Altın ve dolar haftaya düÅŸüÅŸle baÅŸladı

Güncelleme Tarihi:

Altın ve dolar haftaya düşüşle başladı
OluÅŸturulma Tarihi: AÄŸustos 01, 2011 09:51

Uzun süredir merakla beklenen ABD'deki borç tavanının yükseltilmesi yönünde anlaşma adımı atılması, piyasalara da rahatlama getirdi. Güvenli liman altında hafif gerileme yaşanırken, içeride TL, dolar ve euroya karşı değerlendi.

Haberin Devamı

ABD Başkanı Obama'nın anlaşma yönünde adım atıldığını açıklamasının ardından, dolar diğer para birimleri karşısında değer kazandı. Euro/dolar paritesi 1.43'lü seviyelerle önceki kapanışına göre yaklaşık yüzde 0.5 aşağıda bulunuyor. 

 

ABD İPTEN DÖNDÜ... DÜNYA RAHAT NEFES ALDI

     Â

İçeride de TL'nin yükselişi devam ediyor. Dolar/TL Cuma günü uluslararası piyasalardaki kapanışına göre yüzde 1'lik gerilemeyle 1.68'in hemen üzerinde seyrederken, euro/TL de yüzde 1.5'lik kayıpla 2.41'in hemen altında işlem görüyor.

 

Ä°STÄ°FALARIN ETKÄ°SÄ° SINIRLI

Geçen hafta oluşan iyimser hava ile toparlanma sürecine giren TL, Cuma günü piyasalar kapandıktan sonra Genelkurmay Başkanı Işık Koşaner ve üç kuvvet komutanının istifaları nedeniyle kritik bekleme sürecine girmişti.

 

Haberin Devamı

Ancak, uzmanlar konunun büyük bir krize dönüşmeden çözüme kavuşturulduğu ve piyasalar üzerinde büyük etkisi olmasının beklenmediği yönünde açıklamalarda bulunuyor.

 

OYAK Yatırım Araştırma Müdür Yardımcısı  Alper Erginol, Merkez Bankası'nın dövizdeki yukarı yönlü tırmanışın önünü kesmek için döviz alım ihalelerini kesmesinin ve yabancı para karşılık oranlarını indirme hamlelerinin kurda yaşanan tansiyonu düşürdüğünü ifade etti.  Erginol, dövizin 1,7300 lira seviyelerinin üzerinde kadar yükseldiğini, haftayı  ise 1,6800-1,6900 lira aralığından kapattığını, bugün ise aşağı yönlü bir hareketin görüldüğünü bildirdi.

 

Erginol, dolarda volatilitenin devam etmesiyle birlikte Türk Lirası'nın  bir miktar daha değerlenmesinin beklenebileceğini vurgulayarak, dövizde 1,6500  liraya doğru geri çekilmenin olabileceğini, ancak bu seviyenin altının  beklenmemesi gerektiğini söyledi.

 

Haberin Devamı

ING Bank'ın piyasa raporunda gelişmelerle ilgili şu değerlendirme yapıldı:

 

"Son dönemde piyasaları meşgul eden ABD borç tavanının arttırılmasına yönelik görüşmelerin olumlu sonuçlanmak üzere olduğuna dair hafta sonu
gelen haberler ilk etapta doları destekledi. Cuma günü Genelkurmay Başkanı’nın görevden ayrıldığı haberleriyle ilk önce yükselen dolar/TL ise
bugün kayıplarını geri almış görünüyor. Çarşamba günü gelecek Temmuz enflasyonunun yakından takip edildiği piyasada bu veriye kadar yatay bir seyrin
hakim olabileceğini düşünüyoruz. Geçtiğimiz haftayı 2.05 seviyesinin üzerinden kapatan 50:50 euro/dolar döviz sepetinin bu seviyelerde dalgalı
seyrini koruyacağını öngörüyoruz".

Haberin Devamı


ALTIN DA GERİ ÇEKİLDİ 

ABD'deki krizin çözülme aşamasına gelmesi güvenli liman altının onsunun da yüzde 0.5'e varan geri çekilme yaşamasına neden oldu. Yurtdışındaki işlemlerde 1,607 dolara gerileyen altın daha sonra hafif toparlanarak yeniden 1,620 doların üzerine çıktı. Artan iyimserlikle gümüş de önce yüzde 1'lik düşüşle 39.50' seviyelerini görmesine rağmen daha sonra yeniden 40 doların üzerine yükseldi.

 

Uzmanlar, altındaki hareketle birlikte 1,600 doların altının görülebileceğini belirtiyor.

 

Erginol, uluslararası piyasalarda altının onsundaki fiyat artışlarına ilişkin, "Altının onsundaki hareketliliğin temelinde, yurt dışında özelikle ABD'nin borçlanma limitine ilişkin belirsizliğin geçen hafta sürmesi etkisiyle  yatırımcıların güvenli liman olarak altını fark etmiş bulunmaları geliyordu. Bu  hafta içerisinde ABD'nin borçlanma tabanındaki limit artışındaki uzlaşmanın  etkisiyle altında bir miktar geri çekilme, kar realizasyonu görmemiz olası. Geri  çekilmelerde önemli destek seviyesi 1,580 dolar seviyesi olacaktır. Bu seviyelere  doğru geri çekilme beklenebilir" dedi.

 

Haberin Devamı

Dolar ve altındaki düşüş kapalıçarşıda da fiyatları aşağı çekerken, Cumhuriyet Altını 592 lira, çeyrek altın 144 lira, gram altın ise 87.5 liradan satılıyor.

 

ABD tipi ham petrolün varil fiyatı ise yüzde 1.5'lik yükselişle 97 doların üzerine çıktı.

 

BORSA ARTIDA BAÅžLADI

İstanbul Menkul Kıymetler Borsasında (İMKB) işlem gören hisse senetleri günlük bazda ortalama yüzde 0,59 oranında değer yitirdi.

İMKB 100 Endeksi, ikinci seansta 669,18 puan düşerek 61.926,61 puandan kapandı. Hisse senetleri ikinci seansta ortalama yüzde 1,07 oranında düşüş gösterdi.

İlk seanstaki 300,11 puanlık artış dikkate alındığında, borsa endeksi günün tamamında 369,07 puan geriledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!