Anadolu, umut yolu

Güncelleme Tarihi:

Anadolu, umut yolu
Oluşturulma Tarihi: Ekim 19, 2002 14:03

Ekonomik kriz nedeniyle beyaz yakalı işsizlerin oranı 2001'de yüzde 26'ya yükseldi. İşsizlerin büyük bölümü İstanbul’da yaşıyor. Önceden İstanbul dışında çalışmayı kabul etmeyen orta ve üst kademedeki yöneticiler, artık Anadolu’dan gelen tekliflere daha sıcak bakıyor. İnsan kaynakları danışmanlık şirketi Data Expert'e göre, üç bine yakın yönetici İstanbul'da iş bulamadığı için Anadolu'ya gitmek istiyor.

Ekonomik kriz nedeniyle işsiz kalan ya da İstanbul'da umduğu gibi bir iş bulamayan üst ve orta düzey yöneticiler rotayı Anadolu'ya çevirdi.

Krizden önce İstanbul dışında çalışmak istemeyen yöneticiler artık Anadolu aslanlarının iş tekliflerine daha sıcak bakıyor. Bu yönelimin kriz dışındaki en önemli etkeni ise, orta yaş üzerindeki yöneticilerin büyükşehir hayatından sıkılarak daha sakin bir yaşam tarzı istemesi.

Türkiye İş Bulma Kurumu (İşkur) verilerine göre, ülkemizde işsizlik oranı yüzde 9.6. İşsiz sayısı ise 4.3 milyon. Beyaz yakalı işsizlerin oranı 2001'de yüzde 26'ya yükseldi. Beyaz yakalı işsizler arasında pek çok orta ve üst düzey yönetici de bulunuyor.

Yöneticilerin iş tekliflerini kabul ettikleri iller sanayi ve ticaretin gelişmiş olduğu Adana, Denizli, Bursa, Kayseri, Gaziantep gibi şehirler. İstanbul'dan Anadolu'ya yönetici gönderen insan kaynakları danışmanlık şirketlerinden biri Data Expert. Şirket krizden sonra İstanbul'da aranan üst ve orta düzey yönetici sayısındaki düşüş üzerine, Anadolu'ya yönetici gönderme işine odaklanmış. Dört aydır yöneticilere Anadolu'da iş buluyorlar. Şirket şu ana kadar sekiz üst kademe yöneticisi, 23 orta kademe yöneticisine Anadolu'daki şirketlerde iş bulmuş.

FARKLI BAKIŞ

Şirketin ortağı ve genel müdürü Hasan Altunkaya, İstanbul'da yetişmiş işgücünü Anadolu'daki potansiyelle buluşturmayı hedeflediklerini söylüyor. Krizin yöneticilerin Anadolu'da faaliyet gösteren şirketlerden gelen iş tekliflerine bakışını değiştirdiğini ifade ediyor:

‘‘Anadolu'daki bir iş insanı ihracat direktörü aradığında yetişmiş, daha önce bu işi yapmış insanları istiyor. Bu insanlar da İstanbul'da. Anadolu'daki işyerlerinin tecrübeli, iyi yetişmiş, önceki şirketinden getirdiği know-how'u (bilgi) şirketine aktaracak orta ve üst yöneticilere ihtiyacı var. Bunun ülkeye ve şirkete yararları olacak. İstanbul'daki yetişmiş insanları, Anadolu üreticisiyle tanıştırıyoruz.‘‘

İnsan kaynakları hizmetini Anadolu'ya da yaymayı hedeflediklerini dile getiren Altunkaya, yaklaşık üç bin orta ve üst düzey yöneticinin Anadolu'ya gitmek istediğini belirtiyor.

Anadolu'daki şirketlerin kriz olsa dahi yetişmiş insana her zaman ihtiyaç duyduğunu kaydediyor. Data Expert, İstanbul'dan Anadolu'ya beyin göçü gerçekleştirmeyi hedefliyor.

Altunkaya, en çok yönetici talebinin geldiği yerleri Ankara, Denizli, İzmir, Antalya, Kayseri, Gaziantep, Çukurova Bölgesi olarak sıralıyor. Anadolu'ya giden yöneticilerin ortalama 28-40 yaş arasında bulunduğunu söylüyor. 40 yaşın üzerindeki yöneticilerin iş dışında, daha rahat bir yaşam için Anadolu'da çalışmayı seçtiğini kaydediyor.

Bilgi için tel: 212 288 72 73, www.dataexpert.com.tr

Aranan pozisyonlar

Ankara: Finans direktörü, pazarlama direktörü (sağlık), insan kaynakları müdürü, üretim teknik müdürü, yazılım mühendisi (IT), iş geliştirme mühendisi (inşaat), satış ve pazarlama müdürü (kamu).

Denizli: Genel müdür (otomotiv), ihracat müdürü, iç denetim müdürü, fabrika işletme müdürü, finans yöneticisi, genel müdür, ithalat ve ihracat yöneticisi (tekstil).

İzmir: Üretim müdürü, genel müdür, ihracat direktörü (üretim), yazılım mühendisi, mağaza müdürü, satış direktörü (IT), bölge müdürü (lojistik).

Antalya: Otel genel müdürü, yiyecek içecek müdürü, satış pazarlama yöneticisi, otel genel müdür yardımcısı.

Çukurova Bölgesi: Bioteknoloji mühendisi, bioteknoloji konusunda uzmanlar, ziraat mühendisi, gıda mühendisleri.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!