Ara mal sorunu için TOGG gibi ortaklıklar kurulmalı... TİM Başkanından ihracatı 400 milyar dolara çıkarmak için 3 öneri

Güncelleme Tarihi:

Ara mal sorunu için TOGG gibi ortaklıklar kurulmalı... TİM Başkanından ihracatı 400 milyar dolara çıkarmak için 3 öneri
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 15, 2023 07:00

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, ihracatta hedeflerin tutturulması için üç öneri sıraladı. Gültepe, “Türkiye’nin ciddi bir ara mal sorunu var. Bu, büyük yatırımlarla aşılırsa cari açığı etkilemeden ihracat artar. Bunun için de kimyada, elektronikte, otomotiv yan sanayisinde tıpkı TOGG’da yapıldığı gibi büyük ortaklıklarla yatırımlara başlanılmalı. Türkiye’nin her bölgesi ihracatta bir kalemi sahiplenmeli, İstanbul’da artık konfeksiyon yatırımı yapılmasına izin verilmemeli” dedi.

Haberin Devamı

TÜRKİYE, 2028’de 400 milyar dolarlık mal ihracatına imza atmayı hedefliyor. Temmuz itibarıyla 12 aylık ihracat ise 253.4 milyar dolar olarak gerçekleşti. Rekor kırılan temmuz ayında ihracatçının umutları arttı ancak önemli olan sürdürülebilirlik. İhracatçı 400 milyar dolarlık hedefi gerçekleştirmek için yeni ekonomi yönetimiyle de sıkı bir mesaide. Son OVP toplantılarında herkes sorunlarını dile getirdi. Bu toplantılarda ihracatçının sahadaki sorunlarını ekonomi yönetimine aktaran Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, Hürriyet’e özel açıklamalarda bulundu. Gültepe, ihracatta hedeflerin tutturulabilmesi için üç sorun ve öneriyi sıraladı...

1- PROJEKSİYONLAR İYİ YAPILMALI

“400 milyar dolar için 2028’e kadarki projeksiyonları iyi ortaya koymak lazım” diyen Gültepe’nin ajandasındaki birinci konu kur ve enflasyon paralelinde güçlü bir politika ortaya konulması. Gültepe, “Şu anda 255 milyar dolardayız. Bizim çok iyi bir büyü-me stratejisi yapmamız gerek. Hangi sektör hangi yatırımları yapmalı, bunlar netleştirilmeli” dedi.

Haberin Devamı

2- ORTAKLIKLARLA STRATEJİK YATIRIMLAR

TİM Başkanı’na göre sorunlardan biri de ihracatın içindeki ithalatı azaltmak. Bu nedenle ikinci önerisinde ara mal ihtiyacını çözecek stratejik yatırımlara dikkat çekti. Bunu da şöyle açıkladı: “Bunu TOGG’da nasıl yaptık, ortaklık kurduk. TOGG modeliyle ihracatta ara mal sorununu çözelim. Kimyada, elektronikte, makinede hangi alanda gerekiyorsa büyük ortaklıklar ile stratejik yatırımlara imza atalım.”

3- SEKTÖREL KÜMELENMELER ANADOLU’YA YAYILSIN

“İstanbul’da artık konfeksiyon üretimine ruhsat verilmesin” diyen Gültepe, sanayi yapılarını sektörel kümelenmelerle Anadolu’ya yaymak gerektiğinin altını çizdi. Gültepe üçüncü önerisini şöyle özetledi: “Her sektör her bölgede olacak diye bir şey yok. Ayakkabı Gaziantep’te, iplik Kahramanmaraş’ta kümelensin. Organize sanayi bölgeleri bu mantıkla meslek lisesinden akademisine kadar 360 derece yapılansın.”

HIZLI MODA DEĞİL UZUN ÖMÜRLÜ ÜRETİM

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİKLE ilgili Türk hazır giyim sektörünün iyi durumda olduğunu söyleyen Mustafa Gültepe, dünyayı kirleten hızlı modanın artık uzun ömürlü, kaliteli ürün anlayışına dönüşmesi gerektiğini belirtti. Hazır giyimde fiyatların yukarı çekilmesinin bu dönüşümde gerekli olduğuna vurgu yapan Gültepe şöyle devam etti: “Daha az ama daha kaliteli, fiyatı yüksek ürünler pazarda olmalı. Herkes gardrobuna yüzde 20 daha az kıyafet alarak dünyayı daha az kirletebilir. Bütün markalar geri dönüştürülmüş malzeme kullanmakla ilgili çalışma yürütüyor.”

Haberin Devamı

OVP İSTİŞARELERİ UMUT VERİCİ

CUMHURBAŞKANI Yardımcısı Cevdet Yılmaz başta olmak üzere ekonomi yönetimiyle yürütülen istişare turlarına da değinen Mustafa Gültepe, önceki OVP süreçlerinde bu denli geniş çaplı görüşmeler yapılmadığını söyledi. Gültepe, “En son geçtiğimiz hafta yedi bakan ile 24 sivil toplum temsilcisi toplandık. Sahada yaşanan sorunları dile getiriyoruz. Finansmana erişim, kur, vergi düzenlemesi, yatırım ortamının iyileştirilmesi, dijital dönüşüm, karbon ayak izi gibi başlıklar öne çıkıyor” dedi. Toplantılarda üretim ve ihracatın önünü açacak kararların OVP’de dikkate alınması için çabaladıklarını vurgulayan Gültepe’ye göre yeni hükümetin ardından alınan kararların etkisi görülüyor. Gültepe, “CDS’ler düşüyor, yavaş yavaş piyasanın normalleşmesi adına adımlar atılıyor. Ancak kur, girdi maliyetlerinin artması, asgari ücret gibi konular bizi zorluyor. Son 1.5 yılda gelen regülasyonlar sanayiciyi zorladı” dedi.

Haberin Devamı

KG BAŞINA İHRACATTA HERKESİN ÖDEVİ OLSUN

TİM Başkanı Gültepe’nin ajandasındaki konulardan biri de kilogram başına ihracatı büyütmek. Gültepe, “Her sektör kg başına ihracatta dünya ortalamasını hedeflemeli. Kg ihracatı 10 doların üzerinde olan sektörlere ödev verelim. Ne var; mücevherat, savunma sanayi, hazırgiyim, otomotiv. Bu sektörler değeri yüzde 50 yukarı çekse Türkiye ortalaması 1.5 dolardan 2.5 dolara çıkar” diye konuştu.

BAKMADAN GEÇME!