Ash: Erdoğan haklı Türkiye’nin notu hatalı

Güncelleme Tarihi:

Ash: Erdoğan haklı Türkiye’nin notu hatalı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 05, 2012 00:00

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın S&P’nin Türkiye’nin kredi notunu pozitiften durağana revize etmesine tepkisine uluslararası finans piyasasından ilk destek Royal Bank of Scotland’ın (RBS) Başekonomisti Timothy Ash’den geldi.

Haberin Devamı

Aynı zamanda RBS’nin gelişmekte olan piyasalar araştırma biriminin başkanı da olan Ash, S&P’nin Türkiye’nin kredi notu görünümünün ‘pozitif’ten ‘durağan’a revize kararının hatalı bir karar olduğunu belirterek, “Başbakan Erdoğan haklı, Türkiye’nin derecelendirmesi yanlış” dedi. Ash S&P’nin not görünümünü revize etmesine ilişkin şunları söyledi: “Türkiye temerrüde düşmemiş, finansal yapılandırmaya maruz kalmamış, güçlü ve ödeme gücü yüksek olan bir ülke, daha iyi bir notu hak ettiği kesin. Türkiye sorumluluklarını yerine getiriyor ve temel sorunlarını çözmek için çalışıyor, bunun değerlendirilmesi gerekir.”

Hata yapılıyor

Kredi derecelendirme kurumlarının Türkiye’nin dış finansman risklerine çok fazla ağırlık verdiklerini, buna karşın Türkiye’nin borçlarını ödeme isteğine yeterince ağırlık vermediklerini belirten Ash, şöyle konuştu: “Türkiye’yi notu yatırım yapılabilir olan ülkelerle kıyaslayarsak derecelendirmede hata var. Piyasalar Türkiye’yi Polonya’nın sadece biraz altında fiyatlandırılıyor. Polonya’nın kredi notu ise şu anda ‘A-’. Peki Hırvatistan’a baktığımızda durum nedir? Ekonomik sorunlarına rağmen Hırvatistan’da kredi derecelendirme kurumları tarafından yatırım yapılabilir ülke notu ile değerlendiriliyor.”

Haberin Devamı

WSJ: Türklerden S&P’ye sert tepki

WALL Street Journal (WSJ) gazetesi, Türkiye’nin politika belirleyicileri ile derecelendirme şirketlerinin birbirini pek sevmediklerini belirterek, Türk politikacıların Fitch, Moody’s ve S&P’nin Türkiye’nin notunun yatırım derecesinin altında tutmalarına ateş püskürdüğünü belirtti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!