Artvinli Yılmaz, Deutsche Bank’ın ilk Türk çalışanı

Güncelleme Tarihi:

Artvinli Yılmaz, Deutsche Bank’ın ilk Türk çalışanı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 14, 2006 00:00

Almanya’nın en büyük bankası olan Deutsche Bank’ın ilk Türk çalışanı olmayı başaran Artvinli Metin Yılmaz, sözlük Almancasıyla bankacılık işlemlerini yaptırmaya çalışan Türk işçilerin, Alman görevlileri şaşkına çeviren cümlelerine tercüman oldu.

Yılmaz, şimdi banka yöneticilerince "Efsane" diye anılıyor. Almanya’da fabrikalarda, tuvaletlerde, restoranlarda, sokaklarda, ülkenin en zorlu çalışma koşullarında para kazanma mücadelesi veren Türk işçiler, göçün ilk yıllarında emeklerinin karşılığı olan maaşlarını bankadan çekmeye gittiklerinde büyük güçlüklerle karşılaştılar. Bir çoğu para kazandıktan sonra ülkeye dönme düşüncesiyle geldiği Almanya’da dil öğrenmeye gerek duymazken, bazılarıysa yaşadığı ülkenin diline sözlükteki kelimeler kadar hakimdi. Alman hükümetinin maaşların bankalardan ödeneceğini duyurmasının ardından bu ülkede bulunan Türkler de maaşlarının yatırılacağı bir hesap açtırmak zorunda kaldılar.

KARMAŞA BAŞLADI: İşte Alman bankalarındaki karmaşa da bu kararın ardından başladı. Çünkü bankaya gelen Türklerin bir çoğu Almanca bilmiyordu ve görevlilerle "bu yeni müşteriler" arasında iletişim sorunları ortaya çıktı. Almanya’nın köklü bankası Deutsche Bank, sözlükten öğrendikleri kelimelerle derdini anlatmaya çalışan "yeni vatandaşlarla" iletişim kurmanın yolunu, onların dilini anlayacak birini göreve getirmekte buldu.

Türklerin en büyük özelliği borç yapmaktan korkmuyorlar

METİN Yılmaz, Türklerin en büyük özelliğinin borç yapmaktan korkmamak olduğunu belirterek, ilk günlerde 4 bin mark olan kredilerin 30 bin marka kadar yükseltildiğini söyledi. Yılmaz, "Borç yiğidin kamçısıdır" atasözünü de hatırlatarak, "Böyle bir atasözü başka bir millette yoktur. Bizim insanımız borç yapmaktan korkmuyor. Bu da bankanın çok yararına oldu" diye konuştu. Türklere çeşitli sebeplerle kredi kullandırıldığını belirten Yılmaz, şöyle devam etti: ’Metin Ağabey, başlık parası ödemem gerek. 15 bin mark lazım. Yoksa kız kaçacak’ diyen vatandaşımıza acil başlık parası bulduk. Bir vatandaşımız daha da ilginçti. Her ay gelip avans isterdi. İlk ay ’Anam öldü paraya ihtiyacım var’ dedi. Hemen yardımcı olduk. İkinci ay geldi, ’Babam öldü acil paraya ihtiyacım var’ dedi. Yine yardımcı olduk. Üçüncü ay ’Halam öldü’... Dördüncü ay gelip de ’Kardeşim öldü’ deyince şube müdürümüzle birlikte vatandaşımızla konuştuk: Kardeşim sana artık her ay avans vereceğiz, ama yeter aileni öldürme."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!