Altına ilgi devam etti

Güncelleme Tarihi:

Altına ilgi devam etti
Oluşturulma Tarihi: Şubat 23, 2024 07:00

Türkiye’nin Tasarruf Eğilimleri Araştırması’na göre, 2022’nin son çeyreğinde yüzde 17.2 olan tasarruf sahipliği oranı, 2023’ün son çeyreğinde yüzde 23.3’e yükseldi. En çok tercih edilen tasarruf aracı yüzde 26 ile ‘yastık altı altın ve nakit’ olurken, bunu yüzde 16 ile ‘sistem içi altın’ ve yüzde 14 ile de hisse senedi izledi.

Haberin Devamı

ING Türkiye tarafından gerçekleştirilen Türkiye’nin Tasarruf Eğilimleri Araştırması’nın 2023 yılı dördüncü çeyrek sonuçlarına göre, tasarruf sahipliği bir önceki çeyreğe göre 3 puanlık artışla yüzde 23.3 seviyesine yükseldi. Bu, araştırmanın yapılmaya başlandığı 2011’den bu yana görülen ikinci en yüksek tasarruf sahipliği oranı oldu. En çok tercih edilen tasarruf aracı, bir önceki yılın aynı çeyreğine kıyasla 6 puanlık artışla yüzde 26’ya çıkan ‘yastık altı altın ve nakit’ olarak öne çıktı. Aynı dönem aralığında ‘sistem içi altın’ tercihi yüzde 18’den 16’ya gerilese de en çok tercih edilen ikinci tasarruf aracı oldu. Üçüncü sırada yer alan ‘hisse senedinin’ payı ise yüzde 6’dan yüzde 14’e hızlı bir yükseliş kaydetti.

KADINLAR ALTINI ERKEKLER HİSSEYİ

Haberin Devamı

Araştırmada öne çıkan sonuçlardan bazıları şöyle:

- Yastık altı altın ve nakit ile sistem için altın hesabı kadınlar tarafından daha çok tercih edilirken; hisse senedi ise erkeklerin daha çok tercih ettiği tasarruf aracı olarak öne çıktı. 

- 2023 yılının dördüncü çeyreğinde 18-24 yaş grubunda tasarruf sahipliği 7 puan artarken, 25-44 yaş grubunda tasarruf yapan bireylerin oranı düştü.

- Tasarrufu olanların yüzde 62’si ‘geleceğe yatırım’ amacıyla tasarruf yaptığını söylerken, bunu yüzde 17 ile ‘çocuklarım için’ gerekçesi takip etti.

- Tasarruf yapan her 10 bireyin 7’si düzenli tasarruf yaptığını aktardı.

GELİR ENGELİNE TAKILDILAR

- Yeterli gelirin olmaması, bu dönemde de tasarruf yapamamanın en temel sebebi olarak öne çıktı.

- Tasarruf edememe gerekçeleri içinde birinci sırayı, ‘yeterli gelirim yok’ yanıtı aldı. Bu oran 2023 dördüncü çeyrekte yüzde 85’e çıktı. Bunu yüzde 10 ile ‘borçlarım var’ yanıtı takip etti.

- Çocuğu olan bireylerin tasarruf sahipliği oranında bir puanlık artış yaşanırken; çocuğu olmayanların tasarruf sahipliği 5 puan yükseldi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!