Atatürk ufkumuzu açıyor, Türkiye müthiş yükseliyor

Güncelleme Tarihi:

Atatürk ufkumuzu açıyor, Türkiye müthiş yükseliyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 01, 2009 00:00

ABD eski Başkanı Bill Clinton ve Schröder gibi siyasetçilere yön veren, Tony Blair’in danışmanı, sosyolog Lord Anthony Giddens, "Atatürk’ün yıllar önce söyledikleri, 21. yüzyılda bizim ufkumuzu açıyor" dedi.

TONY Blair’i iktidara taşıyan 3’üncü yol kuramının yaratıcısı, ABD eski Başkanı Bill Clinton ve Almanya eski Başbakanı Gerhard Schröder gibi siyasetçilere yön veren sosyolog Lord Anthony Giddens, yeni dünya düzenine ilişkin öngörülerini aktarırken, "Atatürk’ün söyledikleri 21’inci yüzyılda bizim ufkumuzu açıyor" dedi. London School of Economics eski Direktörü de olan, sosyolojinin yaşayan en büyük ismi sayılan Lord Anthony Giddens, Soysal Danışmanlık’ın bu yıl dördüncüsünü Cannes’da düzenlediği Perakende Liderler Konferansı’nda konuştu. Çok kutuplu dünyada, iktidarın Doğu’ya kaydığı bir dönemde Türkiye’nin öneminin daha da arttığına işaret eden Giddens, Atatürk’ün "Şiddete başvurarak, kılıç kuşanarak zafer kazanmaya çalışanlar, eninde sonunda düşünce ve ekonomik gelişmeyle kuşatanlara mağlup olacaktır" sözlerini hatırlattı.

Giddens, yeni dünya düzeninde Türkiye’nin "müthiş" bir çıkışı olduğunu belirterek, şu anda dünyada radikal değişimler yaşandığını, çok ciddi bozulmalar olduğunu, bunun herkesin işini etkileyeceğini ifade etti. Artık yeni bir dünyanın, sistemin vatandaşları haline geldiklerini söyleyen Giddens, şöyle devam etti: "10 yıl Tony Blair ile yakından çalışma fırsatı buldum. Bill Clinton ile pek çok kez görüştüm. Monica Lewinsky olayı çok önemliydi. Bu olay nedeniyle Clinton, ciddi baskı altında kaldı. Ama bunları düşünmeden benimle önemli politikaları konuştu. Clinton’ın, üçüncü kez seçimlere girme şansı olsa kesinlikle seçilirdi. O zaman son 7-8 yılımız çok farklı olurdu. ABD’nin gücü çok dramatik şekilde Bush döneminde azaldı."

’V iyileşme’ olmayacak

Obama’nın politikalarının Bush yönetimine kıyasla fark yaratacağını, dünya düzeninin değiştiğini vurgulayan Giddens, şöyle konuştu: "Bu resesyon çok yapısal ve derin. Belki bir süre daha etkilerini yaşamaya devam edeceğiz. Çok hızlı bir şekilde düzelme olmayacak. Temkinli davranmakta fayda var. ’V’ şeklinde düzelme beklemeyin. Daha dalgalı ve iniş çıkışların olduğu yavaş bir iyileşme olacak."

Obama’nın Türkiye’deki sözleri, Bush’tan bin yıl geçse duyulmazdı

LORD Anthony Giddens, AB’nin ekonomik aktör olmaktan çıkacağını ve liderlik gücünü artıracağını belirterek, "Gelecekte AB daha sağlamlaşacak. Türkiye’nin AB’ye katılmasını çok destekliyorum. Türkiye’nin pozisyonu artık daha önemli. Stratejik anlamda Türkiye, dünyanın göbeğine oturmuş durumda. Türkiye’nin, yeni dünya düzeninde müthiş bir çıkışı var. Obama, Türkiye’de muazzam bir konuşma yaptı. Bush bir milyon yıl iktidar olsaydı böyle konuşma olmazdı" dedi. AB-Türkiye arasında, son 40 yılda olumsuz ilişkiler yaşandığını vurgulayan Giddens, "Türkiye’yi AB’ye alacağız diye oyaladılar. Türkiye’de AB’ye karşı çok güçlü olan kamuoyu desteği son dönemde bu nedenle azaldı. AB şevkinin kırılması sonucu Türkiye’de milliyetçilikte bir miktar artış oldu" dedi. Giddens, Türkiye’nin laik ve demokratik yapısının büyük önem taşıdığını vurguladı.

Kadınlar bin Euro’luk çantalar almayacak

LA Rinascente CEO’su, Beymen Mağazacılık A.Ş. ve Boyner Büyük Mağazacılık A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi Vittorio Radice, gelecekte alışveriş merkezlerini hareketlendirecek yegane unsurların restoran, kafe ve barlar olacağını söyledi. Radice, kriz sonrası oluşan yeni düzende artık kadınların 1000 Euro’luk el çantaları almayacağını, akşamları pahalı şampanyalar açtırılmayacağını ve keyif veren alışverişlerin azaltılması gerekeceğini belirtti. LIP Ludger Inholte Projektentwicklung GmbH firmasının sahibi Ludger Inholte ise, "Türkiye’de orta ve uzun vadede mükemmel bir yatırım havası görüyoruz" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!