Altın düşüyor kuyumcu seviniyor

Güncelleme Tarihi:

Altın düşüyor kuyumcu seviniyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 28, 2013 13:02

Altın fiyatlarındaki hızlı düşüş, düğün sezonunu yaşayan kuyumcu esnafını sevindirdi. Yıllar sonra hareketli piyasa beklentisine girildi.

Haberin Devamı

TOBB Kuyumculuk Sektör Kurulu Üyesi Hüseyin Porsuk, ABD Merkez Bankası Başkanı Ben Bernanke'nin açıklamalarının ardından hızlı bir düşüşe geçen altının ons fiyatının bin 400 dolar seviyesinden bin 235'lere gerilediğini, küçük altın fiyatının 130 liraya kadar indiğini ifade etti.

Fiyatlardaki gerilemenin piyasada şok etkisi yarattığını, henüz küçük yatırımcı ya da altın almak isteyen vatandaşın yarattığı bir hareketliliğin gerçekleşmediğini anlatan Porsuk, "Herkes 'acaba biraz daha düşer mi ?' diye bakıyor. Ancak özellikle altınla borçlu olanlar ve yakında düğün ya da nişanı olanların ilgisi yüksek. Fiyatın daha ne kadar düşeceğini soran telefonlar alıyoruz. Bunu bilmek mümkün değil ama fiyatlar bu seviyede kalırsa dahi işler açılacak gibi gözüküyor" dedi.

Haberin Devamı

PANİK HAVASI VAR

Fiyatların düşüşü nedeniyle çok sayıda yatırımcının zarar ettiğini, son dönemde altına yatırım yapanların önemli bölümünün fiyatlar zaten yüksekken piyasaya girdiğini anlatan Hüseyin Porsuk, "Şimdi de bir panik havası var. Yatırımcının böyle durumlarda sakin olması gerekiyor. Panik satışı daha da zararlı çıkılmasına neden olabilir. Türkiye olarak yatırım yapmaya alışamadık. Fiyat yüksekken alıyoruz düşükken satıyoruz. Altının fiyatı ne olacak ? Bunu kimse bilemez. Kuyumcular da bu konuda etkili kişilerin yaptığı yorumları ve analizleri takip eder. Yapılan yorumlara göre altının onsunun dip fiyatının maliyet rakamı bin 150 dolardır. Bu da gramı 70 liraya karşılık gelir. Bu seviyeye kadar bir gerileme olabilir" şeklinde konuştu.

Kuyumcu esnafının altından elde ettiği karın çok düşük olduğunu, ayakta kalabilmek için işçiliği ve tasarımı olan, katma değeri yüksek takı ürünlerini satmak zorunda olduklarını dile getiren Porsuk, son yıllarda fiyatların hızla yükselmesi nedeniyle takı piyasasında büyük gerilemeler yaşandığını, fiyat düşüşünü bu nedenle sevinçle karşıladıklarını söyledi.

Porsuk, "110 liraya kadar çıkan gram altının 70 lirayı görmesi yüzde 35-40 indirim demektir. Bu da alışverişi artıracaktır. İnsanlar artık katma değeri yüksek kolyelere, bileziklere rağbet gösterecektir. Satmayı özlediğimiz takıları yeniden raflara çıkarıyoruz"

"Satın alma gücü arttı"

İzmir Kuyumcular Odası Başkanı Yılmaz Uça da fiyatların düşmesinin vatandaşın satın alma gücünün arttığını gösterdiğini söyledi.

Fiyatların biraz daha düşmesini istediklerini belirten Uça, şunları kaydetti:

"Son 10 yılda fiyatlar anormal yüksek olduğu için ciddi yara aldık. 10 yılda kuyumcu esnafının yüzde 35'i kepenk kapattı. İnşallah fiyat düşmeye devam eder ve sektörümüzü canlandırabiliriz. Çeyrek altın şu anda 130-135 lira civarında, gönlümüzden geçen 100 liraya kadar düşmesidir. Düğün sezonunu yaşıyoruz. İnsanlar para takmak yerine altın takmayı tercih edecektir. Önümüz Ramazan. Düğünler azalır ancak ağustos ayında oldukça canlı bir piyasa bekliyoruz."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!