Altın ve Bitcoin’de tarihi zirve

Güncelleme Tarihi:

Altın ve Bitcoin’de tarihi zirve
Oluşturulma Tarihi: Mart 07, 2024 07:00

Altın ve Bitcoin fiyatları rekor seviyeleri test etmeye devam ediyor.

Haberin Devamı

ABD’de faiz indirimlerinin haziranda başlayacağı beklentileri ve Ortadoğu’da devam eden jeopolitik riskler altının onsunda yükselişe neden olurken; yurt içinde hem ons altındaki yükseliş hem de dolar kurundaki artış gram altını rekor seviyelere taşıdı. Buna göre, altının ons fiyatı önceki gün 2 bin 141 dolarla tarihi zirveyi gördü. Günü ise yüzde 0.6 artışla 2 bin 130 dolardan tamamlayarak tüm zamanların en yüksek ‘günlük kapanışı’nı gerçekleştirdi. Dün de ons altın 2 bin 126 dolardan işlem gördü. Önceki gün kapanışı 2 bin 163 TL seviyesinden yapan gram altın fiyatı ise dün 2 bin 168 TL’ye yükselerek rekor tazeledi.

Altın ve Bitcoin’de tarihi zirve

Haberin Devamı

Bitcoin’in fiyatı ise, spot Bitcoin borsa yatırım fonlarına (ETF) ilginin devam etmesiyle önceki gün 69 bin doları aşarak rekor seviyeye çıktı. En son Kasım 2021’de 69 bin dolar seviyesini test eden Bitcoin’in fiyatı, rekor seviyenin ardından yapılan kâr satışlarının etkisiyle tekrar 68 bin dolar bandına geriledi.

FAİZ İNDİRİMİ BEKLENTİSİ ETKİLİ

Altın fiyatları dün ABD’de faiz indirimlerinin haziranda başlayacağına ilişkin beklentilerin sert yükselmesinin ardından hafif geriledi ancak ons başına 2 bin 100 doların üzerinde kaldı. ABD 10 yıllık faizinin düşmesi reel getirilerin azalmasına ve altın talebinin artmasına neden oluyor.

‘YUKARI YÖNLÜ İVME SÜRECEK’

Öte yandan, büyük merkez bankalarının bu yıl faiz oranlarını düşürmeye başlayarak daha destekleyici bir para politikasına yöneleceğine ilişkin beklentiler Bitcoin’deki artışı da destekliyor. Analistler, nisanda gerçekleşecek ve yeni Bitcoin arzını azaltacak yarılanma (halving) süreci nedeniyle kripto paranın fiyatındaki yukarı yönlü ivmenin sürebileceğine işaret ediyor.

CoinTR Araştırma Departmanı’nın Hürriyet’e verdiği bilgiye göre, spot Bitcoin ETF’lerinin piyasaya sürülmesi kısa vadeli bir geri çekilmeye neden oldu. Ancak, spot ETF’lere artan ilgi, piyasada pozitif atmosferin yeniden oluşmasını sağladı. CoinTR Araştırma Departmanı’ndaki uzmanlar, şu değerlendirmeyi yaptı: “Bu gelişmeler yatırımcıları ellerindeki Bitcoin’i satmamaya ve yeni alımlar yapmaya yönlendirdi. Büyük balina hesaplarının veya büyük şirketlerin kâr realizasyonu yapmamaları uzun vadeli piyasa görünümünün olumlu bir şekilde devam edeceği sinyali olarak değerlendirilebilir.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!