Amblemin fikir babasından ‘Ampul ithalatı operasyonu’

Güncelleme Tarihi:

Amblemin fikir babasından ‘Ampul ithalatı operasyonu’
Oluşturulma Tarihi: Ekim 31, 2005 02:15

AKP’nin amblemi olarak ampulün kullanılması fikrinin doğduğu toplantılara ev sahipliği yapan Green Park otellerinin sahibi Adil Üstündağ’ın, TSE’nin uygun bulmadığı Tayvan menşeili standart dışı mallarını Türkiye’ye sokmak için Sanayi Ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun’u devreye soktuğu ortaya çıktı. Oto ampül üreticisi olan Akışık Otomotiv ve Aydınlatma Sanayi Ticaret A.Ş.’nin de sahibi olan Üstündağ’ın, mallarını ülkeye sokamayınca Bakan Coşkun’a mektup yazdığı, Coşkun’un da mektubun takibi talimatı verdiği belirlendi.

Mektuptan iki ay sonra ithal edilecek malın girişini önleyen standart, gümrük tarife listesinden çıkartıldı. Böylece ‘mala uymayan standart’ ortadan kaldırıldı. Malın girişine vize veren bu değişiklik 18 Eylül 2003 tarihli Resmi Gazete’de yayımlandı.

STANDARDA UYGUN DEĞİL:

Üstündağ, 2003’ün ilk aylarında 1782 standartı kapsamındaki oto ampullerinin ithalatına uygunluk belgesi almak için TSE’ye başvurdu. Ürün üzerinde değerlendirme yapan TSE Haydarpaşa İthalat Temsilciliği ürünün standartlara uygun olmadığını belirterek, ithalat belgesi talebini reddetti. Temsilciliğin 17 Nisan 2003 ve 11944 sayılı kararında, ‘12V 15W numuneler lamba başlıkları takılmamış durumda olmaları nedeni ile tamim 2002/1-41’e göre yarı mamul olmaları nedeni ile deney yapılamamıştır ve standartlara aykırı değerlendirilmiştir’ denildi.

KEMALİYELİYİM DEDİ:

Standart dışı mallara TSE belgesi alamayan Üstündağ çareyi Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun’a mektup yazmakta buldu. Üstündağ, 16 Temmuz 2003’de Bakan Coşkun’a bir mektup yazarak kendisine yardımcı olmasını istedi. Mektupta Üstündağ’ın bakana hitaben ilk cümlesinin ‘Ben Kemaliyeliyim’ olması dikkat çekti. Erzincan Kemaliye’li olan bakanla hemşeri olduğunu vurgulamaya çalışan Üstündağ’ın Malatyalı olması da Üstündağ’ın bakan Coşkun’a dürüst davranmadığını ortaya koydu.

REFERANS LİSTESİ:

Mektubunda İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, Bakan’ın oğlu Yıldırım Coşkun ve CHP Malatya Milletvekili Mevlüt Aslanoğlu’nun referansları arasında bulunduğunu belirtten Üstündağ şu satırlaır yazdı: ‘Sayın Ali Coşkun Beyefendi, Ben Kemaliyeliyim, Türkiye’nin tek oto ampul fabrikasının Yönetim Kurulu Başkanıyım. The Green Park Hotellerinin Yönetim Kurulu Başkanıyım. AK Parti kuruluşunu The Green Park Hotellerinde tamamladı. Referanslarım: Sayın Abdülkadir Aksu, Sayın Mevlüt Aslanoğlu, Sayın Yıldırım Coşkun, Sayın Atilla Şahin. Sıkıntım Türkiye’nin tek ampul fabrikasının yıllardır çektiğim hammaddesinin 7 aydır TSE’den haksız yere onay alamamasıdır. Çok zordayım üretimim durdu. Fabrikamı çalıştıramıyorum. Fabrikamı kapatmak zorunda bırakılıyorum. Sayın bakanım boşta kalan personelimin ve benim tek umudumuz sizsiniz en derin saygılarımla. Hürmetlerimle’.

İKİ AY SONRA VİZE:

Bakan Ali Coşkun da mektubu okuduktan sonra üzerine, ‘Sn Özel Kalem. Acilen TSE başkanımıza iletiniz. Takip edip, cevap verelim’ ibaresini yazarak imza attı. Ancak bakanın ilgisine rağmen TSE hataların gümrükte düzeltilemeyecek boyutta olduğunu belirterek talebi tekrar reddetti. Ancak Üstündağ’ın Bakan Coşkun’a yazdığı mektuptan iki ay sonra 18 Eylül 2003 tarihli Resmi Gazete’de Dış Ticaret’te Standardizasyon Tebliği’nde Değişiklik Yapılması Hakkında Tebliğ’in 4. maddesinde sözkonusu TSE 1782 yurtdışından girecek malların uyması gereken standartların yeraldığı listeden çıkartıldı. Bu standartın listeden çıkartılmasıyla Üstündağ’ın malları gümrükten geçebilmek için vize almış oldu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!