Askerlerin kalite yarışı

Güncelleme Tarihi:

Askerlerin kalite yarışı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 13, 1998 00:00

Haberin Devamı

Özel sektörde ve bazı kamu kuruluşlarında yaşanan kalite yarışına, askerler de ayak uydurdu. TBMM Muhafız Taburu'ndan askeri hastanelere, askeri okullardan bakım merkezlerine kadar ordunun çeşitli birimleri ‘kalite belgesi’ aldı.

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin tüm birimleri, ‘‘görevlerin bir defada hatasız ve eksiksiz yapılması için’’ yarışa girdi. Askeri hastanelerden, Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı'na, askeri okullardan, bakım ikmal merkezlerine kadar tüm birlik ve kurumlar 21'inci yüzyılı yakalamak için ISO standartı kuyruğuna girdiler.

Genelkurmay tarafından yakından izlenen bu başarıyı son olarak TBBM'deki Muhafız Taburu yakaladı. Bu birlik Türk Standartları Enstitüsü'nün titizlikle yaptığı incelemeleri ve testleri başarı ile geçti ve ‘‘ISO-9000’’ kalite belgesi almaya hak kazandı. Bu birliğin bağlı olduğu Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı da yaklaşık bir yıl önce kalite belgesine hak kazanmıştı.

KALİTE BELGESİ ALANLAR

Şimdiye kadar kalite belgesi alan askeri kurumlar şunlar:

1'inci Hava İkmal Bakım Merkezi Komutanlığı.

2'nci Hava İkmal Bakım Merkezi Komutanlığı.

3'üncü Hava İkmal Bakım Merkezi Komutanlığı.

Ankara 600 Yataklı Mevki Asker Hastanesi.

Gülhane Askeri Tıp Akademisi Haydarpaşa Eğitim Hastanesi.

Gülhane Askeri Tıp Akademisi.

Gülhane Askeri Tıp Akademisi Misafirhanesi.

Kara Kuvvetleri Komutanlığı Lojistik Komutanlığı Ordudonatım 4'üncü Kademe Komutanlığı.

Kara Kuvvetleri Komutanlığı Lojistik Komutanlığı 4'üncü Kademe Komutanlığı.

Kara Kuvvetleri Komutanlığı Çok Programlı Astsubay Hazırlama Okul Komutanlığı.

Ege Ordu Komutanlığı İzmir Orduevleri Müdürlüğü.

Işıklar Askeri Lisesi.

Kuleli Askeri Lisesi.

Maltepe Askeri Lisesi.

Mızıka Astsubay Hazırlama ve Sınıf Okulu.

Askeri kaynaklar, ISO standartıyla birlikte doğru olmayan çalışma yöntemlerinin belirlendiğini ve hataları ortaya çıkarıldığını kaydettiler.

Savunma Bakanlığı Labaratuvarına kalite belgesi

Milli Savunma Bakanlığı İstanbul İç Tedarik Bölge Başkanlığı Kimyaevi Müdürlüğü'ne de dün törenle ‘‘TSE-EN-ISO 9000 Kalite Güvence Sistemi’’ ve ‘‘AQAP 130 Endüstriyel Kalite Güvence Seviye Belgesi’’ verildi.

Kimyaevi, Silahlı Kuvvetler adına alımı gerçekleştirilen her türlü giyim kuşam, gıda, yakıt ve metal numunelerinin ait olduğu teknik şartname kriterlerine göre gerekli analizlerini yapmak üzere kurulan bur kuruluş.

Milli Savunma Byakanı ve Başbakan Yardımcısı İsmet Sezgin, Kalite Belgesi'ni TSE Başkanı Mehmet Arıyörük'ten aldı. Sezgin, ekonomik gelişmenin kalite ve standartlara bağlı olduğunu belirterek, ‘‘Türk Silahlı Kuvvetleri'ne verilen kalite belgesi, her konuda yüzyıllardır öncülük ettiğinin göstergesidir’’ dedi.

Kalite askeri cezaevine de giriyor

Türkiye'de ilk kez bir cezaevine TS-EN-ISO 9001 belgesi almak için başvurdu. Ege Ordu Komutanlığı'na bağlı Şirinyer Askeri Cezaevi, bu başvuruyla birlikte otel görünümüne büründü.

170 yatak kapasiteli koğuş, 12 tecrit odası ve 8 hücresi bulunan Şirinyer Askeri Cezaevi’nin iç ve dış cephesinde kullanılan renklerden, içerde kullanılan yatak, dolap gibi tüm malzemelere, kütüphanesine kadar herşeyde kaliteye özen gösterildi. Koğuşlardaki tek kişilik yataklar ergonomik. Cezaevinde, tutuklu ve hükümlülerin görüşmesine açık iki telefon, televizyon, satranç takımları bulunuyor. Günde birkaç saat spor yapmak üzere voleybol setleri, basketbol potası ve masa tenisi oynanabilecek mekanlar da var. Ayrıca her koğuşa düzenli olarak günlük gazete ve haftalık, aylık dergiler alınıyor. Cezaevi kütüphanesinde psikolog ve savcılığın tavsiye ettiği 350 güncel kitap yer alıyor. Cezaevine haftada bir gün gelen psikolog, istekli tüm hükümlü ve tutuklularla psikoterapi odasında özel görüşme yapıyor.Ege Ordu Merkez Komutanlığı Kurmay Kıdemli Albay Vedat Sertöz, cezaevi koşullarının insana yaraşır biçimde olması gerektiği düşüncesinde olduklarını ve bu konuda Genelkurmay ve Ege Ordu Komutanlığı'nın kendilerini desteklediğini vurguladı.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!