Ankara'da taksi ücretlerine zam

Güncelleme Tarihi:

Ankarada taksi ücretlerine zam
Oluşturulma Tarihi: Ekim 17, 2005 15:37

Ankara Esnaf ve Sanatkar Odaları Birliği (ANKESOB) Başkanı Ali Rıza Ercan, ANKESOB tarafından uygulama tarihi daha önce 1 Ocak 2006 olarak belirlenen Ankara'da taksilerin şehiriçi taşıma ücretlerine yüzde 30 oranında zam yapılması uygulamasının tarihinin 20 Ekim 2005'e çekildiğini bildirdi.

Ercan, ANKESOB'da düzenlediği basın toplantısında, Ankara Umum Şoförler ve Otomobilciler Odası'nın taksi taşıma ücretlerine yüzde 30 oranında zam yapılmasını istediğini hatırlattı. Ercan, ancak yeni değişen 5362 sayılı Esnaf Sanatkarlar Meslek Kuruluşları Kanunu'nun meslek odalarının ücret tarifelerinin değerlendirilmesi ile ilgili maddesiyle, belediyelerin 5216 sayılı Kanun'un ulaşım ücretlerine ilişkin maddesi konusunda aralarında ihtilaf olduğunu kaydetti.
Bu nedenle Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'in yüzde 10'dan fazla zam yapamayacaklarını daha önce açıkladığını anlatan Ercan, bu kararın taksi esnafı tarafından tepki ile karşılandığını ve Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu'na başvurarak 1 Ocak 2006'da uygulamaya girecek zammın 20 Ekim 2005 tarihine alınması talebinde bulunduklarını bildirdi. Ercan, bunun üzerine konfederasyonun ANKESOB'a bir yazı yazarak, taksi ücretlerine yapılacak zammın 20 Ekim 2005'te yürürlüğe konulmasını istediğini ve ANKESOB'un bu talep doğrultusunda Yönetim Kurulu'ndan karar çıkardığını söyledi.

Ali Rıza Ercan, söz konusu zammın yürürlük tarihini daha önce 1 Ocak 2006 olarak açıklamalarının sebebinin, Danıştay'a ücret tarifelerini kimin belirleyeceği konusunda görüş sormaya yönelik yaptıkları başvurudan kaynaklandığını bildirdi. Danıştay'ın görüşünü bildirmesinin zaman alacağı göz önüne alınarak bu tarihi 1 Ocak 2006 olarak açıkladıklarını anlattı.

TAKSİ TAŞIMA ÜCRETLERİNE YÜZDE 30 ZAM

Ercan, 20 Ekim 2005'ten itibaren Ankara'daki taksilerin taşıma ücretlerinde taksimetrelerin 1.30 YTL'den açılacağını, ilk kalkıştan sonraki her kilometre için de taksimetrenin 1.30 YTL yazacağını bildirdi. Beklemelerde ise ilk 5 dakika hariç ondan sonraki her dakika için 0.25 YTL yazacağını, bu tarifenin 24.00 ile 06.00 saatleri arasında yüzde 50 fazlası ile uygulanacağını kaydetti.

Ercan, Ankara-Esenboğa Havalimanı taşıma ücretinin de gece-gündüz ayrımı yapılmadan yüzde 50 zamlı uygulanacağını, 50 kg'a kadar bagajın ücretsiz taşınacağını, 50 kg'dan fazla bagajın ise alınmayacağını belirtti.
Ali Rıza Ercan, söz konusu kararın uygulama merciinin Ankara Umum Otomobilciler ve Şoförler Odası olduğunu, bu uygulama ile ilgili Büyükşehir Belediyesi'nin yasal bir itirazının söz konusu olması halinde, bu itiraza odanın muhatap olacağını söyledi.

Haberin Devamı

GÖKÇEK: "TAKSİYE YÜZDE 30 ZAM YASAL DEĞİL"

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, yaptığı açıklamada, Esnaf Odaları Birliği’nin Ankara’daki taksi taşıma ücretlerine yüzde 30 zam yapma kararının, Ulaşım Koordinasyon Merkezi’nin(UKOME) yüzde 10’luk zam kararına rağmen alındığını ifade etti. Gökçek, Esnaf Odaları Birliği Başkanı Ali Rıza Ercan’ın yetkisi olmadığı halde böyle bir kararı aldığını ve yüzde 30 zammın yasal olmadığını söyledi. Gökçek, "Ankara Şoförler Odası da böyle bir kararı uygulamaya koyarsa suça iştirak etmiş olur ve hukuki sonuçlarına her iki kurumun da yetkilileri katlanır" dedi.


(AA)
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!