Atatürk’ün emaneti satılıyor

Güncelleme Tarihi:

Atatürk’ün emaneti satılıyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 04, 2006 00:00

Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk sanayi kuruluşu Alpullu Şeker Fabrikası’nın pancar tohumu ihtiyacını karşılamak amacıyla 1926’da Mustafa Kemal Atatürk tarafından kurulan Türkiye’nin ilk ve tek tohum çiftliği Sarımsaklı Tarım İşletmesi, satılmak üzere Özelleştirme İdaresi’ne (ÖİB) devredildi.

Kırklareli, Lüleburgaz’da birinci sınıf tarım arazisi üzerine kurulu Sarımsaklı Tarım İşletmesi’nde 10 Aralık 2005’de faaliyeti durduruldu. Daha önce 23.12.2003, 25.08.2004 ve 08.08.2005 tarihlerinde üç kez satılmaya çalışılan çiftlik satılamayınca, 6 Aralık 2005’de özelleştirme kapsamına alındı.

18 bin dönüm alana sahip ve 15 bin 500 dönümü ekilebilir birinci sınıf tarım arazisi olan çiftliğin 12 bin dönümü sulanabilir özelliğe sahip. Tarımsal anlamda Türkiye’nin en önemli okulu niteliği de taşıyan çiftliğin satışının engellenmesi için bölgedeki sivil toplum örgütleri Lüleburgaz Demokrasi Platformu adı altında bir araya geldi.

Lüleburgaz Demokrasi Platformu, çiftliğin özelleştirme kapsamına alınmasıyla Cumhuriyet Savcılığı’na "Atatürk adına" suç duyurusunda bulundu.

Suç duyurusunda, şu açıklamalarda bulunuluyor: "Sarımsaklı Tohum Üretme Çiftliği’nde birinci sınıf tarım topraklarının bir kısmında ekim yapılmamaktadır. Sonuçta alınan karar ne olursa olsun, ne yapılmak istenirse istensin, bu ülke menfaatlerine ve devlet malına zarar vermektir, dolayısıyla suçtur. Çiftliğimiz geçmişte çiftçimizin ve köylümüzün tohumluk ve damızlık ihtiyacını karşılarken ya da 1 kilogram buğday tohumu Avrupa’dan 1.50 YTL’ye alınırken bu yıl Sarımsaklı’dan 0.525 YTL’ye karşılanabilmiştir. Böyle bir avantajı yok etmekle de suç işliyorlar." Ümit ÇETİN
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!