Ateş: Bankalar zengin, faiz helal

Güncelleme Tarihi:

Ateş: Bankalar zengin, faiz helal
Oluşturulma Tarihi: Şubat 14, 2000 00:00

Haberin Devamı

DİYANET İşleri eski başkanlarından Prof. Süleyman Ateş, ‘‘Kur'an, ihtiyacı için borç alan fakir fukaradan alınan reel faizi yasaklar. Banka faizi öyle değil. Bankalar fakir değil ki, verdiği faiz haram olsun. Enflasyon oranında alınan faiz haram olmaz’’ dedi.

DEĞİŞİM rüzgárlarının estiği İslamcı kesim, şimdi de en önemli tabusu ‘faizi’ masaya yatırdı. ‘Holding’ skandallarıyla sarsılan İslami kesim, ‘enflasyon oranında faizin haram olup olmadığını’ tartışıyor.

İslami kesimin önde gelen isimlerinden Diyanet İşleri eski Başkanı ve İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Süleyman Ateş, ‘‘Enflasyon oranında faiz haram değil’’ dedi. İslami kesimin önemli isimlerinden Prof. Dr. Hayrettin Karaman da, ‘Borç ilişkileri açısından enflasyon oranında faizin haram olmayacağı’ görüşünü ortaya attı. Ateş ve Karaman'ın bu görüşleri, İslami kesimde taraftar toplamaya başladı.

Prof. Ateş, Hürriyet'e, ‘‘Paranın değerinde bir kayıp olursa, değer kaybını almak faiz değildir. Kuran'ın yasakladığı reel faizdir, yani fakir fukaradan, ihtiyacı için borç alandan alınan faizdir. Bankalar fakir değil ki..’’ açıklamasını yaptı. Ateş, şöyle konuştu:

‘‘Enflasyon oranında bankalardan faiz olmak da haram değil. Reel faizi bankalarda bırakmak da doğru değil. Onu almak kişinin gönlüne yatmıyorsa, bir ihtiyaç sahibine vermesi gerekir. Çünkü Kuran'ın da, Peygamberin de hükmü var, başkasına zarar vermeyeceksin, siz de zarar görmeyeceksiniz. Fakir fukaradan, ihtiyacı için borç alan insanlardan o enflasyon farkını bile almamak uygun olur. Çünkü, Kuran, ‘Borç aldığınız insanın eli darda ise onu süre tanıyın' der. ‘Bağışlamak daha uygun olur' diyor. Faizin yasaklanmasındaki hikmet de burada ortaya çıkıyor.’’

PARAYI ALAN KAZANIR

Ateş, ‘‘Mesela, diyelim birine bugün 1 milyar lira veriyorsunuz. Aradan iki-üç yıl geçiyor. Borcunuzu yine 1 milyar lira olarak alıyorsunuz. Bu parayı verdiğiniz kişi kazanırken, siz enflasyon karşısında paranızın değer kaybetmesi nedeniyle zarar ediyorsunuz, böyle şey olur mu?’’ dedi.

Prof. Karaman ise banka faizini ‘İslami usule uygun bulmadığını' belirtirken, kişiler arasındaki borç ilişkilerinde ise Adalet ve hakkaniyet ilkelerine göre enflasyon farkının ödenmesi gerektiği' görüşünü savundu. Karaman, ‘‘Çünkü burada reel faiz almıyorsunuz, değer itibariyle paranızı alıyorsunuz’’ dedi.

FP İstanbul Milletvekili Mehmet Ali Şahin ise çevresinde bu görüşlerin taraftar toplamaya başladığını gözlemlediğini belirti. Turan YILMAZ / ANKARA

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!