Atık suda balık yetiştirecekler

Güncelleme Tarihi:

Atık suda balık yetiştirecekler
Oluşturulma Tarihi: Kasım 01, 2009 15:20

Bursa'nın Mustafakemalpaşa ilçesinde kurulması planlanan “Çinko Oksit” fabrikasının çevreye zararlı olmadığının kanıtlanması için atık suyunda balık yetiştirilecek, tesis sınırlarında meyve-sebze üretilecek ve hayvancılık yapılacak.

Haberin Devamı

Türkiye'de, demir-çelik üretiminin yarısını gerçekleştiren ve yılda 5 milyar dolarlık ihracat yapan 5 firmanın ortaklığıyla kurulan Marzinc Marmara Geri Kazanım Sanayi Ticaret A.Ş. (Marzinc Marmara Çinko), Mustafakemalpaşa'ya 120 milyon dolarlık yatırımda bulunacak.

Bu tesislerde üretilen “çinko oksit”in tamamı, yurt dışına ihraç edilecek ve yılda yaklaşık 50 milyon dolarlık ciro elde edilecek. Gerekli izinleri alınan tesis, önümüzdeki günlerde kazma vurulmasından sonraki 8 ay içinde hizmete girecek.

Yapılacak bu yatırımla ilgili Mustafakemalpaşa ve çevresinde son günlerde yaşanan “kirlilik” konusundaki endişelerin artması üzerine Marzinc Marmara Çinko, bölge halkını bilgilendirmeye çalışırken, bir yandan da tesisi kurmak için yoğun çalışıyor.

Haberin Devamı

Tesis yetkilileri, fabrikanın iddia edildiği gibi çevreye herhangi bir olumsuz etkisinin olmayacağını belirterek, şu bilgileri verdi:

“Marmara Denizi'ne 300 bin ton atık döküleceği ileri sürülüyor. Biz suyu arıtmak için ilave 3,5 milyon liralık yatırımda bulunduk. Suyu arıtıp çevreye vermeden tekrar kullanacağız. Ayrıca, bu atık suyun temizliğini kanıtlamak için balık yetiştireceğiz. Fabrikanın bacasından çıkan dumanın insan ve çevre sağlığını tehdit edeceği öne sürülüyor. Olumsuz etkiyi sıfıra indirmek için 20 milyon liralık harcamada bulunacağız. Bu tesis, insan, hayvan ve bitkileri zehirlemeyecek, kanser veya diğer hastalıklara neden olmayacak. Bunu kanıtlamak için tesis çevresinde örnek olacak şekilde meyve-sebze üreteceğiz, küçük ve büyükbaş hayvan çiftliği kuracağız. Üretilen ürünleri her türlü testten geçireceğiz.”

Yetkililer, tesiste saatte 32,5 ton su kullanacaklarını belirterek, “Mustafakemalpaşa ilçesinin kullandığı su kadar tüketeceğimiz iddiaları asılsızdır. İlçe kullanımının sadece yüzde 4'üne denk gelen miktarda suya ihtiyacımız olacak. Bölgede, bizim planladığımız suyun oldukça üzerinde kullanan fabrikalar bulunuyor” dediler.

Fabrikanın çelik üretim tesisi olmayacağını ifade eden yetkililer, “Çelik üretimi sonucunda açığa çıkan atıkları burada çinko oksite dönüştüreceğiz. Yani sıfır atıkla çelik üretimine geçilmiş olunacak. Dünyanın en yüksek teknolojisini kullanacağız. Bölge halkı gelecekte bizi daha iyi anlayacak. Bizim burada kar amacımız yok. Milyarlarca dolarlık ihracat yapan 5 firma için yılda 50 milyon dolarlık ciro çok değil” diye konuştular.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!