Almanların lüks otomobil savaşı dünyada ve Türkiye’de kızıştı

Güncelleme Tarihi:

Almanların lüks otomobil savaşı dünyada ve Türkiye’de kızıştı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 17, 2016 17:20

Alman Mercedes, bu yılın ilk 6 ayında tüm dünyada 1 milyonluk satış barajını aşarak 11 yıl aradan sonra vatandaşı BMW’yi geçti. Türkiye’de de benzer tablo oluştu ve Mercedes ilk yarıyı BMW’nin önünde tamamladı. BMW’nin Türkiye distribütörü oan Borusan Otomotiv’in CEO’su Eşref Biryıldız, “Farkı kapatmak imkansız değil ama zor”dedi.

Haberin Devamı

LÜKS sınıfta dünyada ve Türkiye’de Alman rekabeti iyice kızıştı. Mercedes, tüm dünyada bu yılın ilk 6 ayında özellikle SUV modellerinin etkisiyle 11 yıl aradan sonra ilk kez vatandaşı BMW’nin önüne geçerken satışlarda 1 milyon barajını aştı. Böylelikle, BMW ve Mercedes arasındaki rekabette Mercedes 2005 yılından sonra ilk kez BMW’yi geride bıraktı. Tüm dünyada 6 aylık süreçte satışlarını bir önceki yılın ilk yarısına göre yüzde 5.8 artıran BMW toplamda 986 bin 557 adetlik satışa ulaşırken, Mercedes ise aynı dönemde yüzde 12.1 büyüyerek 1 milyon 6 bin otomobil sattı. Böylece aralarında 20 bin 62 adetlik fark oluştu. Bu ezeli Alman rekabetinin üçüncü üyesi olan Audi ise satışların yüzde 5.6 oranında artırdı ve 902 bin 272 adetlik satışa ulaştı.

Haberin Devamı

TÜRKİYE’DE DE LİDER

Lüks sınıfta 3 Almanın dünyadaki bu rekabetin benzeri Türkiye’de de yaşanıyor. Mercedes, yılın ilk altı ayında özellikle dizel C ve E Serisi modellerinin etkisiyle Türkiye’de geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 11.8’lik büyüme ile toplam 14 bin 442 adet otomobil satarken, BMW’nin satışı yüzde 4.7’lik düşüşle 12 bin 764 adette kaldı. Audi ise ilk 6 ayda 10 bin 27 adetlik satışla üçüncü sırada yer aldı. Audi de Mercedes gibi 6 ayda yüzde 11’in üzerinde büyüme kaydetti. Böylece Alman devi Mercedes bu yıl ilk 6 ayda liderliği ülkemizde de domine eden isim oldu. Audi ikinci sıraya gerilen BMW’ye yaklaştı.

ZOR AMA FARK KAPANIR

BMW’nin Türkiye distribütörü olan Borusan Otomotiv’in CEO’su Eşref Biryıldız, Mercedes’in tüm dünyada ve Türkiye’deki liderliği konusunda şu açıklamayı yaptı: “Bu durum bizin içinde önemli bir sorun. Türkiye’de dizel sevdası bunda etkili. Mercedes’in vergi avantajlı dizel motora sahip C ve E Serisi satışlarını artırmasında etkili oldu. Aradaki farkı kapatmak imkansız değil tamamen hesap meselesi. 3 yıl önce de fark vardı kapattık. Yıl sonu 30 bin adetlik satış zor ama elimizden geleni yapacağız. Pazar geçen yılın önünde gittiği için üst yönetimi ve merkezi ikna etmemiz ve destek almamız gerekiyor.”

Haberin Devamı

MERCEDES’TEN TESLA’YA RAKİP

MERCEDES, yüksek menzilli elektrikli otomobil konusunda da önemli bir adım atmaya hazırlanıyor. Alman marka Eylül’de düzenlenecek Paris otomobil fuarında 500 kilometre menzile sahip yüksek performanslı elektrikli aracını sergileyecek. Paris’’te konsept olarak tanıtılacak 4 çeker bu elektrikli performans aracının Tesla’nın Model S modeline rakip olması bekleniyor. Aracın yaklaşık 200 bin dolara 2018 yılında satışa sunulması planlanıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!