Arçelik, ilk yerli çamaşır kurutma makinesi üretti

Güncelleme Tarihi:

Arçelik, ilk yerli çamaşır kurutma makinesi üretti
Oluşturulma Tarihi: Ekim 20, 2005 00:00

Arçelik, 6.6 milyon Euro yatırım ile Çayırova tesislerinde Türkiye’nin ilik yerli malı çamaşır kurutma makinesini üretti. Arçelik Genel Müdürü Aka Gündüz Özdemir ‘Türkiye’de yeni olan bu pazarı büyütmek için çalışacağız. Tüm Avrupa pazarına ihracat yapacağız. Rusya, Ukrayna gibi ülkelerde de böylesi bir pazarın oluşması halinde oralara da satış yapacağız’ dedi.

ARÇELİK, Çayırova’da bulunan, Avrupa’nın tek çatı altında üretim yapan en büyük çamaşır makinesi tesisinde yaptığı 6,6 milyon Euro’luk ek yatırımla Türkiye’nin ilk çamaşır kurutma makinesini üretti. 2005 yılında 200 bin adet üretilecek çamaşır kurutma makinesinin yüzde 85’inin ihraç edileceğini belirten Arçelik Genel Müdürü Aka Gündüz Özdemir ‘Türkiye’de çok yeni olan bu pazarı büyütmek için çalışacağız. Özellikle Batı ve Kuzey Avrupa olmak üzere tüm Avrupa pazarına ihracat yapacağız. Rusya, Ukrayna gibi ülkelerde de böylesi bir pazarın oluşması halinde oralara da satış yapacağız’ diye konuştu. Özdemir, yarım asırı geride bırakan Koç Grubu şirketi Arçelik’in bugün Avrupa’nın ilk 5 beyaz eşya üreticisinden biri olduğunu belirterek şunları söyledi: ‘2004 yılında 2,7 milyar Euro ciro gerçekleştirdik. Yurt dışı gelirlerinin ciro içindeki payı ise yüzde 40’lara ulaştı. Bu yıl için ciro hedefimiz ise 3 milyar Euro. arçelik dünya liginin ise dikkatle izlenen oyuncularından birisidir. Her Avrupalı’nın evinde bir Koç ürünü taşımak gibi bir hedefimiz var. Türkiye’de ise her ailenin evinde 4 Arçelik ürünü bulunuyor.’

KOLAY SATIN ALMA:

Gelişmiş ülkelerin kullanma alışkanlığını sahip olduğu kurutucu makinesinin bugüne kadar fiyat dezavantajı nedeniyle Türkiye’de yaygınlaşamadığına dikkat çeken Özdemir, ‘Kuzey Avrupa’da her 2 çamaşır makinesine karşılık bir kurutucu satılmakta. Dört kişilik bir aile dikkate alındığında kurutucu çok önemli bir zaman tasarrufu sağlamakta. Kurutucu gibi lüks segmentte yer alan bir ürünü kolaş ulaşılır bir haline dönüştürmeyi amaçlıyoruz. Hayat kalitesini yükselten kurutuculara Türk tüketiciler daha kolay ulaşacaklar’ diye konuştu.

Fiyat 500 YTL’den başlayacak

ARÇELİK Çamaşır Makinesi Ürün Direktörü Oğuzhan Öztürk, bacalı, doğalgazlı ve kondanserli olmak üzere üç farklı model çamaşır kurutma makinesi ürettikleri belirterek şunları söyledi: ‘Kasım ayında 500 YTL’den başlayan fiyatlarla satışa sunacağız. Türkiye’de kurutucu pazarı olduğu söylenemez. Batı Avrupa’da 3 çamaşır makinesine 1, Kuzey’de 2 çamaşır makinesine 1 kurutma makinesi düşüyor. Türkiye’de ise 129 çamaşır makinesine 1 kurutma makinesi düşüyor. Türkiye’de pazar büyüyecektir. 2007’de üretim kapasitemiz 300 bin olacak. O da bir süe sonra bize yetmeyecektir. Çamaşır kurutma makinesinin Arçelik’in cirosuna katkısı 2006’da 30 milyon Euro olur. Batı Avrupa’da çamaşır kurutma makinesi pazarı 4 milyon adet büyüklükte. Pazar büyümeyi 2010 kadar sürdürecek.

Kurutucu yüzde 10 eskitiyor

ÖZTÜRK
, çamaşır kurutma makinelerinin giysileri yıpratmasıyla ilgili olarak şu değerlendirmede bulundu: ‘Giysilerin yüzde 70’ini giyerken, yüzde 20’sini yıkarken eskitiyoruz. Kurutmada eskitme oranı ise sadece yüzde 10’

Piyasaya çıkmadan ödül alan kurutucu

ARÇELİK’
in ürettiği çamaşır kurutma makinesi henüz piyasaya çıkmadan ‘Eco Top Ten’ Avrupa’nın en az enerji tüketen elektrikli kurutucusu ödülü ile, ‘Plus X Award 2005’ Yenilikçilik Ödülü’nü aldı.

Kredi kartı borçları olumsuz etkiliyor

EKONOMİDE
son 2 yıldır yaşanan iyileşmeyle beraber insanların borçlanmaya başladıklarını bildiren Arçelik Genel Müdürü Özdemir ‘O dönem kredi kartları ile başlayan tüketim çılgınlığı ile borçlar arttı. Bu yıl ise onun etkilerini yaşayacağımız bir yıl olacak. Nasıl geçen yıllarda kredi kartları ile tüketim arttı, ürünler satıldıysa bu yıl aynı şekilde olumsuz etkileneceğiz’ diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!