Arçelik: 2003 iyiydi 2004 daha iyi olacak

Güncelleme Tarihi:

Arçelik: 2003 iyiydi 2004 daha iyi olacak
Oluşturulma Tarihi: Aralık 19, 2003 02:04

Arçelik Genel Müdürü Aka Gündüz Özdemir, iç pazar açısından 2003 yılının fevkalede güzel geçtiğini, beyaz eşya pazarının yüzde 15 büyüdüğünü, 2004'ün daha da iyi geçeceğine inandığını söyledi.

Arçelik'in ankastre ürünlerinin tanıtımı nedeniyle düzenlenen toplantıda soruları yanıtlayan Gündüz Özdemir, ‘‘Beyaz eşyada fevkalade güzel bir yıl geçirdik. 2003 neticeleri planladığımızdan da iyi. Dışarda da performansımız yüzde 30 büyüdü. 2004'te siyasi sorun olmazsa, ekonomik olarak daha iyi olacağına inanıyorum’’ diye konuştu.

Türkiye'de son 3-4 yıldır çeşitli nedenlerle tüketicilerin ertelediği talebinin ekonomik şartların normale dönmesiyle birlikte devreye girmeye başladığını söyleyen Özdemir, şöyle konuştu:

‘‘Genellikle kriz sonrasında peşpeşe iki yıl iyi geçirilir. 2003 iyi bir yıldı. Beyaz eşya sektörü yüzde 10 büyüdü. 2004'de daha da iyi bir yıl olmasını ve sektördeki büyümenin yüzde 20 olacağını tahmin ediyoruz.

CEP TELEFONU OCAKTA:

Arçelik'in 1 Ocak 2004'ten itibaren cep telefonu satışına da başlayacağını belirten Gündüz Özdemir, ‘‘İlerde şartlar oluşursa Arçelik ve Beko markalı cep telefonları da yapabiliriz. Ama bugünkü stratejimiz içinde bu yok’’ diye konuştu. 1.5 yılda ürün değişimi yapılan cep telefonu satışının Arçelik'in yapısına çok uygun bir alan olduğunu söyleyen Özdemir, ‘‘Türkiye'de 20-22 milyon cep telefonu kullanıcısı yer alıyor. Aksesuvarlarıyla birlikte bu pazar 1 milyar dolara ulaşıyor’’ dedi.

IRAK İÇİN ERKEN:

Irak pazarına da değinen Gündüz Özdemir, Arçelik ve Beko'nun Irak'ta distribütörlüğünü bulunduğunu ve bu ülkede henüz yatırım yapmayı düşünmediklerini söyledi. Gündüz Özdemir, ‘‘Irak bundan sonra hayatına farklı bir ülke olarak devam edecek. Eskisinden 6-7 misli fazla ürün talep ediyorlar’’ dedi.

Hazır mutfak pazarı 300 milyon dolar

Türkiye'de hazır mutfak pazarı yaklaşık 300 milyon dolarlık bir büyüklüğe ulaştı. Bunun 30 milyon dolarlık bölümü, yüzde 10'unu ise ithal mutfaklar oluşturuyor. Pazarda ayrıca markasız olarak marangozlar ve atölyeler tarafından yapılan hazır mutfaklar da önemli paya sahip.

1.8 milyara el yakmayan ocak

Hazır mutfak sektörüne 2001'de giren Arçelik, 2004'e 82 model ankastre ürünle giriyor. Arçelik'in Mutfak Showroom'larında sergilenen Arçelik ankastre ürünlerin fiyatları 260 milyon lira ile 2 milyar 600 milyon lira arasında değişen fiyat yelpazesine sahip. Arçelik'in yeni model ankastre ürünlerinden ‘‘multifonksiyon plus pirolotik fırın’’ın satış fiyatı 2 milyar 660 milyon lira.

Arçelik'in yeni indüksiyonlu ocakları ise yemeği pişirmek için gereken enerjiyi direkt olarak tencereye veriyor. Isınmayan seran cam yüzeyi sayesinde emniyetli olan indüksiyonlu ocaklar el yakmıyor. Bu ocakların satış fiyatı ise 1 milyar 800 milyon lira.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!