Atakaş’la Rus MMK, çelikte 2.5 milyar dolar hedefliyor

Güncelleme Tarihi:

Atakaş’la Rus MMK, çelikte 2.5 milyar dolar hedefliyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 11, 2011 00:00

Forbes’un milyarderler listesinde Rusya’nın 11’inci zengini görünen Viktor Raşnikov’un sahibi olduğu ve dünyanın en büyük çelik üreticileri sıralamasında ilk 20 şirket arasında yer alan Magnitogorsk (MMK), Türk ortağı Atakaş Grup’la 2 milyar dolar tutarındaki MMK-Atakaş yassı çelik üretim tesisinden önümüzdeki yıl 2.5 milyar dolarlık satış gerçekleştirmeyi planlıyor.

Haberin Devamı

Yıllık 2.5 milyon ton sıcak sac üretecek entegre tesisin Satış Müdürü Cem Üstün, “Tüm birimlerimiz devreye girdi. Bu yılsonunda tam kapasite çalışıyor olacağız” diye konuştu. Sıcak sac üretimine başladıklarını anlatan Üstün, Türkiye’deki beşinci sıcak sac fabrikası olacaklarını da kaydetti.
Türkiye’nin en büyük demir çelik üreticisi Ereğli Demir Çelik, yıllık 6.5 milyon ton kapasiteli Erdemir ve İstanbul yakınındaki fabrikasında yıllık 2.5 milyon ton üretim yapan Çolakoğlu gibi devlerle yarışacaklarını söyleyen Üstün, “Çelik fiyatlarının 800 ile bin 200 dolar arasında kaldığını varsayarsak, yıllık satışlarımız ortalama 2.5 milyar dolar olur” dedi.

Yüzde 80 iç pazara

2.5 milyon ton ile tam kapasite olarak devreye girdiklerinde fabrikadaki üretimin yüzde 60 ila 80’inin Türkiye’de iç pazara satılacağını ifade eden Üstün, satışlarının daha çok beyaz eşya, otomotiv, otomotiv yan sanayi, makine imalatı ve boru hatları sektörlerine yönelik olacağını bildirdi. Türk ekonomisinin yassı çelik üretimini destekleyici nitelikte olduğunu da vurgulayan Üstün, “Bizim ürünlerimizi verdiğimiz sektörlerde devamlı bir büyüme söz konusu. Biz de ileride kapasiteyi arttırabiliriz” diye konuştu.

Haberin Devamı

Yeni ihraç merkezleri

Yurtdışında ise daha çok Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Akdeniz çevresi ülkeleri hedef pazar olarak seçtiklerini ifade eden Üstün, “Özellikle Irak, İsrail, Lübnan ve güney Avrupa ülkeleri ana ihracat merkezlerimiz olacak” dedi. Her sektörde olduğu gibi sac üretiminde de Çin rekabetinin zor olduğunu anlatan Üstün, Çin’de boyalı sacda yüzde 10’luk bir vergi geri ödemesi olduğunu, bunun da Çin’in çok ucuz fiyatlarla satış yapmasını sağladığını söylerken, “Asıl endişemiz Çin” ifadesini kullandı.

Ruslar kasımda şirketin tümünün sahibi olacak

CEM Üstün, daha önce Rus basınında da yer alan Atakaş Grubu’nun yüzde 50 hissesini Rus ortağına devretmesine yönelik, “Atakaş’ın yüzde 50 hissesinin Kasım sonuna kadar Rus ortaklara devredilme durumu var. Ortaklar kendi aralarında anlaşma sağladı. Rekabet Kurumu ve finansal kuruluşların kararları bekleniyor” dedi. Atakaş’ın yüzde 50 hissesinin toplamı için satış bedeli ise 485 milyon dolar olarak belirlendi. Üstün, Atakaş Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Recep Atakaş’ın bölge yatırımcısı olduğunu ve fabrikanın da kendi arazisi üzerine inşa edildiğini dile getirerek, “Atakaş Grubu MMK’lı da MMK’sız da demir çelik sektöründe bu bölgeye yatırımlarını sürdürecektir” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!