Almanya'nın 150 yıllık inşaat devi iflas ediyor

Güncelleme Tarihi:

Almanyanın 150 yıllık inşaat devi iflas ediyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 23, 1999 00:00

Haberin Devamı

Almanya'nın en eski inşaat firmalarından biri olan Philipp Holzmann firması, yaklaşık 2.5 milyar mark borçlu olduğu bankaları ikna edemeyince iflasın eşiğine geldi. 15 saat süren ‘‘Kurtarma operasyonu’’ görüşmelerinde alacaklı 20 bankadan büyük bölümü şirketi kurtarmak için gerekli desteği vermeyince, Yönetim Kurulu Başkanı Heinrich Binder, bundan böyle iflas duyurusunda bulunmaktan başka çıkar yol kalmadığını açıkladı.

Açıklama üzerine Almanya genelindeki yaklaşık 1200 inşaat alanında işler durdu. Şirket çalışanları, Noel ve yılbaşı öncesi gelen kara haber üzerine gösteriler yaptı. 150 yıllık tarihe sahip, Almanya'nın en büyük inşaat şirketlerinden Philipp Holzmann'ın 3 bini Türk, 17 bini Almanya'da 28 bin çalışanı bulunuyor. Şirket yönetimi, iflas halinde taşaron şirketlerin çalışanları ile birlikte yaklaşık 40 bin inşaatçının işsiz kalacağını açıkladı.

ÇABALAR YETMEDİ

Pazar günü 15 saat süren kurtarma maratonunda alacaklı bankaların önemli bölümü, alacaklarından bir süre feragat etme, ya da yeni kredi sağlama talebine yanaşmadı. Şirket yönetimi, 3 milyar mark yeni kredi ile şirketin kurtarılacağını, eski borçların karşılanacağını açıklamasına rağmen, adı açıklanmayan bazı bankaların teklifi geri çevirdiği öğrenildi. Philipp Holzmann ortaklarından Deutsche Bank'ın diğer bankaları ikna etme girişimi de işe yaramadı.

Almanya'nın bir diğer büyük inşaat şirketi Hochtief, ezeli rakipleri ile ilgili olarak hiçbir girişimde bulunulmayacağını açıkladı. Hochtief, geçtiğimiz yıllarda Philipp Holzmann'daki yüzde 15'lik hissesini yüzde 35'e çıkarmayı planlamıştı.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!