Altında kritik seviye 1.200 dolar

Güncelleme Tarihi:

Altında kritik seviye 1.200 dolar
Oluşturulma Tarihi: Nisan 16, 2013 13:17

ABD’li JP Morgan ve Goldman Sachs'a göre altını en çok zora sokacak seviye 1.200 dolar. Uzmanlar altın üretiminin nakit maliyenin ons başına 1.200 dolar seviyesinde olduğunu, dolayısıyla da fiyatlar bu seviyeye yaklaştıkça tedirginliğin arttığını belirtiyor.

Haberin Devamı

Fonlar altın satıyor

JP Morgan Portföy Yöneticisi James Sutton,  "Altın madenciliği sektöründe sorunların başlayacağı seviye 1.200 dolar. Fiyatlar bu seviyeye düşsün düşmesin, fonlar temkinli olmak adına altın varlıklarını krizden bu yana en düşük seviyesine indirecektir” diye konuştu.

Sutton, geçen yaz İngiltere ve Avrupa’da portföylerin yüzde 31’ini oluşturan altının, bugün yalnızca yüzde 20’sini oluşturduğunu söyledi. Sutton bu oranın Avrupa krizinin patlak vermesinden bu yana en düşük seviye olduğunun da altını çizdi.

Aynı şekilde Geçen hafta yatırımcıları altın konusunda uyaran ve öngördükleri hedef altın fiyatlarını aşağıya çeken Goldman Sasch da altının söz konusu seviyenin aşağısına inmesi durumunda, 2017 sonrasına kadar altın madenciliği sektörünün risk altına girebileceğini açıkladı. Goldman “Dün altındaki yoğun satış dalgasından en çok etkilenen sektör madencilik oldu” diye ekledi.

Haberin Devamı

Goldman 2017 yılı ve sonrası için beklenen 1.200 dolar tahminin daha erken görülebileceği belirterek üreticilere uyarıda bulundu.

Neden düştü

Altın fiyatlarının düşmesinde bazı Fed yetkililerinin aylık 85 milyar dolar olan tahvil alımını programının yılsonunda durdurulması gerektiği düşüncelerini sesli olarak dile getirmeleri, Çin’in beklentilerin altında kalan yavaş büyüme verileri ve de ekonomisi zor durumda olan ülkelerin merkez bankalarının altın satacağına ilişkin söylentileri etkili oldu.

Tüm bu faktörlerin oluşturduğu panik ortamı dün rekor düzeyde altın satışı gerçekleşmesine sebep oldu.

Altın yükselişte

Son iki gün içerisinde 30 yılın en sert düşüşünü yaşayarak yüzde 9 değer kaybeden altın bugüne de düşük başlamasının ardından yükselişe geçti. Dünden bugüne yaklaşık yüzde 3’lük değer kazanan altın şu anda 1.390 dolardan el değiştiriyor.

Haberin Devamı

Rogers: 1.200 dolara kadar gerileyecek

Ünlü yatırımcı Jim Rogers altunda fiyatlarında yaşanan düşüşün 1.200 dolar seviyesine kadar devam edeceğini savunanlar arasında yer alıyor.

Rogers “ Daha öncede belirttiğim gibi altın henüz yeteri kadar düşmedi, 1.200-1.300 dolar seviyesine kadar geleceğini tahmin ediyorum” dedi.

Rogers düşüşün devamını öngördüğünü altının, 10 yıl içinde de yeniden yükselişe geçeceği yorumunu yaptı.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!