Antepli kadınlar ‘Ezogelin’le iş sahibi oldu

Güncelleme Tarihi:

Antepli kadınlar ‘Ezogelin’le iş sahibi oldu
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 26, 2023 07:00

Gaziantep’te İpekyolu Kalkınma Ajansı’nın başlattığı Tarım Okulu’ndan mezun yedi kadının kurduğu Ezogelin Tarımsal Kooperatifi dünyaya açıldı. Bölgede yüzlerce kadına iş kapısı olan kooperatif meyve cipsi üreterek hem iç hem dış piyasaya satıyor.

Haberin Devamı

Gaziantep’in Oğuzeli ilçesinde Tarım Okulu’nda bu işi öğrenip kendi ürünlerini piyasaya sürmek isteyen yedi kadının üç sene önce kurduğu Ezogelin Tarımsal Kooperatifi şeker ilavesi olmadan kurutulan meyve cipsleriyle büyük başarıya ulaştı. Kooperatifin hem ürünü kadın çiftçilerden alınıyor hem işlenmesi kadın çiftçiler tarafından yapılıyor. Gaziantep Belediyesi’nin desteğiyle yapılan yatırımla meyve kurutma makineleri alan kooperatif mısırdan elmaya, çilekten antep fıstıklı dondurmaya kadar çok farklı ve ilgi çekici ürünü kurutarak paketliyor.

KADINLARA NEFES OLDU

Kooperatifin satış müdürü Filiz Sabancı projeyi şöyle anlatıyor: “Bu kooperatif kadınların çalışma hayatına katılması için bir nefes oldu. Gaziantep’in çevre köylerinden aldığımız ürünleri ayıklıyor, temizliyor ve kurutuyoruz. Çevre köylerde yaşayan daha önce hiç çalışmamış kadınlar burada yevmiyeyle çalışıyor. Hem ev ekonomisine katkı hem de sosyalleşme oluyor. Bazen kadınlar çalışırken eşleri de geliyor. Burada aile gibi bir ortam var. Tarım kursunda eğitim gören kadınları da işe alıyoruz. İleride eğer büyüyebilirsek yanımızda çalışan işine bağlı kadınları kooperatife üye yapmak, onları da bu ticarete ortak etmek istiyoruz.

Antepli kadınlar ‘Ezogelin’le iş sahibi oldu


Haberin Devamı

HEM YURTİÇİNE HEM DÜNYAYA SATILIYOR

Hem belediyenin hem de çevrenin büyük desteğini gördük. Makineleşme ve iyi ürün kadınlara daha fazla istihdam sağlıyor. Bu kurutma makineleri sayesinde meyvelerimizi tadında hiçbir bozulma olmadan, şeker eklemeden kurutuyoruz. Mevsimine göre çalışan sayımız artıyor ve azalıyor. Ayrıca mühendislerimiz ve satış danışmanlarımız var. İnternet üzerinden hem yurtiçine hem yurtdışına bu ürünleri satıyoruz. 12 ay boyunca yenilebiliyor. Çok seviliyor. Üç senedir aktif olan kooperatiften yüzlerce kişi geçimini sağlıyor. Büyümeyi hedefliyoruz inşallah bölgemizdeki kadın eli değen bizim gibi oluşumlar artar.”

DONDURMANIN BİLE CİPSİNİ YAPTILAR

Haberin Devamı

Filiz Sabancı son olarak dondurma da kurutmaya başladıklarını belirterek şöyle devam etti: “Bu da çok sevildi. Örneğin limonu alıyoruz. Temizliyor, ayıklıyor, kurutuyor, toz haline getiriyoruz. Ardından Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği ile iş birliği yapıyoruz. Onlara yolluyoruz, onlar da bize dondurma olarak geri gönderiyorlar. Bu sefer dondurmayı dilimleyerek yine kurutma makinelerimize gönderiyoruz. Cips gibi ancak yediğiniz zaman dondurma lezzeti alıyorsunuz.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!