Astaldi'nin ilanı Topçu'yu kızdırdı

Güncelleme Tarihi:

Astaldinin ilanı Topçuyu kızdırdı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 05, 1998 00:00

Haberin Devamı

Bolu Tüneli'nin müteahhidi Astaldi firmasının, dün gazetelere verdiği ilanlar Bayındırlık ve İskan Bakanı Yaşar Topçu'yu kızdırdı. Astaldi'nin kendisine tanınan ek süreyi aştıktan sonra yeniden ek süre istediğini belirten Topçu, ‘‘Ek süre vermeyeceğiz. Gazetelere ilan vermekle elimizden kurtulamazlar’’ dedi.

Bayındırlık ve İskan bakanı Yaşar Topçu, Bolu Dağı Tüneli yapımcısı Astaldi firması tarafından dün gazetelere verilen ilanla ilgili olarak, ‘‘Bu iş gazetelere ilan vermekle olmaz. 1999 Haziran ayına kadar Bolu Tüneli'nin en azından bir tüpünü teslim etmezlerse,sözleşmelerini iptal edeceğiz’’ dedi.

Topçu, sözkonusu firmanın programlanan zamanı aştığını belirterek, ‘‘Ek süre istediler, verilen ek süreyi de aştılar. Şimdi yeniden süre talepleri oldu. Biz bunu vermeyeceğiz. Üç ay kendilerini belli bir mesafeyi delmeleri için süre tanıyacağız. O mesafeyi delerlerse 1999 yılı Haziran ayına kadar süre vereceğiz. 1999 yılı Haziran ayında bu tünelin en azından bir tüpünü teslim edeceklerine dair bizi inandırmaları gerekiyor. Üç ayda bizim göstereceğimiz hedefi bulmazlarsa sözleşmelerini iptal edeceğiz’’ diye konuştu.

Topçu, Astaldi firmasının ilanında, tünelin ‘‘verilen programa uygun olarak tamamlanacağı yolunda’’ taahhütte bulunduğunun hatırlatılması üzerine de, ‘‘Gazetelere ilan vermekle elimden kurtulamazlar. Aradığımız şey, 1999 yılının en geç Haziran ayında tüpün birisinin teslim edilmesidir. Bu firma 5 yılın 2.5 yılında çalışmış, 2.5 yılında çalışmamıştır. 2.5 yıl kaytaran bir firmaya ben daha fazla müsamaha göstermem. Ne söylerse söylesin. Bu konuda kesin kararlıyım. Hiç kimseyi de dinlemem’’ dedi.

Bolu Tüneli'nin ikinci tüpünün de 1999 yılı Haziran ayından sonraki yakın bir zamanda açılması gerektiğini ifade eden Topçu, şöyle devam etti:

‘‘Benim burada aradığım, evvela birinci tüpü verecekler. Bana bu konudaki iyiniyetlerini, çalışmalarını gösterecekler. 5 yıllık sürenin 2.5 yılında çalışmayan firmaya ben iyi gözle bakmam. 212 milyon dolar olan keşif bedelini 440 milyon dolara çıkarıp, arkasından 730 milyon dolara çıkarmaya çalışan firmaya ben iyi gözle bakmam.’’

Astaldi: Kimseyi suçlamıyoruz

Bayındırlık ve İskan Bakanı Yaşar Topçu'nun Bolu Dağı Tüneli müteahhidi Astaldi'nin projeyi zamanında bitiremeyeceğinin anlaşılması durumunda, ihaleyi iptal edeceğine ilişkin açıklamasına, Astaldi gazete ilanıyla cevap verdi. Astaldi, ‘Bolu Dağını dize getiriyoruz’’ başlığıyla gazeteler verdiği ilanda, tünelin program dahilinde açılması hedefini tutturacağını bildirdi. İlanın ‘‘Tünel Hakkında Bazı gerçekler’’ başlıklı bölümünde ise, başlangıçta iki şeritli olması planlanan Bolu Tüneli'nin sonradan üçer şeride çıkarıldığı belirtilerek, ‘‘Bu da güçlükleri en az on kat arttırmıştır’’ denildi. Kuzey Anadolu fay hattının yumuşak killerinin üç şeritli çapta tünel açılmasını zorlaştırdığı belirtilen ilanda, ‘pilot tünel’ açılması konusunda Karayolları Genel Müdürlüğü ile mutabık kalındığı ifade edildi. Astaldi Türkiye temsilcisi Uğur Terzioğlu, ilanı vermekteki amaçlarının kimseyi suçlamak değil, kamuoyunun bilgilendirmek olduğunu söyledi. Bazı konulara açıklık getirdiklerini, teknik adamlar için ise ilanın altında çizimlere yer verdiklerini hatırlatan Terzioğlu, ‘‘Gelecek yılın sonunda tünellerden biri açılacak. 2000'de de tamamını bitireceğiz’’ dedi.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!