Atatürk’ün de yararlandığı sağlık turizminde gecikmeyelim

Güncelleme Tarihi:

Atatürk’ün de yararlandığı sağlık turizminde gecikmeyelim
Oluşturulma Tarihi: Ocak 11, 2006 00:00

ABD’de 5,5 milyar dolar, Avrupa’da 3,5 milyar Euro büyüklükte olan sağlık turizminin Türkiye’de yok denecek kadar küçük olduğunu belirten Travelextra Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Avcı, "Sağlık turizmine 120 yıl önce başlayan ve 1918 yılında Atatürk’ün henüz Tuğgeneral iken kür almak için gittiği Çek Cumhuriyeti’nin geliri 1 milyar dolara yakın. Türkiye atılım yapmakta gecikmemeli" dedi.

TÜRKİYE’nin en büyük kongre turizmi kuruluşlarından Travelextra’nın Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Avcı Türkiye’nin sağlık turizminde atılım yapmakta gecikmemesi gerektiğini söyledi. Avcı ABD’de 5,5 milyar dolar, Avrupa’da 3,5 milyar büyüklükte olan sektörün Türkiyede ise ancak 10-20 milyon dolar büyüklüğünde olduğunu kaydetti. Yalçın Avcı, sağlık turizmine 120 yıl önce başlayan ve 1918 yılında Atatürk’ün henüz tuğgeneral iken kür almak için gittiği Çek Cumhuriyeti’nin bu alandaki gelirinin 1 milyar dolara yakın olduğunu söyledi. Avcı, Türkiye’nin sağlık turizminde önde gelen ülkelerden biri olması için yılda iki kere The Spa & Luxury Show/Sağlıklı Tatil Günleri yapacaklarını da söyledi.

ÖNEMLİ GELİR KAPISI:
/images/100/0x0/55ea6849f018fbb8f87de6f8


Pekçok Avrupa ülkesi için sağlık turizminin önemli bir gelir kapısı olduğunu anlatan Yalçın Avcı şunları söyledi: "Sağlık turizminden en çok gelir elde eden ülkelerin başında Fransa, İtalya, Almanya, Çek Cumhuriyeti, Macaristan ve bazı Uzakdoğu ülkeleri geliyor. Tunus bile thalassotherapy (deniz suyu tedavisi) müşterilerinden yılda 336 milyon Euro kazanıyor. Tesis sayısı ve kalitesi bakımından Avrupa’da Türkiye 4’üncü, Çek Cumhuriyeti ise 9’uncu sırada olmasına rağmen geliri bizimkinden çok yüksek. Macaristan ’Macaristan dünyayı sağlıklı tutar’ sloganıyla uluslararası televizyonlarda reklamlar yapıyor. İngiltere’de her yıl 680 bin kişi sağlık tatili yapıyor Türkiye henüz sağlık ülkesi olarak bilinmiyor."

TÜRKİYE BAŞLANGIÇTA:

Sağlık turizminin Türkiye’de turistik hareketten neredeyse hiç pay almadığını bildiren Avcı "Ülkemizde sağlık turizmi içeride kaplıca ve ılıcalardan, dışpazarda ise birkaç acentenin gönderdiği sayılı kür müşterisinden ibaret" dedi. Pansiyon konumundaki termal tesislerin Anadolu müştersinden talep aldığını bildiren Avcı şunları söyledi: "Ancak 4-5 yıldızlı oteller büyük şehirlerden kür müşterisi alamıyor. Thassotherapy ve termal kürlerin neye yaradığını bilen yok. Sağlık turizmi 5 yıldızlı otellerde bir yatırım olarak duruyor, verimli olacağı günü bekliyor. İç piyasa canlanmadan bu işin başarılı olma şansı yok. Almanya ve Fransa en çok iç kür müşteri alıyor."

5 BİN ZİYARETÇİ:

Maslak Princess Hotel 10-12 Şubat tarihlerinde yapılacak The Spa&Luxury Show /Sağlıklı Tatil Günleri fuarına Türkiye’nin önde gelen otelleri, sağlık, güzellik merkezleri, sağlık turizmi yan sektörü olmak üzere 50 kadar firma katılıyor. Yılda 2 kaz yapılacak fuara 5 binin üzerinde ziyaretçinin gelmesi bekleniyor.

Sağlık turizmini moda yapacağız

AVCI
, organizasyon kapsamında SPA ödül töreni yapacaklarını anlatarak, "Juri başkanlığı ve sunuşu VİP Turizm Başkanı Ceylan Pirinçcioğlu yapacak. Etstur Genel Müdürü ve Atlasjet Başkanı Murat Ersoy etkinliğe İstanbul’dan ziyaretçi akını olacağını söylüyor. El birliğiyle sağlık turizmini moda yapacağız" dedi.

İddialı firmalar boy gösterecek

FUARA
katılanlar arasında VIP Turizm, Gloria Verde Thalassotherapy, Richmond NUA, İberOtel Bodrum, Gloria Hotels, Thermemaris, Le Chateu De Presitige, Kaya Hotels, Maritim Pine Beach Resort, Riva Hotels, Etstur, Rixos Premium, Altınyunus Çeşme, Yazıcı Turizm, Alem Dergisi, SPA Hotel, Oytur Turizm, Rose Hotels, Maki Otel, Visiglobe, EGE Palace, Corinthia Hotels, AŞA Hotel, Holiday Inn Bursa, İkbal Thermal DeLuxe Resort, TV8, Promet Spa & Wellness, The Ritz Carlton, Kempinski Hotels Antalya ve Hillside Su gibi önemli firmalar bulunuyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!