ATO: Mali milat ertelensin

Güncelleme Tarihi:

ATO: Mali milat ertelensin
Oluşturulma Tarihi: Eylül 12, 1998 00:00

Haberin Devamı

Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aydın Aygün 30 Eylül olarak açıklanan ‘mali milat’ın, 31 Aralık'a kadar uzatılmasını istedi. Aygün, erteleme talebine gerekçe olarak, açıklanan tarihe çok kısa bir süre kalmasına rağmen, uygulamanın nasıl yapılacağının henüz bilinmemesini ve kamuoyunun yeterli bilgiye sahip olmamasını gösterdi.

Aygün, yaptığı açıklamada, yeni Vergi Yasası'nın bazı maddelerinin ticari hayatı engellediğini savundu. Yasanın ticaret hayatı üzerindeki etkilerini araştırmak üzere 70 meslek koluna ait 488 üye üzerinde yapılan ankete değinen Aygün, yasanın yürürlüğe girmesinden sonra Ankara'daki işyerlerinde, cirolarda yüzde 72.92, istihdamda yüzde 25, iş hacminde yüzde 85 azalma olduğunu saptadıklarına dikkat çekti.

Aygün, şöyle devam etti: ‘‘Yeni Vergi Yasası'nın en büyük eksiğinin ‘enflasyon muhasebesi' olduğu somut sonuçlarıyla ortaya çıkmaktadır. Üç ayda bir beyanname vermek gibi, mükellefe fiziki ve mali yük getiren bir ugyulamanın gözden geçirilmesi gerekir. Bu uygulama üçer aylık dönemlerde peşin vergilendirme nedeniyle sermayelerin erimesine yol açacak, firma kapanmaları hızla artacak ve piyasada tekelleşme eğilimini körükleyecektir. Diğer yandan, vergi matrahı olarak gelirin tamamı, yani tasarruf ve harcama kabul edilmesine rağmen, sağlık, eğitim, temsil giderleri kapsam dışı bırakılmış ve işin özü zedelenmiştir. Vergi oranları kağıt üzerinde düşmüş gibi görünmesine rağmen, stopajlar ile bu oranın eski oranın da üstüne çıktığı görülmektedir.’’

Stok affı ve KDV’deki belirsizliğin devam ettiğini de vurgulayan Aygün, repo gelirlerinin kaynakta vergilendirilmemesini de eleştirdi.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!