Arabalı vapurlar yüzde 50 kapasiteyle çalışıyor

Güncelleme Tarihi:

Arabalı vapurlar yüzde 50 kapasiteyle çalışıyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 05, 2000 00:00

Haberin Devamı

Sürücüler trafiğe alternatif arabalı vapurlara rağbet etmiyor.

SÜRÜCÜLER, İstanbul'un iki yakasına geçişte yaşanan trafik sıkışıklığını gidermek amacıyla, alternatif güzergah olarak çalışan arabalı vapurlara rağbet etmiyor. Türkiye Denizcilik İşletmeleri Genel Müdürü Erkan Arıkan, Kabataş-Harem ve Sirkeci-Harem arasında sefer yapan arabalı vapurların, yaklaşık yüzde 50 kapasiteyle çalıştıklarını söyledi.

Arıkan, bu hatlarda toplam 410 araç kapasiteli beş arabalı vapurun bulunduğunu, seferlerin saat 07.15’te başlayıp 22.45’te bittiğini anlattı. Vapurların, her iki hatta da İstanbul Boğazı’nı 15-20 dakikada katettiğini belirten Arıkan, ‘‘Ekim ayında, Sirkeci-Harem hattında 93 bin 113, Kabataş-Harem hattında ise 26 bin 784 araç geçiş yaptı. Sirkeci-Harem arasında 174 bin 187, Kabataş-Harem arasında ise 51 bin 130 araç kapasitesiyle çalışıyoruz’’ dedi. Arıkan, arabalı vapurların aylık yolcu kapasitesinin 1 milyon 826 bin olduğunu ancak Ekim'de, her iki hatta yapılan 2 bin 760 seferde toplam 474 bin 650 yolcu taşındığını da söyledi.

Deniz kültürü yok

Toplumda, deniz ulaşımı kültürü olmadığını vurgulayan Arıkan, şunları söyledi: ‘‘İnsanlar, sabah ve akşam saatlerinde iskelelerde oluşan trafiğe bakarak karar veriyorlar. Bu yanlış. Verimliliği artırmak için mutlaka kara ulaşım noktaları, deniz ulaşımına entegre edilmeli. Bu çerçevede Harem’de İETT garajı yapılmalı. Şu anda Harem’de sadece Gebze minibüsleri çalışıyor. Dolayısıyla vatandaşlar, bu hattı kullanmak istemiyor. Belediyenin E-5 üzerinde yapmayı planladığı raylı sistem de hizmete girerse, vapurlara ilgi artacak.’’

Arıkan, Kabataş-Harem arasındaki hattı 1983’te olduğu gibi Üsküdar’a taşımak için yaptıkları başvuruya yanıt beklediklerini söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!