AOL-Time Warner birleşmesine AB'den onay geldi

Güncelleme Tarihi:

AOL-Time Warner birleşmesine ABden onay geldi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 12, 2000 00:00

ABD hükümetinin piyasada tekel oluşturabileceği endişesiyle sıcak bakmadığı Amerika Online-Time Warner şirket birleşmesine Avrupa Birliği yeşil ışık yaktı
Haberin Devamı

Avrupa Birliği Rekabet Komisyonu dört ay süren incelemeler sonunda AOL-Time Warner şirket birleşmesinin Avrupada'ki rekabeti olumsuz etkilemeyeceğine kanaat getirerek onayladı.

Her iki şirketinde bir ABD şirketi olmasına rağmen Avrupa Komisyonu, kıtada tekelci bir oluşumun doğacağına kanaat getirmesi durumunda, bu iki şirketin evliliğine izin vermeme hakkına sahipti.

AB Rekabet Komisyonu'nun bu evlilik ile ilgili en önemli kaygısı, müzik dağıtım işinde tekel konumunda olacak bir şirketin doğmasıydı.

Zaten böyle bir durumun ortaya çıkmaması için AOL, Bertelsmann ile olan bağlarını koparma kararı aldı.

Bertelsmann, AOL Avrupa'nın yarısının elinde bulunduran dev bir Alman medya dağıtım grubu. Bertelsmann Music Group (BMG) ise müzik dağıtım piyasasının en büyüklerinden biri. Aynı zamanda Time Warner'ın müzik dağıtım işindeki Warner Music'in en ciddi rakipleri arasında yer alıyor.

Aynı şekilde Warner Music ile İngiliz EMI arasında planlanan 20 milyar dolarlık birleşme de, tekel yaratacağı kaygısı ile Time Warner tarafından rafa kaldırıldı. AOL'un Bertelsmann'dan ayrılması ve EMI ile planlanan evlilikten de vazgeçmesi, Avrupa Komisyonu'nu rahatlatan gelişmeler oldu ve Komisyon AOL-Time Warner evliliğine yeşil ışık yaktı.

Her ne kadar Avrupa Komisyonu AOL-Time Warner evliliğine yeşil ışık yakmış olsa da Avrupa'dan onay alan evliliğin ABD hükümetinden izin alması hala zor olacağa benziyor.

Washington yönetimi, mali boyutu 165 milyar dolar olan evliliğe, anti tekel yasalarına aykırı olacağı kaygısı ile sıcak bakmıyor. Oysa AOL-Time Warner'ın Avrupa'da kablo televizyon ağı bulunmuyor, ne de AOL'nin herhangi bir Avrupa ülkesinde en büyük ISS olması söz konusu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!