Allianz Trade 2023’te ikinci kez açıkladı... Küresel iflaslar artıyor

Güncelleme Tarihi:

Allianz Trade 2023’te ikinci kez açıkladı... Küresel iflaslar artıyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 24, 2023 07:00

Ticari alacak sigortası şirketi Allianz Trade, bu yıla ilişkin ikinci İflas Raporu’nu açıkladı. Rapora göre küresel ticari iflaslar hızlandı. Bu yıl geçen yıla göre yüzde 6 daha fazla küresel iflas bekleniyor; 2024’te ise artışın yüzde 10’a çıkacağı belirtiliyor. Bir yıl içinde her beş ülkeden üçünde iflaslar pandemi öncesi seviyeye ulaşacak.

Haberin Devamı

Global ticari alacak sigortası şirketi Allianz Trade 2023’e ilişkin küresel İflas Raporu’nu güncelledi. İkinci kez yayınlanan raporda beklentiler hiç de iç açıcı değil. Allianz Trade’in raporuna göre, küresel ticari iflasların ivmesi hız kazanmış durumda. Öyle ki 2022’de kaydedilen yüzde 1’lik toparlanmanın ardından bu yıl iflaslar geçen yıla göre yüzde 6 artacak. Rapordaki tahminlere göre 2024’te hız daha da artacak ve iflaslar yüzde 10 daha fazla olacak. Raporda 2024 sonunda her beş ülkeden üçünün pandemi öncesi ticari iflas seviyelerine ulaşacağı da belirtildi. Allianz Trade, yeni Küresel İflas Raporu’nu yayınlayarak 2023 ve 2024 için güncellenmiş tahminlerini açıkladı. 

NAKİT ERİYOR, KÂR AZALIYOR

Rapora göre küresel ticari iflas ivmesinin hız kazanmasının ardında şirket gelirlerindeki düşüş, fiyatlandırma gücünün azalması ve zayıflayan küresel talep yatıyor. Raporda ayrıca bu yılın ikinci çeyreği itibarıyla şirket gelirlerindeki düşüşün, 2020’nin ortalarından bu yana “ilk kez”, tüm bölgelerde geniş bir tabana yayıldığına dikkat çekildi.

Haberin Devamı

İflas Raporu’nda ayrıca global ekonomideki bu negatif tablonun, devam eden yüksek maliyetlerle birleşerek kârlılığı azalttığı ve sonuç olarak da likidite pozisyonlarının hızla kötüleştiği, 2025’ten önce de iyileşmenin beklenmediği belirtildi.

2025’TEN ÖNCE İYİLEŞME BEKLENMİYOR

Allianz Trade CEO’su Aylin Somersan Coqui raporla ilgili yaptığı değerlendirmede 3.4 trilyon Euro ile Euro Bölgesi’nde, 2.5 trilyon dolar ile de ABD’de şirketlerin hâlâ önemli miktarda nakit fazlası bulunduğu bilgisini verdi. Coqui buna rağmen yaşanan iflaslara şu açıklamayı getirdi: “Ancak, bu nakit tamponları büyük firmaların elinde ve teknoloji, tüketici ürünleri gibi belirli sektörlerde yoğunlaşmış durumda. Düşük ekonomik büyümenin daha uzun süreceği bu konjonktürde çoğu şirket nakit pozisyonunu operasyonlar yoluyla artıramıyor. Sonuç olarak, küresel ticari iflaslarda 2022 yılında görülen yüzde 1’lik artışın, 2023 yılında hızlanarak yüzde 6 ve 2024 yılında biraz daha hızlanarak yüzde 10 olmasını bekliyoruz.”

Haberin Devamı

HANGİ SEKTÖRLER RİSKTE

Raporda; en kırılgan şirketlerin yer aldığı sektörler olarak konaklama, ulaşım ve toptan/perakendecilik hizmetleri gösterildi. Özellikle konut segmentinde bekleyen işlerin neredeyse tamamlandığı inşaat sektörü başta olmak üzere diğer sektörlerin de net nakit pozisyonları hızla kötüleşen bu sektörlerle aynı yolda olduğuna dikkat çekildi, “Bu sektörler de hızla arayı kapatıyor” denildi. 

İflas Araştırmaları Baş Analisti Maxime Lemerle bu durumu şöyle özetledi: “Faiz oranlarının beklenenden daha uzun süre yüksek kalması gayrimenkul ve dayanıklı tüketim malları gibi sektörlerde talebi azaltıyor. Bu durum, Atlantik’in her iki yakasında da gayrimenkulün yanı sıra kamu hizmetleri ve telekom gibi yüksek borçlu sektörlerde ödeme gücü üzerinde baskının artacağı anlamına geliyor. Dahası, küresel olarak ortalama İşletme Sermayesi Gereksinimi (İSG) şu anda 86 gün gibi rekor bir seviyede ve pandemi öncesi seviyelerin sadece iki gün üzerinde. Daha yüksek faiz oranları, şirketlerin yapısal olarak daha yüksek işletme sermayesi gereksinimlerini (WCR) finanse etmelerini de daha maliyetli hâle getiriyor. Bu da inşaat, makine ve ulaşım ekipmanları gibi sektörler için risk oluşturuyor.”

Haberin Devamı

Allianz Trade 2023’te ikinci kez açıkladı... Küresel iflaslar artıyor

GELİŞMİŞ ÜLKELERDE DAHA HIZLI

-Raporda yer alan bilgilere göre 2023 sonunda, ticari iflaslardaki normalleşme çoğu gelişmiş ekonomide tamamlanmış olacak ve ülkelerin yüzde 55’inde iflaslarda çift haneli büyük artışlar görülecek. İlk beşte yüzde 47’lik artış ile ABD, yüzde 36 ile Fransa, yüzde 59 ile Hollanda, yüzde 35 ile Japonya ve yüzde 41’lik artış ile de Güney Kore bulunuyor. Küresel olarak ABD ve Almanya gibi büyük pazarlar da dahil olmak üzere, her beş ülkeden üçünün, 2024 yılı sonuna kadar pandemi öncesi ticari iflas seviyelerine ulaşacağı da raporda yer alıyor. Rapora göre; Atlantik’in her iki yakasında da iflas rakamlarının istikrara kavuşması için GSYH büyümesinin iki katına çıkması gerekiyor ki bu da 2025’ten önce gerçekleşemez.

Haberin Devamı

ALACAK ORTALAMASI 60 GÜNÜN ÜZERİNDE

-Allianz Trade CEO’su Aylin Somersan Coqui, önümüzdeki çeyreklerde iflasların artmasının mümkün olduğunu söyledi. Coqui, “Küresel olarak alacak vadesi ortalaması, firmaların yüzde 47’si için halihazırda 60 günün üzerinde. Ek bir günlük ödeme gecikmesi ABD’de 100, AB’de 90 ve Çin’de 140 milyar dolarlık bir finansman açığına eşdeğer. KOBİ’ler için banka kredilerine ulaşmak zaten çok zorken, bu finansman açığını kapatmak önemli bir sorun olabilir” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!