Almayacağın hissenin ‘halka arz’ını da yapma

Güncelleme Tarihi:

Almayacağın hissenin ‘halka arz’ını da yapma
Oluşturulma Tarihi: Ocak 14, 2013 00:00

Yeni yıla yine kanunla giren sermaye piyasaları temsilcileri, halka arzlara yönelik ‘fiyat’ ve ‘yaygınlık’ eleştrilerinin önüne geçmek istiyor. Temel olarak ‘Kendin almayacağın hissenin halka arzına aracılık etme’ şeklinde tanımlanacak prensiplere uymayanlar, halka arz konsorsiyumlarına davet edilmeyecek.

Haberin Devamı

YENİ Sermaye Piyasası Kanunu’nun Türk sermaye piyasalarına getireceği değişikliklerin ayrıntıları merakla beklenirken, sektör temsilcileri de, halka arzlara yönelik etik kuralları belirlemek üzere harekete geçti. Yeni Sermaye Piyasası Kanunu ile birlikte adı Sermaye Piyasaları Birliği şeklinde değişecek olan Türkiye Sermaye Piyasası Aracı Kuruluşlar Birliği (TSPAKB) bünyesinde, setkör temsilcileri tarafından kurulan ‘Halka Arz Çalışma Grubu’ bir süredir, şirketlerin halka arz sürecinde aracı kuruluşların benimsemesi gereken etik kurallar üzerinde çalışma yürütüyor. Çalışma kapsamında benimsenen ana prensip, ‘Kendinizin satın almayacağı hisseyi, halka arz etmeyin’ şeklinde belirlenirken, belirlenen yeni prensiplere uymayan aracı kurumların konsorsiyumlara davet edilmemesi gibi sert yaptırımlar uygulanması da öngörülüyor.

Haberin Devamı

HALKA ARZIN YAYGINLIĞI

11 aracı kuruluş temsilcisi ile TSPAKB yönetim ekibinden de iki kişinin yer aldığı çalışma grubu 3 toplantı yaptı. Sermaye piyasalarının büyütülüp derinleştirilmesi çabaları kapsamında önümüzdeki dönemde daha da hareketlenmesi beklenen halka arzlarla ilgili olarak aracı kurumların ihtiyaç duyulan şeffaflığı sağlayabilmesi amaçlanıyor. Belirlenecek prensiplerle, son dönemde gerçekleşen halka arzlarda gündeme gelen, ‘yeteri kadar yaygın değil’, ‘doğru fiyat oluşturulmadı’ gibi eleştrilerin de önüne geçilmesi hedefleniyor. Çalışma grubunun benimsenen prensipleri sektörün tamamı ve SPK ile paylaşmasının ardından kamuoyuna duyurulması planlanıyor.

Doğru ve adil fiyat

Şu ana kadar üzerinde anlaşılan temel prensipler arasında, öncelikle halka arzı söz konusu olan şirketin, halka açılmasının doğru olup olmadığına bakılacak. Aracı kurumun şirkete yönelik incelemelerinde, patronun tutumundan, organizasyon yapısına kadar çeşitli unsurlarıyla halka açılmasının doğru olup olmadığına kendisi karar vermesi gerekiyor. TSPAKB Başkanı Attila Köksal, öncelikli prensiplerden birinin, fiyatlama konusunda olacağını belirterek, “Doğru ve adil fiyatlama prensibi getirilecek. Şirketin faaliyetlerinin doğru anlaşılıp, belirlenen fiyatın en doğru fiyat olmasına azami gayret gösterilmesi esas alınacak” dedi.

Haberin Devamı

Patronların fiyat baskısına sert yaptırımlar geliyor

BAZI halka arzlarda, şirketin sahibinin fiyat konusunda çeşitli baskılarının olabildiğini kaydeden TSPAKB Başkanı Attila Köksal, şunları anlattı: “Bu tür durumların artık olmaması için çeşitli önlemler alınması, aracı kurumların da bu noktada öncü olmasını hedefliyoruz. Her şeyi düzenleyici kurumlardan bekleyemezsiniz. Bazen sektörün kendi içinden gelen bir hareket başlatması gerekir. Fiyat konusunda patron baskısına son vermek, doğru fiyatta ısrar etmek önemli. Bir diğer konu da, yaygınlık. Halka arzın mümkün olan en yaygın şekilde gerçekleştirilmesi, isteyen her yatırımcının hisseye ulaşması da büyük önem taşıyor. Şimdiden adını koymak doğru değil ama, bunlara uymayan aracı kurumlara ciddi yaptırımlar öngörülüyor. Konsorsiyumlara davet edilmemek gibi sert yaptırımlar gündeme gelebilir.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!