AMB’den tarihi hamle

Güncelleme Tarihi:

AMB’den tarihi hamle
Oluşturulma Tarihi: Eylül 09, 2022 07:00

Avrupa Merkez Bankası, resesyon beklentileri altında agresif bir adım atarak, faizi 75 baz puan artırdı. AMB Başkanı Lagarde karar sonrası yaptığı açıklamada, “Faiz artırımına devam etmeyi öngörüyoruz. Enflasyona dönük riskler yukarı yönde” dedi.

Haberin Devamı

Avrupa Merkez Bankası (AMB) piyasaların merakla beklediği faiz kararını dün açıkladı ve faizi 75 baz puan artırdı. Kurumdan yapılan açıklamada, “Faizlerin daha da yükselmesini bekliyoruz” denildi. Avrupa Merkez Bankası’nın 2022 enflasyon beklentisi ise daha önceki yüzde 6.8’lik tahmine göre yükseldi ve yüzde 8.1 oldu. Kurumun 2023 TÜFE beklentisi ise yüzde 3.5’ten, yüzde 5.5’e çıktı. AMB’nin yıl sonu büyüme beklentisi ise yüzde 3.1 olarak açıklandı. Bir önceki tahmin, yıl sonunda büyümenin yüzde 2.8 olacağı yönündeydi. 2023’te ise büyüme tahminlerinde yavaşlama dikkat çekti ve daha önce yüzde 2.1 olan büyüme hedefi 0.9 olarak açıklandı.

‘NORMALLEŞME SÜRÜYOR’

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde açıklamasında, “Önden yüklemeli bir adım attık. Normalleşmeye devam ediyoruz. Gelecek toplantılarda faiz artırımı devam edebilir. Yılın geri kalanında ekonominin büyük ölçüde yavaşlamasını bekliyoruz. Ekonomideki yavaşlama işsizliği de artırabilir. Fiyat baskıları yayılıyor. Savaşın uzun vadede devam edecek olması da büyümede bir risk olarak karşımızda. Enerji fiyatları enflasyon beklentilerinin üzerinde seyredebilir. En etkili para politikası aracı, politika faizi. Normalleşme sürecinde önden yüklemeli bu adımı attık, şu an normalleşiyoruz. Euro’da değer kaybının enflasyona etkilerinin farkındayız ancak herhangi bir döviz kuru hedeflemesi yapmıyoruz” yorumunu yaptı. Fed Başkanı Jerome Powell da dün bir konferansta yaptığı konuşmada “COVID-19 olmasaydı, enflasyon bu kadar yüksek olmazdı. Fed’in görüşü enflasyona karşı adım atmak yönünde” dedi. AMB’nin faiz kararının ardından gözler önümüzdeki haftalarda açıklanacak Fed’in faiz kararına çevrildi. Fed’den gelen sıkı para politikasının devam edeceğine dair mesajların ardından son olarak Bej Kitap’ta da büyümedeki zayıf görünüme dikkat çekilmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!