Arasta esnafı kira ödemiyor

Güncelleme Tarihi:

Arasta esnafı kira ödemiyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 01, 2000 00:00

Haberin Devamı

Turistik Arasta Çarşısı esnafı, Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün kiralarına yüzde 400 oranında zam yapması nedeniyle bir yıldır kira ödemiyor. Mahkemeye verildiklerini söyleyen Güzelleştirme Derneği Başkanı Osman Metin, ‘‘Vakıflar duyarsız’’ diyor.

Sultanahmet Külliyesinin sağ alt tarafında bulunan turistik Arasta Çarşısı esnafı, Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün kiralara kendilerinden habersiz dört kat zam yapması nedeniyle zor günler geçiriyor. Bir yıldır kiralarını ödemeyen esnaf, şimdilerde de, Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün bu nedenle aleyhlerinde açtığı davayla uğraşıyor.

Arasta Çarşısı esnafını mahkemelik yapan kiraları ödememe olayı, bir yıl önceye dayanıyor. Vakıflar Genel Müdürlüğü, 60-70 milyon lira civarındaki kiraları yüzde dört yüz oranında artırarak 300-350 milyon liraya yaptı. Sultanahmet Turistik Arasta Çarşısı'nı Güzelleştirme Derneği Başkanı Osman Metin, esnafın görüşü alınmadan kira kontratlarının feshedildiğini belirterek, ‘‘Vakıflar Genel Müdürlüğü bu olayda esnafa karşı çok duyarsız kaldı. Geçen yılki depremler ve ekonomik durgunluk işlerimizi zaten olumsuz etkiledi. Bu yüzden dükkanını kapatıp aramızdan ayrılan birçok arkadaşımız oldu.

Evimiz gibi görüyoruz

Bugün burada oluşumuzun tek nedeni, Arasta Çarşısı'nı evimiz gibi görmemizdir. Ayrıca turizm acenteleri, turistleri, anlaşmalı oldukları yerlere götürüyorlar. Bu da çarşıya beklenenin altında turistin gelmesine neden oluyor. Bütün bunların göz önünde bulundurularak kira oranlarının saptanması gerekiyordu. Fakat Vakıflar bizimle bir kere bile görüşmedi. Biz de kiralarımızı bir yıldır ödemeyerek tepkimizi gösteriyoruz. Ayrıca turizm acenteleri, turistleri, anlaşmalı oldukları yerlere götürüyorlar. Bui da çarşıya beklenenin altında turistin gelmesine neden oluyor. Bütün bunların göz önünde bulundurularak kira oranlarının saptanması gerekiyordu. Fakat Vakıflar bizimle bir kere bile görüşmedi. Biz de kiralarımızı bir yıldır ödemeyerek tepkimizi gösteriyoruz. Aleyhimizde dava açtılar. Yakında sonuçlanacak’’ dedi.

Başkan Osman Metin, 14 yıl önce harabe halinde olan Arasta Çarşısı'nı kendi emekleriyle bugünkü durumuna getirdiklerini söyleyerek ‘‘Bu tarihi çarşının işlerlik kazanması sayesinde Sultanahmet'in çehresi değişti. Yeni otel ve restoranlari açıldı. Bütün bunlara rağmen kiraların beklenenin üzerinde yükseltilmesi esnafı çok olumsuz etkiledi’’ şeklinde konuştu.

Çarşı esnafı ise, bu yıl Türkiye'ye gelen turist sayısında geçen yıla göre belirgin bir artışın görüldüğünü belirterek, ‘‘Ancak çarşıyı ziyaret eden turistler fazla alışveriş yapmıyor. Bu da işlerimize yansıyor. 300-350 milyon lira olarak belirlenen kiralar çok fazla’’ diye konuştular.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!