Almanya ‘boşanma’ şokunda

Güncelleme Tarihi:

Almanya ‘boşanma’ şokunda
Oluşturulma Tarihi: Nisan 08, 2000 00:00

Haberin Devamı

DEUTSCHE Bank ile Dresdner Bank'ın birleşmekten cayması Alman medyasında ‘boşanma’ diye niteleniyor. Dresdner Bank'a eşit ortaklık sözü veren, sonra da büyüklük taslayan Deutsche Bank, birleşme fiyaskosunun bir numaralı sorumlusu olarak görülüyor. Bazı gazeteler, ‘‘Dünyaya kepaze olduk’’ yorumunu yapıyor.

ALMANYA'daki dev banka birleşmesinin suya düşmesi hükümette hayal kırıklığı, medya ve kamuoyunda ise eleştiri ve öfke dalgası yarattı. Deutsche Bank ile Dresdner Bank arasında geçen ay açıklanan evlilik planının ani bir şekilde bozulması üzerine bütün eleştiri okları ülkenin bir numaralı bankası Deutsche Bank'a yöneldi. Deutsche Bank, rakibine eşit ortaklık sözü verdiği halde, daha sonra prensip anlaşmasına aykırı taleplerde bulunduğu için fiyaskonun bir numaralı sorumlusu olarak görülüyor. Deutsche Bank Başkanı Rolf Breuer ise birleşme görüşmelerini yönlendiren kendi ekibine söz geçirememekle suçlanıyor.

Geçtiğimiz çarşamba günü, birleşme görüşmelerinden çekildiğini açıklayan Dresdner Bank mağdur taraf olarak değerlendiriliyor. Gerhard Schröder Hükümeti ise uzun zamandır ‘‘satın alınacak bankalar’’ kategorisinde görünen, ülkenin üç numaralı bankası Dresdner Bank'ın yabancı ellere düşmesinden endişe ediyor.

Toplam 1.2 trilyon dolarlık özkaynaklarıyla dünyanın en büyük bankasının doğmasına ramak kalmıştı. Geçen ay yapılan açıklamaya göre, iki banka birleşmeden sonra Deutsche Bank adı altında yatırım bankacılığına yönelecekti. Bu nedenle de 800 şube kapatılacaktı. Ancak eşit ortaklık kurmak üzere prensip anlaşması yapan Deutsche Bank, yeni ortağıyla yaptığı evlilik görüşmelerinde Dresdner Bank'ın yatırım kolu Kleinwort Benson'un satılmasında ısrar etmeye başladı. Bu durumu eşit ortaklık anlayışına aykırı bulan Dresdner Bank görüşmelerden çekildi.

BORSADA OLUMLU TEPKİ

Banka birleşmesinin suya düşmesi borsada olumlu etki yarattı ve her iki bankanın da hisse senetleri yükselmeye başladı. Çarşamba günü görüşmelerin askıya alınıp borsa işlemlerinin durdurulmasından sonra perşembe günü hisse fiyatları artış gösterdi. Her iki bankanın da hisse senetleri % 4 dolayında arttı. Buna karşılık her iki bankada da büyük hissedar olan Münih merkezli Allianz Sigorta'nın hisseleri düşmeye başladı. Çünkü Allianz birleşmeden en karlı çıkacak taraf olarak görülüyordu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!