Ambalajda ‘kurşun’ sınırı düşüyor ‘doğada yok olacak’ kuralı geliyor

Güncelleme Tarihi:

Ambalajda ‘kurşun’ sınırı düşüyor ‘doğada yok olacak’ kuralı geliyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 10, 2010 00:00

Doğanın eritemediği ambalajlar artık çevreye saygılı üretilecek. Çevre ve Orman Bakanlığı, hazırladığı yasa taslağıyla bundan böyle üretilecek tüm ambalajların ve plastik poşetlerin belli bir yüzdesine geri dönüşüm şartı getiriyor.

Haberin Devamı

Düzenlemede özetle şunlar öngörülüyor:
Ambalaj atıklarının çevreye zarar verecek şekilde doğrudan ve dolaylı olarak alıcı ortama verilmesi önlenecek. Çevre ve Orman Bakanlığı geri kazanılmış ürünlerin kullanımını özendirecek. Ambalaj üreticileri, ürettikleri veya ithal ettikleri ambalajların bileşenlerinde bulunabilecek kurşun ve civayı yönetmeliğin yayımını takip eden iki yıl içinde azaltacak.
Satış noktaları alışveriş poşeti kullanımını en aza indirecek tedbirleri alacak. Apartman, site yönetimleri, okullar, üniversiteler, kamu kurum ve kuruluşları, hastaneler, oteller, lokantalar, büfeler, şehirlerarası otobüs terminalleri, havayolu terminalleri, demiryolu istasyonları, limanlar, sağlık kuruluşları, spor kompleksi, organize sanayi bölgeleri, sanayi siteleri, marketler, satış noktaları, fabrikalar, iş ve alışveriş merkezleri, stadyumlar gibi ambalaj atığının oluştuğu benzeri yerlerde ilgili yönetimler, ambalaj atıklarını diğer atıklardan ayrı olarak biriktirecek.
Tasarımdan başlanacak
Ambalaj, ambalaj atığı, içerdiği maddelerin miktarı ve çevreye verdiği zarar, ambalajın tasarımından başlayarak, temiz ürün ve teknolojiler geliştirilerek azaltılacak. Bu amaçla üretilecek ambalajların yapısındaki ağır metal muhtevalar temizlik ve güvenlik düzeyini olumsuz etkilemeyecek şekilde en aza indirilecek. Düzenlemeye göre, ambalaj olarak kabul edilecek ürünlerden bazıları şunlar: CD kutusuna sarılmış streç film, tek kullanımlık tabak ve bardaklar, satış yerlerinde doldurularak kullanılan yapışkan film, sandviç torbaları, alüminyum folyo ve benzeri malzemeler, hazır yiyecek ambalajları, su, maden suyu, meyve suyu şampuan, deterjan ve benzeri ambalajların kapakları, köpük, karton ve benzeri destekleyici malzemeler, yumurta viyolleri, her türlü oyuncak ambalajları, dergi, kitap vb.

Haberin Devamı

Bayındırlık Bakanlığı ‘enerji kimliği’ aldı, ‘kötünün iyisi’ çıktı

BAYINDIRLIK ve İskan Bakanı Mustafa Demir, yapıların enerji verimli hale getirilmesiyle ilgili 2012 yılında yepyeni bir dönüşüm finans ve yenileme sistemini hayata geçirmeyi planladıklarını belirtti. Enerji Kimlik Belgesi Yazılımı olan BEP-TR kullanılarak Türkiye’de ilk Enerji Kimlik Belgesi, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Binası’na çıkartılırken, Isı, Su, Ses ve Yangın Yalıtımcıları Derneği (İZODER) Yönetim Kurulu Başkanı Sedat Arıman, “Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Binası’nın belgesi ‘E’ sınıfı çıktı. Kötünün iyisi” dedi. Demir, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı’nın yapmayı planladığı yeni hizmet binasının A sınıfı şeklinde olacağını ve örnek model oluşturacağını belirterek, “Bu belgenin ilk resmi kimlik belgesi olma hüviyeti taşıyor olması önemli. Yönetmelik en düşük D seviyesinde olmasını hükme bağlıyor. Bu sonuç bizim enerji dönüşüm projesi uygulamamızı gerekli kılıyor. Bakanlığımız binasını da bu 100 kamu binasının içine alalım ve hemen dönüşümünü sağlayalım” diye konuştu. Mustafa Demir, 1 Ocak 2012 tarihinden itibaren tüm inşaat imalatlarında, imalatları yapacak olan ustaların mutlaka o işi yapabileceğine ehliyeti olduğunu ifade eden belgeli usta çalıştırma sistemine gideceklerini anlattı.

Haberin Devamı

1.2 milyar dolarlık Antepia  projesinde 3.470 konut olacak

PARALEL Yapı ve Sinpaş Yapı tarafından, 1.2 milyar dolar yatırım değerine sahip “Antepia” konut projesine başlandı. Gaziantep’te 560 bin metrekarelik alana kurulacak Antepia, GAP’tan sonra bölgenin en büyük yatırımı olmanın yanı sıra bölgenin ilk ve en büyük konseptli konut projesi özelliğini taşıyor. Aralık 2010’da inşaatına başlanan Antepia Proje’sinde toplam 3 bin 470 konut yer alıyor. Projenin, 156 bin 700 lira ile 1 milyon 812 bin 900 lira arasında değişen fiyatlarla satışa çıkan ilk etabının yüzde 45’i tanıtıma çıkmadan satıldı. Zirve Üniversitesi ve Güneydoğu bölgesine hitap edecek araştırma ve  uygulama hastanesi ile 1 milyon metrekare alana yayılan Antepia Projesi  ilkleriyle de dikkat çekiyor. Paralel Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Taner Nakıboğlu, suyunun güzelliğinden ve bolluğundan dolayı eski adı “Ayıntap (suyun gözü)” olan Gaziantep’in bu özelliğinin Antepia Projesi’nin ana konseptini oluşturduğunu söyledi. Sinpaş Yaşı Genel Müdürü Ahmet Çelik de, Gaziantep’in Güneydoğu bölgesinin en büyük ekonomik merkezlerinden birisi olduğunu, özellikle Suriye ile vizelerin kaldırılmasından sonra bölgenin ekonomik yönden en hızlı gelişen şehir olduğunu, sanayi üretimini kriz döneminde bile hız kesmediğini vurguladı.
Çelik, “5 etapta satışa çıkarılacak projenin ilk etabının ön satışları  Gaziantep ve çevre illerden büyü ilgi gördü. 470 konutun yer aldığı ilk etapta  bugüne kadar yüzde 45’inin satışı gerçekleştirildi. Her etabın teslim süresi  yaklaşık 2 yıl sürecek, ilk etap sahiplerine Mart 2013’de teslim edilecek”  diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!