Altın 1167 dolara çıktı, tarihi zirve yeniledi

Güncelleme Tarihi:

Altın 1167 dolara çıktı, tarihi zirve yeniledi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 24, 2009 00:00

Dolardaki değer kaybı yatırımcıları emtiaya yönlendirirken altının ons fiyatı rekor üstüne rekor kırmaya devam ediyor. Haftaya yüzde 1.5 oranında değer artışıyla başlayan altının ons fiyatı 1167 dolarla tarihi en yüksek seviyeye ulaştı. Altındaki bu yükseliş içeride de Cumhuriyet Altını’nı 378 TL’ye taşıdı.

Parite 1.50 sınırında
Dolarda devam eden düşünün yatırımcı tercihlerini etkilediğini ve paranın altına kaymasına neden olduğunu belirten uzmanlar, altının yeni rekorlara imza atacağı görüşünde hemfikir. Doların uluslararası piyasalardaki zayıf seyri ise devam ediyor. Euro karşısında 1.4982 ile 1.50 psikolojik sınırına yakın seyrederken, dolar endeksinde de yüzde 0.6’lık düşüş gözleniyor. Uzmanlar, “Dolardaki düşüşün devamını bekliyoruz. Bu durum da altına ilgiyi canlı tutacak” yorumu yapıyor.
ABD’nin faiz politikası
Öte yandan ABD Merkez Bankası (FED)’den gelen açıklamalarda piyasalar ve doların yönü açısından büyük önem taşıyor. Chicago FED Başkanı Charles Evans, düşük faiz politikasını savunan açıklamalarda bulunarak, Financial Times’a verdiği görüşlerde, ABD’de faizlerin uzun süre yükseltilmemesi gerektiğini savundu. Altın fiyatları Mart-Eylül döneminde en yüksek 980 doları gördü ve dalgalı bir seyir izledi. Ancak doların yeniden zayıflamasıyla birlikte altın 1.000 doları aşarak rekorlarını yenilemeye başladı. Böylece altının ons fiyatı bu yıl yüzde 32’lik değer kazancı gerçekleştirdi.
Cumhuriyet 378 TL
Uluslararası piyasada altının ons fiyatının rekor kırması içeride de altın fiyatlarını yukarı taşıdı. piyasada en çok alım satımı gerçekleştirilen Cumhuriyet Altını hızla yükselişe geçerek 378 TL’ye kadar tırmandı. Altının yurtdışındaki kazancıyla birlikte içeride de tırmanışın devam edeceği belirtiliyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!