Avea'dan uzak mesafeye beş imza

Güncelleme Tarihi:

Aveadan uzak mesafeye beş imza
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 21, 2006 12:28

Avea, uzak mesafe telefon işletmeciliği konusunda yetkilendirilmiş şirketlerden İşnet, Borusan Telekom, Koç.Net, Doğan Telekonümikasyon ve Global İletişim ile ara bağlantı sözleşmesi imzaladı.

Yapılan sözleşmelerle, UMTH işletmecileri hem ulusal hem de uluslararası kaynaklı çağrıları Avea şebekesinden sonlandırabilecek, Avea şebekesinden kaynaklanan çağrıları da yurt dışına taşıyabilecek.
Ara bağlantı sözleşmesi imza töreninde konuşan Telekomünikasyon Kurumu Başkanı Tayfun Acarer, sektördeki işbirliklerinin kendilerini mutlu ettiğini ifade ederek, bu işbirliklerinin telekomünikasyon sektörüne katkı sağlama ve pastayı büyütme amacı taşıdığını söyledi.

Türk Telekom, Avea, Telsim ve Turkcell'in sektörün lokomotifi olduğunu belirten Acarer, “Türkiye'deki telekom sektörüne, Türkiye'deki fikri ve maddi mülkiyete katkı sağlayan her kuruluş başımızın tacıdır” dedi.
Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Acarer, yapılan son işbirliği anlaşmalarının henüz meyvelerini vermediğini, bunların gerçekleşmesiyle Türkiye'deki telekom sektörünün çok farklı olacağını vurgulayarak, şunları kaydetti:
“Şu anda Türkiye'deki telekom sektörü çok büyük bir ivmeyle değişiyor, gelişiyor. Bu anlaşmalarla sektörün çeşitlendiğini, büyüdüğünü göreceksiniz. Biz şu anda hasat almıyoruz, tohum attık. Pastanın büyümesiyle sektördeki payların da büyüyeceğine inanıyoruz. Rakipler aynı zamanda ortak oluyorlar.
Ara bağlantıda ücret farklılıkları olması sağlıklı bir yapının oluşması için kaçınılmaz bir şey. Turkcell, Telsim ve Avea arasında ara bağlantı konusunda yüzde 10'ar bir fiyat farkı var. Yapı dengelendiğinde bu ortadan kalkacak.”

NUMARA TAŞINABİLİRLİĞİ

Tayfun Acarer, numara taşınabilirliği konusunda altı aydır bir çalışma içinde olduklarını, bu hafta cuma günü belki sona yaklaşan bir toplantı yapacaklarını belirterek, bu konunun teknik olarak basit olmadığını ve dikkat edilmediği takdirde tüketiciye ciddi bir maliyetin yansıyacağını ifade etti.
Geniş band ve üçüncü nesil ile ilgili taslakların kamuoyunun görüşüne sunulduğunu bildiren Acerer, bunlarla ilgili nihai süreci siyasi otoritenin belirleyeceğini, numara taşınabilirliğinin muhtemelen bu yılın sonuna kadar gerçekleşeceğini de kaydettti.

Avea Genel Müdürü Cüneyt Türktan ise serbest bir piyasa ve kaliteli iletişimi müşterinin ayağına getirmek için bu anlaşmaları yaptıklarını belirterek, “Bundan sonraki hedefimiz bu büyüme trendini yeni dönemi içine katarak sürdürmek, hem abone sayımızı, hem pazar payımızı arttırmaktır” dedi.
Trafik taşımacığı konusunda yurt dışında borsa olduğunu belirten Türktan, ”Hep birlikte bir trafik borsasına gidiyoruz. Avea ise kaliteyi artıracak fiyatlandırmada avantaj ve rekabet sağlayacaktır” diye konuştu.
Doğan Telekom Genel Müdürü Cem Erkun, UMTH operatörlerinin daha uygun fiyatlı hizmetler verebilmesi açısından ara bağlantı sözleşmelerinin büyük önem taşıdığını kaydederek, bu sözleşmeler sayesinde kullanıcıların istedikleri numaraları başka hiçbir aracıya gerek kalmadan, doğrudan hizmet aldıkları UMTH firması ve ilgili şebeke üzerinden gerçekleştirilebildiğini anlattı.

Erkun, bu sözleşmeyle birlikte Türkiye'deki tüm GSM operatörleri ile ara bağlantı anlaşmalarını tamamladıklarını belirterek, pazarı büyütmek için ellerinden gelen herşeyi yapmak istediklerini, A tipi operasyonun başladığı zaman serbest rekabetin de başlayacağını söyledi. Koç.Net Genel Müdürü Mehmet Ali Akarca da, Avea, Turkcell ve Telsim'in kendilerine maliyetlerinin farklı olduğunu dile getirdi. Borusan Telekom Genel Müdürü Burak Gökmen ise mobilin şu anda daha fazla büyüdüğünü bildirdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!