düzenlenecek “Avrasya Ekonomi Zirvesi” hedef büyüttü. Vakıf Başkanı Dr. Akkan Suver, zirveyi kalıcı bir küresel marka haline getirmeye çalıştıklarını anlatarak, “Davos’a bakın. Allah’ın dağında. İnmesi zor, çıkması zor. İstanbul dünyanın merkez şehirlerinden biri. 14 yıldır düzenlediğimiz ekonomi zirvemiz neden Davos’u aşmasın” diye konuştu.

Haberin Devamı

Fazla mütevazıyız

Dr. Akkan Suver, 13–15 Nisan tarihlerinde İstanbul’da düzenlenecek zirveye, 40’ı aşkın katılımcının bir araya getireceklerini söylerken, bu iddialı hedefe yönelik “Neden bir kasabayı gözümüzde büyütelim? Biz Türkler fazla mütevazı davranıyoruz. Bu da bazen markalaşmamızın önünde engel oluyor” diye konuştu. İlk zirvenin 7 ülkenin katılımıyla düzenlendiğini, bu yıl ise 43 ülkeden misafir ağırlayacaklarını vurgulayan Suver, “Hedefimiz ileride Davos’u aşmak” dedi.

Onlara da avantaj

Suver, toplantıların ekonomiyle başladığını ancak bugün siyaset, enerji ve günlük ihtiyaçları da kapsadığını kaydederek, şunları söyledi: “Bu yıl katılacaklar arasında üç Cumhurbaşkanı, dokuz eski Cumhurbaşkanı, 20 Bakan ve bir Başbakan bulunuyor. Bunların bir araya gelmesi Türkiye için bir avantaj ama onlar için daha büyük avantaj. Uluslararası bir baskı unsuru olmadan Singapur’dan, Etiyopya’dan, Hindistan’dan, Çin’den insanın kalkıp gelmesi hiç de kolay değil. Biz
bunu yaptık.”

Haberin Devamı

Markayı yeni keşfettik

Batının en büyük şansının markalaşma olduğunu, Türkiye’nin ise marka meselesini yeni fark ettiğini dile getiren Suver, şu örneği verdi: “Çin yeni olarak zeytinyağıyla tanışan bir ülke. Buraya zeytinyağını Yunanistan, İtalya ve İspanya satıyor. Bunlar kolonya şişeleri gibi güzel şişeler içinde, çok pahalı olarak satılıyor. Ben çok uğraştım Türk zeytinyağının buraya gitmesi için fakat başka bir şey öğrendim. Yunanlılar, İtalyanlar ve İspanyollar Türkiye’den zeytinyağını alıyorlar, kendi ülkelerinde cicili bicili paketliyorlar ve satıyorlar. Marka olamadığımızdan bu iş başımıza geliyor.”

Özel kadın oturumu

Suver, bu yılki Avrasya Ekonomi Zirvesi’nde ise enerji, ekonomi, terör, kültürler ve dinlerarası diyaloğun masaya yatırılacağını belirterek, kadınlara özel bir oturum da yapacaklarını söyledi. Suver, “Kadın İş Dünyası ile Lider Eşleri ve Rol Model Olarak Kadın Politikalarına Etkileri” başlığı altında Cumhurbaşkanı eşleri ve kadın siyasetçilerin bir araya geleceklerini ve konuşma yapacaklarını bildirdi.

Haberin Devamı

‘Çağımızın bilge adamları’ toplanacak

AKKAN Suver, zivrede ayrıca sadece cumhurbaşkanları ve eski cumhurbaşkanlarının yer alacağı “Çağımızın Bilge Adamları Oturumu” düzenleyeceklerini de belirterek, geçmiş dönemlerde ülkelerine liderlik yapan ve halen aktif olarak görev alan cumhurbaşkanlarının tecrübelerini anlatacaklarını söyledi. 9’uncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in moderatörlüğünde gerçekleşecek oturuma Makedonya Cumhurbaşkanı Gjorge Ivanov, Avrnavutluk Cumhurbakanı Bamir Topi, Gagavuzya Cumhurbaşkanı Mihail Formuzal, Bulgaristan 2. Cumhurbaşkanı Zhelyu Zhelev, Bulgaristan 3. Cumhurbaşkanı Petar Stoyanov, Estonya 3. Cumhurbaşkanı Arnol Rüütel, Moğolistan 1. Cumhurbaşkanı Punsalma Ochirbat, Moğolistan 2. Cumhurbaşkanı Natsagiin Bagabandi, Romanya 8. Cumhurbaşkanı Ion Iliescu, Romanya 9. Cumhurbaşkanı Emil Constantinescu konuşmacı olarak katılacak.

Haberin Devamı

Nükleer tartışılacak

ZİRVENİN 13 Nisan günü gerçekleştirilecek Enerji Oturumu’na, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın yanı sıra Azerbaycan Enerji Bakanı Natik Aliyev, Romanya Prensi Radu Al Romaniei, Nabucco Kurumsal İletişim Direktörü Christian Dolezal’ın yanısıra, Akkuyu’da nükleer santral kuracak Rus şirketin Genel Müdürü Alexander Superfin’in de katılacak. Burada gündemin sıcak konusunun nükleer santrallar olduğunu belirten Akkan Suver, “Nükleer enerji, ucuzluğu, ekonomik olması nedeniyle Türkiye’nin enerji ihtiyacı, güvenliği ile birlikte risklerin dikkatleri şeklinde değerlendirmesi olarak ele alınacak” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!