Amerikalı, her kartla 5 bin 550 dolar borç yaptı Türkler 639 doları aşmadı

Güncelleme Tarihi:

Amerikalı, her kartla 5 bin 550 dolar borç yaptı Türkler 639 doları aşmadı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 11, 2008 00:00

Türk katlı ödeme sektöründe herhangi bir kriz riski bulunmadığını savunan BKM Genel Müdürü Sertaç Özinal, krizin merkezi ABD’deki kart sahipleri ile Türkiye’deki kart sahiplerini karşılaştırdı. Özinal, Amerikalıların kredi kart kartı başına 5 bin 550 dolar borcu olduğunu, Türkiye’de ise bu tutarın 639 dolarda kaldığına dikkat çekti.

BANKALARARASI Kart Merkezi (BKM) Genel Müdürü Sertaç Özinal, Türk katlı ödeme sektöründe herhangi bir kriz riski bulunmadığını savundu. ABD’de kredi kartı başına düşen borç tutarının 5 bin 550 dolarken, Türkiye’de bu tutarın 639 dolar olduğuna dikkat çeken Özinal, bu rakamların riski değil, güveni ve güçlü yapıyı işaret ettiğini dile getirdi.

10 ayda yüzde 24 arttı

Kredi kartlarında gelinen son durumu Sertaç Özinal, BKM verileriyle şöyle aktardı: "Bu yılın ekim ayında yerli kredi kartları ile yurtiçi ve dışında gerçekleştirilen işlem adetleri 2007’nin aynı dönemi ile karşılaştırıldığında, yüzde 10 artışla 140 milyona ulaştı. Ciroda ise yüzde 24 artış kaydedilerek 16 milyar YTL’nin üzerinde bir miktar elde edildi. 2008’in ilk 10 aylık döneminde kredi kartı ile gerçekleşen 1 milyar 413 milyon adet işlemle kredi kartı kullanım cirosu, 153 milyar YTL olarak kaydedildi. Ekim sonu itibariyle Türkiye’deki kredi kartı sayısı 42 milyon 894 bin 233, banka kartı sayısı 59 milyon 958 bin 830, otomatik vezne makinesi (ATM) sayısı 21 bin 473, satış noktası terminali (POS) sayısı da 1 milyon 621 bin 257 adede ulaştı."

Güçlü yapı ve denetim

Global krizin Türkiye’ye de etki edeceğini belirten Özinal, Türkiye’nin, gerek 2006 yılında yürürlüğe giren 5464 sayılı Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanunu’ndaki düzenlemeler, gerekse Türk bankalarının güçlü finansal yapıları ve etkin denetim mekanizmaları ile kredi kartlarında herhangi bir kriz riski taşımadığını savundu. Geçtiğimiz yıllarda Asya ve ABD’de yaşanan çeşitli kredi kartı krizleri sonrasında Türk kartlı ödeme sektöründeki güçlü finansal yapı, mevcut yasal düzenlemeler ve sağlıklı işleyişin yabancı bankaların dikkatini çektiğini ve Türkiye’ye yönelmesini sağladığını kaydeden Özinal, sektörün büyümeye devam ettiğini söyledi.

Sorunlu kredi artmıyor

Kart sayısında geçen yılın aynı dönemine göre, yüzde 17’lik bir artışa karşın, sorunlu kredilerde tersi bir durum olduğunu söyleyen Özinal, şu bilgileri verdi: "Avrupa, ABD ve Asya’daki gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde kredi kartı alacaklarının içerisinde sorunlu kredi kartı oranı yüzde 10 ve üzerinde ortalamalara sahip. Türkiye’de bu oran Ocak 2007’deki yüzde 8 seviyesinde iken, şu anda yüzde 6.20 civarında bulunuyor. Geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre artış gözlemlenmektedir, ancak stabil bir düzeyde seyretmektedir."

Harcamalarda düşüş yok

Global krizin şu anda Türk bankacılık sektörü üzerindeki etkilerinin ciddi boyutlarda olmadığını, tüketicilerin kredi kartı ile gerçekleştirdiği harcamalarda henüz bir düşüş gözlemlenmediğini söyleyen Özinal, "Ancak şu an bu etki hissedilen ve harcamalara yansıyan boyutta değil. 2008 yılına ait 9 aylık kredi kartı kullanım ve ekim ayı verilerine bakıldığında ortalamanın altında olunmadığı, harcamaların devam ettiği gözlemlenmektedir" diye konuştu.

100 alışverişten 61’i kredi kartıyla yapılıyor

BKM
Genel Müdürü Sertaç Özinal, yılın ilk yarısında yapılan araştırma verilerine göre, alışverişlerin yüzde 61’inin kredi kartı ile gerçekleştirildiğini, ancak bu oranın her ay artan ciroya paralel olarak daha da yükselmiş olduğunu tahmin ettiklerini söyledi. Özinal, bu yılın 10 aylık kredi kartı kullanım verilerine bakıldığında, ciro olarak geçen yıla oranla artış görülse de, mevcut ortam sonucu kart kullanıcılarının kartlarını daha bilinçli ve bütçelerine göre kullanacaklarını tahmin ettiklerini, bu nedenle kredi kartı harcamalarında ciddi bir artışın söz konusu olacağını düşünmediklerini kaydetti.

9 ayda yüzde 35’lik ciro artışı yaşandı

BANKALARARASI
Kart Merkezi verilerine göre, bu yılın ilk 9 aylık döneminde yerli kredi kartları ile yurtiçi ve yurtdışında yapılan işlemlerin cirosunun bir önceki yıla oranla yüzde 35 artarak 136 milyar 859 milyon YTL olarak gerçekleşti. Banka kartlarının yurtiçi kullanımı cirolarında ise yine bir önceki yıla oranla yüzde 20 oranında bir artış elde edilerek 115 milyar 922 milyon YTL’ye ulaşıldı. Aynı dönemde yabancılara ait kredi ve banka kartlarıyla 2 milyar 665 milyon dolar tutarında alışveriş, 1 milyar 903 milyon dolar tutarında nakit avans kullanımı yapılarak Türkiye’ye 4 milyar 568 milyon dolar döviz girdisi sağlandı.

Tüketici bilinci

Öte yandan kart kullanıcılarının bilinç düzeyi arttıkça kredi kartının özelliklerinden de daha çok faydalanabildiklerini vurgulayan Sertaç Özinal, bu nedenle BKM olarak kart kullanıcılarının sorun yaşamaması, kartı bir borçlanma aracı değil, bir ödeme aracı olarak algılaması ve kredi kartının birçok özelliğinden faydalanması adına Kart Bilinci Kampanyası’nı başlattıklarını hatırlattı.

Citigroup Japonya’da 1000 kişi çıkartıyor

ABD’
li Citigroup, Japonya’daki biriminden 1.000 kişiyi işten çıkaracak. Kyodo Haber Ajansı’na göre, Citigroup’a bağlı Nikko Cordial Securities şirketi erken emeklilik yoluyla çoğu 40 yaşın üstünde 1.000 kişinin işine son verecek. Japonya’da 7.000 kişiye istihdam sağlayan şirketin çalışma gücü, işten çıkarmalarla yüzde 14 azalacak. Citigroup, 23 bin çalışana ilave olarak 52 bin kişiyi daha işten çıkaracağını açıklamıştı. Şirketin 306 milyar dolarlık borcuna garanti vermeyi kabul eden ABD hükümeti, bankaya 700 milyar dolarlık kurtarma paketinden sağlanan 25 milyar doların yanı sıra 20 milyar dolar daha vereceğini açıklamıştı. Nikko Cordial Securities’in Japon rakibi Nomura Holdings, geçen hafta Londra’da 1.000 kişiyi işten çıkaracağını bildirmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!