2 Türk devi başvurdu! Çin klimalarına soruşturma...

Güncelleme Tarihi:

2 Türk devi başvurdu Çin klimalarına soruşturma...
Oluşturulma Tarihi: Mart 21, 2017 12:22

ARÇELİK ve Vestel, ucuz Çin klimalarına uygulanan antidamping vergisinin üçüncü kez uzatılması için başvurdu. Ekonomi Bakanlığı, iki devin başvurusu sonrasında Çin menşeli duvar tipi split klimalar hakkında yeni soruşturma başlattı.

Haberin Devamı

Çin klimalarına, ithalatta Haksız Rekabetin Önlenmesi Kararı çerçevesinde ilk olarak 2005 yılında daha sonra da 2011 yılında yapılan soruşturmalar sonucunda yüzde 25 antidamping vergisi uygulanıyordu. 

2 Türk devi başvurdu Çin klimalarına soruşturma...
Ekonomi Bakanlığı, önlemin yürürlük süresinin bitmesine yakın yerli üreticilere Nihai Gözden Geçirme Soruşturması (NGGS)açılması için talepte bulunabilecekleri duyurusu yapmıştı. Vestel ve Arçelik, bu duyurunun ardından Çin menşeli klimalara uygulanan antidamping vergisinin kalkması halinde haksız rekabetin devam edeceğine ilişkin yeni bir başvuruda bulundu. Ekonomi Bakanlığı, bugünkü Resmi Gazete’de yayımlanan kararıyla da söz konusu başvurular çerçevesinde NGSS açılması konusunda yeterli bilgi, belge delillerin mevcut olduğunu duyurdu.

Haberin Devamı

İTİRAZI OLAN 37 GÜN İÇİNDE BİLDİRECEK

İthalat Genel Müdürlüğü tarafından açılan NGSS soruşturmasına Çinli klima üreticileri, ithalatçılar ile Çin’in Ankara Büyükelçiliği 37 gün içinde itirazda bulunabilecek. Yine yüzde 25’lik antidamping vergisinden etkileneceğini iddia eden meslek kuruluşları, tüketici dernekleri, üretim dalındaki işçi veya işveren sendikaları, ürünü girdi olarak kullanan işletmeler gibi ilgili taraflar da görüşlerini İthalet Genel Müdürlüğüne yazılı olarak 37 gün içinde bildirebilecek.

Halen uygulanan yüzde 25’lik antidamping vergisi ise soruşturma tamamlanıncaya kadar yürürlükte kalacak. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!