Amiraller Papandreu’yu uyardı, Türkiye gücümüzü zayıf görmesin

Güncelleme Tarihi:

Amiraller Papandreu’yu uyardı, Türkiye gücümüzü zayıf görmesin
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 09, 2011 00:00

Yunanistan’da emekli yedi deniz kuvvetleri ve donanma komutanı, Başbakan Yorgo Papandreu’yu Türkiye’ye karşı uyardı. Emekli amiraller Leodias Vasilakopulos, Evangelos Lagaras, Yiannis Stagas, İraklis Drikos, Yorgo İonanidis, Dimitrios Gusis ve Yorgo Karamilikis ekonomik krizin güçlüklerini anlayışla karşıladıkları ancak Yunan Silahlı Kuvvetleri’nin gücünün ne pahasına olursa olsun zayıflamaması gerektiği vurgulandı.

Haberin Devamı

Ağır bedel ödenir

Emekli generaller Papandreu’ya gönderdikleri mektupta şu uyarıda bulundu: “Doğudan gelen tehdit (Türkiye kastediliyor) ekonomik kriz yüzünden silahlı kuvvetlerimizin gücünden tereddüt ederse o zaman çarpışma kaçınılmaz olacaktır. Böyle bir durumda da ödeyeceğimiz bedel, bugün silahlı kuvvetlerimizin caydırıcı güç olması için ödememiz gereken bedelden çok daha fazla olacaktır.”

Yeni silah alınmıyor

Elefterotipia gazetesine göre, Yunanistan’ın 2010 ve 2011 yıllarında teslim alması gereken silah sistemlerini dondurdu. Teslimatta imalatçı firmalara ödeme yapılması gerektiğinden, Yunan yetkililer mutlaka bir eksikliği bahane ederek silahları teslim almıyorlar. Yunan Silahlı Kuvetleri’nde yedek parça eksikliği de arttı. Hava Kuvvetleri’nde yedek parça eksikliği nedeniyle savaş uçaklarının südece yüzde 55’i operasyona hazır durumda. Kara ve Deniz Kuvvetlerinde de büyük akaryakıt, cephanelik ve yedekparça sıkıntısı yaşanıyor.

Haberin Devamı

Ülke hâlâ komada

AB ve IMF ile 110 milyar Euro’luk kredi anlaşmasının imzalanmasından bir yıl sonra, Yunanistan ekonomisi hala komada bulunuyor. İkinci bir ‘hayat öpücüğü’ olmadan Yunanistan’ın iflas edeceğini söyleyenlerin sayısı gün geçtikçe artıyor. AB ve IMF’den yeni bir kredi, 350 milyar Euro’yu aşan eski borçların geri ödeme süresinin uzatılması ve Yunan devlet tahvillerinin değer kaybı (traş edilmesi) formülleri üzerinde duruluyor.

İngiltere ikinci yardıma sıcak değil

YUNANİSTAN’ın borç sorunu Euro bölgesi ülkelerinden daha fazla yardım almasını gerektirirken, AB ülkeleri bu duruma sıcak bakmıyor. İngiltere Maliye Bakanı George Osborne, yeni bir kurtarma paketine İngiltere olarak sıcak bakmayabileceklerini söyledi. BBC’ye konuşan Osborne, “Yunanistan için oluşturulabilecek ikinci bir kurtarma paketinin kesinlikle bir parçası olmak istemiyoruz. Geçen yıl yapılan uluslararası yardımla ülkenin borç piyasalarına erişimi sağlanacaktı. Yardım paketiyle bu yıl piyasalardan neden borç alamıyor” dedi.

Borçlarına yeni denetim gelebilir
 
YUNANİSTAN’ın Euro’dan çıkacağı söylentilerinin ardından ülkenin mali açıdan yeni bir denetime tabi olması bekleniyor. AB, IMF ve Avrupa Merkez Bankası’ndan üst düzeyde uzmanlar, Yunan hükümetinin gelecek üç yılda borç yükünü zalatması için gereki planları gözden geçirecek. Bir maliye bakanlığı yetkilisinden alınan bilgiye göre, bu denetim salı günü başlayacak. Atina’nın, artması muhtemel borçlarını ödeyebilmesi için 2012’de yeniden ödemeye ihtiyacı olduğunu gören Euro bölgesi bakanları, cuma günü bir araya gelerek bir sonraki adımı planladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!