Almanya ve Fransa zordaki bankalara sermaye sinyali verdi

Güncelleme Tarihi:

Almanya ve Fransa zordaki bankalara sermaye sinyali verdi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 08, 2011 00:00

Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Christine Lagarde’yle Berlin’de biraraya gelen Almanya Başbakanı Angela Merkel, Avrupa’nın borç krizinin ağırlaşmaya başlaması nedeniyle hükümetlerin Avrupalı bankaların finansal pozisyonunu güçlendirmesi gerektiğini söyledi.

Haberin Devamı

Avrupalı bankalar için uzmanların yaptığı sermaye artırma önerisinin ciddiye alınması gerektiğini kaydeden Merkel,  “Gerekli olursa makul biçimde sermaye artırımına gidilmesi gerekiyor. Ortaya çıkacak muhtemel zarar çok yüksek olabileceği için tereddüt etmemeliyiz. Ama tabiki ilk adım bankaların kendilerinin piyasalardan sermaye bulmaya çalışmasıdır” dedi.
IMF Başkanı Lagarde, “Krizin üstesinden gelmek için yeterli fonunuz var mı?” sorusuna, fonun kullanabileceği kaynakları bulunduğu yanıtını verdi. “400 milyar doların altında kullanabileceğimiz hazır kaynaklarımız var” diyen Lagarde, IMF’nin yalnız başına hareket etmediğini, borç krizinin yayılmasını önlemek için kaynakları Euro Bölgesi üyesi ülkeler ve AB ile birleştireceğini kaydetti.
Pazar günü büyük zirve var
Diğer taraftan Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ve Almanya Başbakanı Angela Merkel arasında pazar günü yapılacak zirvenin odağında Yunanistan ve Euro Bölgesi’nin olacağı, Avrupalı bankalarında bunun bir parçası olarak görüşmede yer alacağı belirtildi. Fransız Maliye Bakanlığı’ndan bir yetkili, Sarkozy-Merkel görüşmesi öncesinde, zor durumdaki Avrupa bankalarının yeniden sermayelendirilmesi konusunda iki ülke yönetimi arasında görüş ayrılığı olmadığını bildirdi. Maliye Bakanlığı yetkilisi, “Bankaların daha fazla sermayesinin olması, ancak devletin sermaye aktarımının seçenek olması gerektiği konusunda iki tarafta mutakıb” dedi.

Haberin Devamı

Fitch, İtalya ve İspanya’nın notunu kırdı

KREDİ derecelendirme kuruluşları Moody’s ve Standard & Poor’s’tan sonra Fitch de, borç krizi yaşayan İtalya notunu bir ve İspanya’nın ise iki kademe birden düşürdü. Böylece İtalya’nın notu A+’dan AA-’ye, İspanya’nın notu ise AA+’dan AA-’ye geriledi. Fitch not düşürmeye gerekçe olarak Euro Bölgesi’nde yaşanan borç krizini gösterdi. Berlusconi hükümeti de “Krizin etkisinin yayılmasını önlemekte tutuk kalmakla” eleştirildi. Aynı gerekçe Fitch’in İspanya’nın notunu düşürme kararında tekrarlandı. Fitch’in tahminlerine göre İspanya’nın büyüme oranı 2015 yılına kadar yüzde 2’nin altında kalacak. İspanya ekonomisi 2008’in ikinci yarısında resesyona girmiş, geçen yılki toparlanmaya rağmen büyüme çok zayıf kalmıştı. İspanya ekonomisi bu yılın ilk çeyreğinde sadece binde 4, ikinci çeyreğinde ise binde 2 oranında büyüyebilmişti.

Haberin Devamı

Sberbank Denizbank’ı alabilir

RUSYA’nın en büyük bankası Sberbank’ın, Fransa-Belçika ortaklığı Dexia’nın Türkiye’deki ortaklığı Denizbank’ı satın  almayı değerlendiriyor. Rus haber ajansı Interfax’ın haberinde, Sberbank’ın Denizbank’ı satın almayı değerlendirdiği, ancak belirleyici konunun fiyat olduğu belirtildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!