Atina için bacadan ‘gri’ duman çıktı

Güncelleme Tarihi:

Atina için bacadan ‘gri’ duman çıktı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 14, 2012 00:00

İflasın eşiğindeki Yunanistan için toplanan Eurogroup’un (Euro Bölgesi Maliye Bakanları) bacasından ne beyaz ne de siyah duman çıktı.

Haberin Devamı

Eurogroup bacasından “gri” duman yükseldi. Önce 13.5 milyar euro’luk kesinti paketini ardında da her alanda kemer sıkmayı öngören 2013 bütçesini parlamentodan geçirerek, topu Eurogroup’a atan Yunanistan’ın iflas etmemek için dört gözle beklediği 31.5 milyar euro’luk kredi dilimine “yeşil ışık” yakılmadı. Eurogroup, kredi dilimi için kararı 20 ve 26 Kasım’daki toplantılarına bıraktı. Geçecek süre içinde “Troyka”nın (Avrupa Merkez Bankası, AB Komisyonu,Uluslararası Para Fonu) taslağı çıkan raporunun nihai şekli beklenecek ve ardından Euro bölgesi parlamentolarında oylanacak.

ÖDEME TARİHİ 2 YIL UZUYOR

Eurogroup buna karşı, Yunanistan’ın 2014 sonuna kadar gerçekleştirmek zorunda olduğu reform ve kesinti paketlerinde 2 yıllık uzatmaya gidilmesi (2016) talebine sıcak baktı. Bu konudaki karar da önümüzdeki toplantılara bırakıldı. Yunanistan programının uygulanmasında 2 yıllık uzatma bu ülkeye 32.6 milyar euro ek yardım yapılmasını gerektirecek. Eurogroup toplantısında ayrıca, Yunanistan’ın halen 346 milyar euro olan borcu için aranan formül de bulunamadı. IMF, büyük çoğunluğu Avrupa Merkez Bankası’nda bulunan Yunan devlet tahvillerinde ikinci bir “tıraş”tan yana. Yunanistan, AB ve IMF’den beklediği 31.5 milyar euro’luk kredi dilimini henüz alamayınca vadesi 16 Kasım’da dolan 5 milyar euro’luk krediyi ödeyebilmek için dün (Salı) 1 ve 3 ay süreli 4.6 milyar euro’luk hazine bonosu satışı yaptı. Hazine bonolarının faizi yüzde 3.9 ve yüzde 4.2 olarak belirlendi. Dünkü satışta rebaket dışı talepler de yarın (Perşembe) değerlendirilerek, Cuma günü ödenmesi gereken 5 milyar euro toplanmış olacak.


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!